Публикация

Проф. Илко Гетов: Рязко намаля недостигът на лекарства

Проф. Илко Гетов: Рязко намаля недостигът на лекарства

„В последните три седмици рязко намаляха сигналите и случаите за липса и недостиг на лекарства. Инсулин за българските граждани за два месеца напред има“, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов в предаването „Тази сутрин“.

 

„Ако две седмици ние нямаме сигнали за липсващи инсулини и антидиабетни лекарства заповедта за спиране на износа на инсулин ще бъде отменена. До 31 декември 2023 г. е срокът за тази заповед“, категоричен е Гетов.

„Предложили сме различни варианти за успокояване на страстите около електронната рецепта. Въвеждането ѝ имаше някои позитиви около контрола на предписването, рязко намаляват сигналите за липси и недостиг на лекарства. Не можем да кажем, че този проект е неуспешен“, добави той.

Гетов обясни, че за да функционира едно електронно приложение

трябва да има поне две възможности за идентификация

„В електронната рецепта е ЕГН на пациента и дата на предписване. Някои от страните искаха да се махне датата, но двуфазовото идентифициране по Закона за електронното управление и за сигурността на данните изисква да имаме поне два компонента“, каза той.

 

Според него 100% удовлетворение на всички интереси не може да бъде постигнато.

„МЗ не може да тества електронната рецепта. Това се казва теренно тестване на системата“, категоричен е Гетов.

Коментари

Намаляването на недостига на лекарства (хеле пък рязко) не трябва да се схваща като израз на „поумняване“ на населението или пък на намаляване на търсенето, а като пряка последица от една необмислена, ненавременна и дори вредна АДМИНИСТРАТИВНА мярка. Убеден съм, че ако продажбата на алкохол и цигари се извършва само с „електрони рецепти“ то тяхната консумация също ще намалее.

 
Това не е успех за самохвалене. Успех би бил, ако настоящата МЗ-администрация реши дълго съществуващите проблеми със лекарствоснабдяването и тези с експорта и ре-експорта на лекарства.
 
P.S. Какво пречи в хартиената рецепта да се отбеляза ЕГН (заедно с името на пациента), а дата на изписването така и така си я има. Това би било много по-малко главоболие от изискването да има едновременно електронна и хартиена рецепта.