Публикация

Доц. Кунчев: Случаите на Лаймска болест у нас се увеличиха почти двойно

Доц. Кунчев: Случаите на Лаймска болест у нас се увеличиха почти двойно

Зачестили са случаите на Лаймска болест у нас. За това алармира в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев. По думите му причина за това е дългият пролетен сезон, при който се е увеличила ниската растителност. Здравните власти са очаквали подобна развръзка. Само за последната седмица случаите на потенциално опасната болест са 8 – с 5 повече от предишната седмица.

„Имаме три случая на Марсилска треска, имаме един на Ку треска. Не са някакви стряскащи цифри, но, ако ги сравним с миналата година, има ръст, почти двоен”, допълни доц. Кунчев. По думите му пръскането против насекоми трябва да става през април или май, за да е най-ефективно.

Главният държавен здравен инспектор обяви, че от гледна точка на вирусите лятото у нас протича сравнително спокойно. В световен мащаб обаче картината била коренно различна.

„Само за един месец случаите на холера в света са 57 хиляди. От тях 399 са смъртни. Те са в доста страни – основно в Южна Африка, Близкия Изток и Азия”, посочи експертът, като уточни, че личната хигиена е от изключителна важност.

По думите на доц. Кунчев

страната ни е в началото на сезона на Западнонилската треска

В Европа досега има официално регистрирани 5 случая, 3 от които са в Гърция, алармира той. Единият случай е на о-в Тасос, другият в Кавала, а третият в Кардица. Болестта се предава чрез ухапвания от комари, припомни експертът.

 

Кунчев коментира и зачестилите спекулации с чистотата на родното Черноморие. „Черно море за последните 5-10 години никога не е било толкова чисто”, успокои той и допълни, че видимо водата е кристална.

Коментари