Публикация

Кои са причините за болки в гърлото през лятото и как да се справим?

Кои са причините за болки в гърлото през лятото и как да се справим?

Една от най-честите причини за появата на дразнене или дори болки в гърлото през лятото е сухота на лигавицата. Високите температури и ниската влажност на въздуха водят до обезводняване на тялото.

 

Много хора не пият достатъчно в жегите и се дехидратират. Това обезводнява организма, включително и лигавицата в областта на гърлото. Ето защо обикновено сутрин много хора се събуждат с дразнене на лигавицата.

Как влияят климатиците на дихателната система?

Имаме ли климатик, го включваме в жегите. Много често студената струя от тях е прекалено силна, а температурите, на които са настроени, са твърде ниски. Много научни изследвания показват, че резките температурни промени са сериозен стрес за организма. Например, ако сме били навън на 35 градуса и след това влезем на място, където климатикът е настроен например на 22-23 градуса.

 

 

В резултат може да получим настинка, съпроводена с болки в гърлото или схващане на врата, раменете и кръста. Учените съветват климатиците да бъдат нагласени на 25 градуса и по възможност да не издухват студени струи в посоката, в която се намираме.

Простудата дебне и в горещините. Къпане в студена вода, престой с мокрите бански часове наред също крият риск. В планините през деня може да е доста горещо, но температурите рязко падат вечер. Липсата на връхна дреха навън води до почти сигурна настинка.

Как да употребяваме студени напитки и храни

Друг популярен метод за охлаждане през лятото са студените напитки, били те газирани, сокове или обикновена изстудена вода. Тяхната невъздържана употреба може да доведе до много неприятни последици, една от която е именно болките в гърлото.

Лекарите съветват да употребяваме студени напитки внимателно – не бива да изпиваме голямо количество наведнъж. Приемът трябва да става на малки глътки, ако течността е ледена. По-умно е да следваме примера на арабите - те се разхлаждат с топъл (не горещ!) чай.

 

 

 

Болките в гърлото може да са и заради консумацията на ледени храни, извадени директно от хладилника. При консумацията на сладолед от фризера не е добре да поглъщаме наведнъж големи хапки. Внимавайте и с плодовете от хладилника. Това са най-вече диня и пъпеш - ако са много изстудени, могат да предизвикат изстиване на гърлото.

 

През лятото не бива да се забравят и летните вируси. Много от тях протичат с болки в гърлото.

Какво да правим при появата на болки в гърлото?

Когато ни случи неприятност, причинена от някоя от изброените ситуации, е добре да бъдем подготвени. Най-добрият вариант в случая е употребата на таблетки за смучене, а какво по-хубаво, ако те съдържат различни и подходящи за целта билки.

 

 

 

Ен-Ти-Тус таблетки за смучене е комбиниран билков продукт с благоприятен ефект върху лигавицата на гърлото и дихателните пътища. Всяка таблетка съдържа растителни екстракти от 12 билки:

  • Орех малабар (Adhatoda vasica) - разширява стеснените от болестния процес бронхи, действа отхрачващо, успокоява кашлицата;
  • Джинджифил (Zingiber officinale) – има отхрачващо и противокашлично действие, използва се и като средство за понижаване на температурата;
  • Плажен бадем (Terminalia bellerica) – действа антибактериално, отхрачващо и понижава температурата;
  • Сладник (Glycyrrhiza glabra) – успокоява лигавицата на дихателните пътища, действа отхрачващо и противокашлично;
  • Свещен босилек (Ocimum sanctum) – действа антиалергично;
  • Куркума (Adhatoda vasica) - успокоява възпаленото гърло и кашлицата, има отхрачващо, антибактериално и противоалергично действие;
  • Кардамон (Elletaria cardamomum) – има противовъзпалително и антисептично действие, действа благоприятно при загуба или прегракване на гласа вследствие на вирусни инфекции;
  • Галангала, позната още като сиамски джинджифил (Alpinia galanga) – успокоява възпаленото и зачервено гърло;
  • Карамфил (Eugenia caryophyllata) – има противовъзпалително, антибактериално, антиоксидантно действие при вирусни инфекции и възпаления на гърлото.
  • Дълъг пипер (Piper longum) – успокоява кашлицата;
  • Канела (Cinamomum zeylanicum) – има антисептично и антибактериално действие, успокоява болките в гърлото;
  • Черен пипер (Piper nigrum) – действа антисептично;

Заедно те повлияват благоприятно възпаленото гърло и облекчават дразненето. Комбинацията от билки е разработена според принципите на индийската народна медицина Аюрведа и води до взаимно усилване на тяхното действие, а с това - и до постигане на желания ефект.

 

Билките в Аюрведа терапиите - естествен дар за здраве 

 

 

Ен-ти-тус таблетки се предлагат в два приятни вкуса - мед и лимон, и ментол и джинджифил Препоръчително е таблетките да се разтварят бавно в устата. Те съдържат захар, което трябва да се вземе предвид при употребата им от диабетици.

Коментари