Публикация

Витамин А за здраве и красота

Витамин А за здраве и красота

Витамин А, познат още и като Ретинол, е открит още в началото на 20 век и се счита за първият открит витамин.  Изолиран е от чернодробните тъкани на говедо като фактор, който способства за възстановяването на зрението при определени условия. Това вещество след това е наречено "ретинол" - формата на витамин А, която се среща в животинските продукти. През годините са открити и други форми на витамин А, включително каротеноидите – изолирани от морковите, но се срещат и в други растителни продукти. Каротинът е провитамин А, който се преобразува във витамин А, когато попадне в човешкия организъм.

С названието витамин А обединяваме: витамин А1 - ретинол; витамин А2 – дехидроретинол; ретинова киселина и ретинал (отговорен за зрението).

Витамин А e мастноразтворим и играе ключова роля за човешкото здраве и красота.

Ползи за Здравето

Важен е за нормалното зрение, имунната система, възпроизводството, растежа и развитието. Също така помага за правилната работа на сърцето, белите дробове и други органи и системи.

 

Зрение: Витамин А е от съществено значение за здравето на очите. Той подпомага адаптацията на окото към слаба светлина и поддържа здрава структурата на роговицата. Липсата му може да доведе до нощна слепота и други проблеми със зрението.

 

Имунна система: витамин A играе ключова роля в поддържането на здравата имунна система, като участва в няколко аспекта на имунната функция. Това го прави важен за поддържането на стабилността и ефективността на имунната система в борбата с инфекции и болести. Инфекции: Витамин A е необходим за нормалното функциониране на T-клетките, които са отговорни за противодействието на инфекции. Тези клетки изпълняват ролята на "учители" в имунната система, които обучават другите клетки как да разпознават и унищожават инфекциозни агенти. Също така влияе на функцията на клетките, които синтезират антитела. Тези антитела са ключови за идентификацията и унищожаването на бактерии и вируси.

 

 

 

Витамин A е от съществено значение за здравето на слизестите обвивки, като тези в дихателните пътища и устната кухина. Тези обвивки представляват първата линия на защита срещу инфекции, и витамин A помага за поддържането им в здраво състояние.

 

Възпалителните процеси: Витамин A има противовъзпалителен ефект, който е от значение за контролирането на възпалителния отговор на тялото. Прекомерната възпалителна реакция може да доведе до увреждане на тъканите и да наруши баланса в имунната система.

 

Формиране на Микроциркулацията: Витамин A помага в формирането и поддържането на здравата микроциркулация, която е важна за доставката на кислород и хранителни вещества до различните тъкани в организма. Здравата микроциркулация е от съществено значение за ефективния отговор на имунната система.

Репродуктивното здраве: Витамин А играе роля в развитието на сперматозоидите и яйцеклетките, поддържайки здравето на репродуктивната система.

Растеж и развитие: Витамин А е изключително важен за децата, като е ключов за правилния растеж и развитие на клетките, костите и други тъкани. При наличие на достатъчно витамин А детският организъм по-леко прекарва инфекциозни заболявания като морбили и варицела.

Установено е, че допълнителният прием на витамин А удължава живота на хора, заразени с вируса на ХИВ.

Ползи за Красотата:

Здрава Кожа: Витамин А е известен със своите положителни ефекти върху кожата. Той подпомага регенерацията на клетките и може да помогне при проблеми като акне и бръчки.

Здрава и лъскава коса: Витамин А участва в образуването на себум, маслото, което е естествена част от косъма, и така поддържа косата здрава и блестяща. Освен като вътрешен прием, някои коафьори препоръчват маски за коса, които съдържат витамин А.

Домашна маска за коса с витамин А- против косопад и за заздравяване: 

  • 1 жълтък
  • 1- 1 и ½ супена лъжица кисело мляко
  • 1 капкомер течен витамин А
  • 1 супена лъжица (ракия, водка, ром или друг вид концентрат)
  • 1 лъжица мед (може и без мед)

Смесват се добре съставките и маската се нанася на косата, отгоре се слага найлонова шапка за баня или просто се завива косата с найлон и отгоре се увива с кърпа/шал. Маската престоява  на косата от 40 минути до 2 часа за по-добър ефект.

 

 

Антиейджинг:

С противовъзпалителните си свойства витамин А може да помогне в борбата с възпалителни процеси в тялото, които могат да бъдат свързани с преждевременното стареене. Подпомагайки образуването на колаген и еластин, витамин А може да поддържа еластичността и на кожата и да я съхранява здрава и млада. Намалява въздействието на годините и образуването на бръчки.

Какво количество витамин А  е необходим дневно

Количеството витамин А, от което се нуждаете, зависи от вашата възраст и пол. Средните дневни препоръчителни количества предварително формирани каротеноиди на витамин А и провитамин А обикновено се представят в микрограми (mcg) еквиваленти на активност на ретинол (RAE).

