Публикация

Д-р Зорница Горчева: Трябва да се създадат условия за практически обучения на младите колеги

Д-р Зорница Горчева: Трябва да се създадат условия за практически обучения на младите колеги

Д-р Зорница Горчева е  специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Света Марина“, гр. Плевен, а от септември 2022г. е председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България. С нея разговаряме за годишния медицински форум, който тя и екипът ѝ организират, както и за тенденциите и предизвикателствата в гастроентерологията.

 

Наскоро се проведе VIII Национален Конгрес за млади гастроентеролози. Какви са отзивите от събитието?

- Радваме се да споделим, че VIII Национален конгрес премина със засилено присъствие от страна на младите колеги от цялата страна. Имахме участници от всички структуроопределящи болници на национално ниво, както и представители от всички висши медицински учебни заведения в страната.

 

Кои теми и практически сесии се оказаха най-привлекателни за участниците?

- Традиционно нашият форум стартира със сесия „Гастроентеролози и приятели“, която дава възможност за мултидисциплинарна среща между гастроентеролози и колеги от различни специалности – хирургия, образна диагностика, онкология и др. По време на конгреса също така бяха представени научни разработки и клинични случаи от различни направления – конвенционална и интервенционална гастроентерология, както и хепатология.

Голям интерес предизвика и практическата работилница, която протече паралелно с научните сесии.

Имахме възможност да предоставим на младите колеги пълен спектър от обучения – от конвенционална ехография, виртуален тренажор за гастро- и колоноскопия, както и техники за по-напреднали, като полипектомия и хемостаза на биологични тъкани. За наша огромна радост модератори в тези сесии бяха колеги с голям опит от страната, както и нашият чуждестранен лектор – д-р Мостафа Ибрахим, който е международно признат гастроентеролог, известен в провеждането на практически обучения на най-високо ниво в Европа и по света.

 

Д-р М. Ибрахим провежда практическо обучение по време на конгреса

 

Кои са основните предизвикателства пред кариерното развитие на младите гастроентеролози в България?

- Определено в България имаме традиции в областта на гастроентерологията. Това, което липсва на младите колеги, е възможността за практически курсове и обучения, където да имат възможността да се докоснат до най-съвременните методи на лечение в тази област. Медицината се развива изключително бързо и изискава винаги да си в крак с  най-новите тенденции. Възможностите за курсове и специализации за млади лекари, би трябвало да бъде във фокуса на националните стратегии за кариерно развитие.

 

Има ли достатъчно желаещи да изучават тази специалност?

- Смятам, че да! Гастроентерологията е изключително интересна специалност, всеобхватна, но също така предлага и опции за тясна специализация в определени направления.

 

 

 Кои са новите тенденции в областта на гастроентерологията?

- Тази специалност се развива динамично и освен диагностична, модерната гастроентерология граничи с  миниинвазивната хирургия. Съвременната апаратура ни дава възможност за ранна и прецизна диагностика, а ендоскопските техники, които навлизат, позволяват миниинвазивно лечение и бързо възстановяване на нашите пациенти.

 

Къде се намира България на "картата" на европейското здравеопазване, спрямо останалите държави?

- Интересен въпрос. По отношение на достъпа до съвременна медицина смятам, че нашите пациенти имат качествена помощ. Необходими са повече усилия за това да има комплексна грижа за пациентите, като например

да се изградят центрове за определени социално-значими заболявания,

където пациентите да избегнат лутането между отделни клиники. Също така трябва да работим в посока на превенция и ранна диагностика, тъй като, за съжаление, все още има заболявания, които откриваме твърде късно.

 

 

Какви са бъдещите Ви планове като асоциация?

- Надяваме се нашите форуми да се радват на все по-голям интерес от страна на младите колеги, тъй като те са място както за  обмяна на идеи и вдъхновение, така и за сътрудничество и колаборация. Имаме подкрепата и на Националното дружество по гастроентерология, в лицето на проф. Красимир Антонов, и активно ще работим за това нашите колеги да имат възможности за обучения, специализации в чужбина и реализиране на международни проекти.

 

Коментари