Публикация

Полза от статините при улцерозен колит - изводи от регистъра на пациенти в Швеция

Полза от статините при улцерозен колит - изводи от регистъра на пациенти в Швеция

Пациентите с улцерозен колит, които са били лекувани със статини по други причини, са имали по-малка вероятност да развият и да умрат от колоректален рак. Това излезе в изследване на случай - контрол на шведски регистър на пациенти в EClinicalMedicine (2023; DOI: 10.1016/j.eclinm.2023.102182 ). Доказано е и положително влияние върху общия риск от смърт. 

 

Пациентите с улцерозен колит имат значително повишен риск от развитие на рак на дебелото черво. Чувствителността е свързана с хронично възпаление на лигавицата и се счита, че локалното противовъзпалително лечение с месалазин има превантивен ефект.

Противовъзпалителен ефект на статините

Твърди се, че статините, които много хора приемат за лечение на високи нива на холестерол, имат и противовъзпалителен ефект. В по-ранно проучване екип, ръководен от Йонас Лудвигсон (Jonas Ludvigsson) от Каролинския институт (Karolinska Institutet), стигна до заключението, че хората, лекувани със статини, са по-малко склонни да развият болестта на Крон, другото често срещано възпалително заболяване на червата (Journal of Crohn's and Colitis, 2021; DOI : 10.1093 /ecco-jcc/jjaa235 ).

 

Сега екипът е проучил дали лекарствата за понижаване на холестерола също влияят върху риска от рак при пациенти с улцерозен колит. Проучването се основава на 87 118 пациенти, които са били докладвани в националния шведски регистър ESPRESSO между 1969 и 2019 г. При всички пациенти диагнозата е потвърдена с тъканни проби. Приемът на лекарства също се записва в регистъра на ЕСПРЕСО.

 

Учените сравняват 5273 употребяващи статини със същия брой неупотребяващи, използвайки анализ на склонността, за да гарантират, че участниците в двете групи отговарят на възможно най-много други характеристики.

 

По време на среден период на проследяване от 5,6 години, един колоректален рак е открит в групата на статини в сравнение с 90 заболявания в групата без статини. Екипът определи коригирано съотношение на опасност от 0,76, което е статистически значимо с 95% доверителен интервал от 0,61 до 0,96.

 

Редактор Илияна Ангелова

Източник: https://www.aerzteblatt.de/

Коментари