 

Количеството витамин*, от което се нуждаят възрастните от 19 до 64 години, е:

  • 700-900 mcg RAE на ден за мъже
  • 600 mcg RAE на ден за жени

 

За новородените до 6 месечна възраст средно необходимото количество е 400 mcg RAE, а за бебета до 1 годинка - 500 mcg RAE

За бременни тази доза е 770 mcg RAE, а за кърмачки - 1300 mcg RAE

 

ВАЖНО: Всички тези дози са условни, като винаги трябва да се консултирате с лекар, който ще определи най-точно необходимата ви доза витамин А спрямо възраст, пол и здравен статус. Посочените нива не се отнасят за хора, които приемат витамин А по медицински причини под наблюдението на лекар.

Как да си набавим витамин А

Винаги най-добре е да си набавяме този витамин с храната посредством разнообразен хранителен режим.

Витамин А се намира естествено в много храни и се добавя към някои храни, като мляко и зърнени храни.

Препоръчителните количества витамин А могат да бъдат набавени при консумация на:

  • Някои видове риба, като херинга и сьомга;
  • Телешки черен дроб и други видове месо (те са с високо съдържание на холестерол, така че съобразете количеството, което консумирате). Черният дроб от всяко животно е най-ефективният невегетариански източник на витамин А;
  • Зелени листни зеленчуци и други зелени, оранжеви и жълти зеленчуци като спанак, сладки картофи, моркови, броколи и зимна тиква;
  • Плодове, включително пъпеш, манго и кайсии. Сушени плодове, като кайсии, които се сушат на слънце и се използват, когато няма сезон за кайсии, са друг богат източник на витамин А.

 

Малки количества витамин А присъстват и в пъпешите, тиквите, тиквата, цвеклото , чушките и най-вече в сезонните плодове. Сушените праскови и сини сливи също са добри източници на този витамин;

  • Млечни продукти, като мляко и сирене – млечните продукти, като масло и сметана от краве мляко , които са особено хранени с трева, отново са чудесни източници на витамин А;
  • Обогатени зърнени закуски;
  • Яйца.

Какво се случва при недостиг витамин А?*

Най-честият признак на дефицит на витамин А е състояние на очите, наречено ксерофталмия*. Ксерофталмията е невъзможността да се вижда при слаба светлина и може да доведе до слепота, ако не се лекува .

Дългосрочният дефицит на витамин А може също да доведе до по-висок риск от респираторни заболявания като пневмония и инфекции. Може също да причини анемия - състояние, при което червените кръвни клетки не доставят достатъчно кислород на тялото.

Предозиране с витамин А

Човек може също така да яде повече витамин А редовно, което може да доведе до токсичност на витамин А. Ако се консумира от естествени източници, не е вредно; обаче, ако се консумира синтетичен витамин А, той може да се окаже токсин в тялото.

 

ВАЖНО: високият прием на някои форми на витамин А може да бъде вреден.Ако ядете черен дроб или чернодробен пастет повече от веднъж седмично, може да приемате твърде много витамин А. Ако ядете черен дроб всяка седмица, не приемайте добавки, които съдържат витамин А.

 

Получаването на твърде много витамин А, обикновено от добавки или определени лекарства, може да причини силно главоболие, замъглено зрение, гадене , замаяност, мускулни болки и проблеми с координацията. В тежки случаи получаването на твърде много предварително образуван витамин А може дори да доведе до кома и смърт.

При бременните предозирането с витамин А това може да причини вродени дефекти на плода, включително необичайни очи, череп, бели дробове и сърце. Бременните и кърмачките трябва да се консултират задължително с наблюдаващия ги лекар за количествата витамин А, които могат и трябва да приемат, включително с храната-

Някои изследвания предполагат, че приемането на повече от средно 1,5 mg (1500 µg) на ден витамин А в продължение на много години може да повлияе на костите, като ги направи по-чупливи. Това е особено важно за по-възрастните хора, особено жените, които вече са изложени на повишен риск от остеопороза - състояние, което отслабва костите.

 

ВАЖНО: Жените, които са преминали през  менопаузата , и по-възрастните мъже, които са изложени на по-голям риск от остеопороза, трябва да избягват приема на повече от 1,5 mg витамин А на ден от храна и добавки

 

Витамин А и други лекарства или хранителни добавки

Важно е да бъдете внимателни при комбинирането на витамин А с лекарства, хранителни добавки, НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) и други витамини, тъй като определени взаимодействия могат да възникнат и да повлияят на ефективността на терапията или да увеличат риска от нежелани ефекти. Винаги информирайте своя лекар или фармацевт за медикаментите и хранителни добавки, които приемате, за да получите най-точния съвет за дозата витамин А, която е полезна ва вас. Трябва да сте наясно колко витамин А има във всички добавки, които приемате.

 

Имайте предвид, че много мултивитамини съдържат витамин А. Други добавки, като рибено чернодробно масло, също са с високо съдържание на витамин А. Ако приемате добавки, съдържащи витамин А, уверете се, че дневният ви прием от храна и добавки не надвишава 1,5 mcg (1500 µcg).

 

ВАЖНО: За да се избегнат вредите от предозиране, важно е да спазвате препоръчаните дневни дози за витамин A и да се консултирате със здравен специалист преди да започнете прием.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Източници:

https://www.nhs.uk/

NIH - https://ods.od.nih.gov/

World Health Organization

Коментари