Публикация

Холистичен подход за диагностика и лечение на черния дроб, жлъчката и панкреаса (ВИДЕО)

Холистичен подход за диагностика и лечение на черния дроб, жлъчката и панкреаса (ВИДЕО)

Специално за българските лекари и фармацевти графиня Ангелика Волфскийл, популярен немски натуропат и Шуслеров терапевт, изнесе онлайн семинар, в който разгледа претоварването и дисбалансите в чернодробната функция, както и холистичния подход за диагностика и лечение на черния дроб, жлъчката и панкреаса.

 

Нарушената чернодробна функция води до увеличено количество метаболитни токсини в кръвта, до нарушена мозъчна обмяна и съответно – до умора, липса на концентрация и проблеми с паметта. Претовареният черен дроб е предвестникът на неалкохолната стеатоза.

Във видеото можете да гледате пълния запис на онлайн семинара, в който немският натуропат засяга следните теми:

  • Диагностика на чернодробно натоварване по: лицеви признаци, по езика, ръцете, ирисова диагностика.
  • Психосоматика при чернодробни проблеми.
  • Основни Шуслерови соли в подкрепа на чернодробната функция.
  • Шуслерова терапия при: хепатит, атрофия или фиброзни изменения на черния дроб, хепатопротекция, детоксикация, заболявания на жлъчния мехур и др.
  • Холистичен подход в лечението на неалкохолната чернодробна стеатоза.
  • Хроничните възпаления – път към автоимунните заболявания.
  • Билколечение и хранене в подкрепа на черния дроб и др.

 

Ето някои интересни акценти от лекцията:

Признаци за хепатобилиарна дисфункция уловими при прегледа на пациента

Когато лабораторните изследвания покажат промяна в стандартните чернодробни показатели, обикновено процесите на изменение в чернодробната тъкан са вече доста напреднали. Лекарят може да установи функционалното хепатобилиарно натоварване на много ранен етап въз основа на внимателен преглед на пациента.

 

Ето някои важни признаци, на които да се обърне внимание: състояние на склерите на очите (жълт оттенък), наличие на телеангектазии, ксантелазми, състояние на кожата около устата (рагади, кафеникаво оцветяване на ъглите, зачервен контур на долната устна). Характерен е гладкият червен език (като лакиран). Възможна е атрофия на тестисите, гинекомастия, особено при мъже. Друг лицев признак за чернодробно обременяване е нетипично мъжко окосмяване на горната устна при жени и др.

Дори и да не са налице оплаквания, едновременната проява на няколко от тези признаци е знак за начални хепатобилиарни нарушения.

Шуслерови соли, подкрепящи чернодробната функция и производството на ензими

  • Шуслерова сол №9 Natrium phosphoricum D6 - регулира тъканната киселинност (водеща до гладко-мускулни спазми), важна е при хиперациден гастрит. Подкрепя лечението при метаболитен синдром, като намалява тъканната киселинност. Препятства кристализацията, микролитиазата, регулира процесите на ферментация и др.
  • Шуслерова сол №10 Natrium sulfuricum D6 – стимулира екскреторната функция в системата жлъчка-черен дроб, от нея се нуждаят пациенти с признаци за чернодробен застой, с литиаза, хепатогенна обстипация, застой в областта на жлъчния мехур и др.
  • Шуслерова сол №12 Calcium sulfuricum D6 – изключително важна в лечението и подкрепата на чернодробната функция и чернодробните ензими. Необходима за регенерация на тъканите след прием на антибиотик, за процесите на детоксикация. В помощ при лечението на ревматизъм, хронична диария, хронични възпаления и др.
  • Шуслерова сол №1 Calcium flouratum D12 – задължителна при чернодробна фиброза, регулира процесите на съединително-тъканни отлагания и др.

Коментари