Публикация

ЯМР скрининг открива рак на простатата дори при ниски стойности на PSA

ЯМР скрининг открива рак на простатата дори при ниски стойности на PSA

Десетминутно сканиране с магнитен резонанс (MRI), заедно с определянето на плътността на PSA , откри много видове рак на простатата, които биха били пропуснати само със скрининг на PSA. Това показа пилотно проучване, публикувано в BMJ Oncology (2023; DOI: 10.1136/bmjonc- 2023-000057 ).

 

В „Европейското рандомизирано проучване за скрининг за рак на простатата “ ранното откриване чрез установяване на повишен простатен специфичен антиген (PSA) в кръвта и последващото лечение намаляват смъртността от рак на простатата с 20% през следващите 16 години.

 

Въпреки това скринингът на PSA е непопулярен сред засегнатите мъже и спорен сред експертите поради големия брой фалшиво положителни резултати, които след това не се потвърждават при болезнена биопсия на простатата.

ЯМР все повече се използва при съмнение за рак

Нови импулси за ранно откриване могат да възникнат от все по-широкото използване на ядрено-магнитен резонанс. За разлика от компютърната томография, изследването не е свързано с радиационен риск. Проучванията показват, че туморите могат лесно да се видят на ЯМР, поради което ЯМР все повече се използва след съмнение за рак чрез PSA скрининг или ректално изследване, за да се ограничи броят на биопсиите.

 

Проучването ReIMAGINE проучи дали ЯМР може да се използва и като първоначален скринингов преглед. Може да се определи и плътността на PSA. Той свързва стойността на PSA с обема на простатата, определен при MRI. Забележима е плътност на PSA над 0,12 ng/ml.

 

Проучването включва 303 мъже на възраст между 50 и 75 години, които са били наети от практиките на общопрактикуващите лекари . Те бяха прегледани в University College London с помощта на 3 Tesla MRI. Подозрителни лезии са наблюдавани при ЯМР при 48 души. Друг човек беше забелязан с повишена плътност на PSA.

 

Интересно е, че 32 от 48 мъже с положителен резултат от ЯМР са имали стойност на PSA под 3 ng/ml. Само след PSA скрининг не биха били предприети допълнителни изследвания.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари