Публикация

Д-р Свиленов: Домашен тест за ковид и грип не се прави още на първия ден от симптомите

Д-р Свиленов: Домашен тест за ковид и грип не се прави още на първия ден от симптомите

Букет от есено-зимни вируси ни атакува в момента с температура, кашлица и болки в тялото. Може ли да познаем по симптомите какъв е вирусът, от кои грешки в самолечението да се пазим и как да се проследяваме - на тези въпроси отговаря д-р Кирил Свиленов, общопрактикуващ лекар. В момента той записва пациенти в новата си практика в Медицинския центъра на УМБАЛ Лозенец (София, кв. Лозенец, ул. „Козяк“ № 1, известна като Правителствена болница). Записването на пациенти стартира от 1 декември 2023 г. на тел. +359895660650 от 9 до 17 часа всеки делничен ден, а извън тези часове -  по Viber на същия номер.  

Д-р Свиленов, какви вируси циркулират в момента и с каква симптоматика? 

В момента циркулират множество различни вируси, като по-сериозните от тях са грипните – тип А и Б, респираторно-сцинтиалният вирус и разбира се - ковид. Има и много от обикновените вируси на настинката, които може да ни разболеят, макар обикновено да отминава бързо. 

Може ли по симптомите да познаем, какъв е вирусът?

Първите симптоми не са показателни за вида на вирусната инфекция, защото си приличат – главоболие, болки в гърлото, болки в тялото и мускулите, отпадналост, понякога температура или кашлица. Трудно е да се отграничат вирусите само по картината на протичане на заболяването. Тук е изкуството на лекаря, да разпита пациента, да назначи подходящи изследвания и да прецени цялостно състоянието му. 

 

Ковид протича с характерните си симптоми, познати от миналата година – силни болки в гърлото, запушен нос, понякога температура. Има и оплакване от болки в очните ябълки. 

Има ли смисъл от тестове и в кои ситуации? Доколко са верни антигенните (бързи) тестове?

В момента най-достъпни са антигенните тестове и те се назначават най-често. Може да се купят от аптеката и всеки сам да се провери у дома за грип или ковид при наличие на съответните симптоми. Достъпни са и това е основното им предимство. Може да се направят и в лаборатория, където се намалява риска от погрешно вземане на пробата, а оттам и на фалшиво негативен резултат. Тяхната точност, бих казал, че е 50-80 процента. Защо цифрата варира толкова много? Някои хора са много съвестни и още първия ден си правят антигенен тест. Тогава лигавицата обаче още не е достатъчно населена с вируси и тестът може да не ги отчете. В допълнение съществува и риск, ако човек сам си прави пробата, тя да не е правилно взета.

 

Затова казвам на хората, че ако тестът е положителен, приемаме резултата. Но ако е отрицателен, това не означава, че няма инфекция. Наблюдаваме хода на заболяването и според клиничната картина, състоянието на пациента решаваме как да продължим с лечението. 

 

PCR тестовете сега се назначават доста по-рядко отпреди. От една страна, ковид вече не е това, което беше. Аз лично бих назначил такова изследване, само ако симптомите са упорити, имаме сериозни опасения, че състоянието на пациента може да се влоши и трябва да имаме по-точна преценка. Точността на PCR изследването е около 90-95%, което го прави много по-надеждно. 

Хората често търсят някакви лекарства, добавки направо в аптеката. Какво е уместно да се вземе без лекарско предписание?

Когато аз самият ходя в аптеката, виждам хора, които искат някакво лекарство за хрема, кашлица, главоболие или температура. Разбирам, че не всеки иска и може да чака пред кабинетите, за да се прегледа още при първите симптоми. В аптеката може да се закупят различни лекарствени препарати, които да помогнат за симптомите. Ако до 3-4-ия ден обаче не настъпи подобрение, редно е да се потърси лекарска помощ. 

Правилно ли е към основното лечение да се включват добавки с антиоксиданти или за стимулиране на имунитета? Имат ли ефект?

Аз често предписвам такива препарати и моето наблюдение е, че те имат ефект. Може би се дължи на това, че храната в наши дни не е това, което е била преди години. Витамините, биоактивните вещества в плодове и зеленчуци, и в другите продукти, които консумираме, не са толкова много. Правилно е при вирусна инфекция да се вземат такива хранителни добавки. Може и хомеопатия за тези, които са свикнали или я предпочитат. 

Какви грешки правят хората, които са избрали да се лекуват сами в първите дни?

Може би се подценяват възможните лекарствени взаимодействия. Например хора, които вземат антиокагуланти (препарати за разреждане на кръвта), трябва да внимават, когато приемат ибупрофен. Същото се отнася и за хората, които са на терапия за понижаване на холестерола. При статините - те са за понижаване на липидите в кръвта, може да има опасно взаимодействие с някои антибиотици, антивирусни препарати и др.

Пациентите, които приемат лекарства за някакво хронично заболяване, трябва винаги да споделят много подробно с лекаря си за всички видове препарати, които вземат. Само така може да се прецени, коя е най-подходящата терапия при тях. 

 

С повишено внимание трябва да се отнасяме и към лечението на кашлицата. В аптеката фармацевтът пита пациента дали търси нещо за суха или влажна кашлица. При влажната има едни особени влажни хрипове, които лекарят чува със слушалката и които са по-коварни. Но откъде пациентът да знае това, ако не се е прегледал? Той може да отговори на фармацевта, че е суха и така да компрометира лечението си. 

Доколко температурата е показателна за тежестта на заболяването при възрастните?

Температурата е индивидуална реакция на организма към конкретния болестотворен причинител. При възрастните хора в много случаи може да се развива вирусна инфекция и без тя да се повишава. Като цяло обаче поддържането на температура не е благоприятно и може да означава по-тежко протичане на инфекцията. При хората над 65 г. температурата не е добър знак, ако се поддържа дни наред.

След симптоматичното лечение в първите дни, как да разберем дали вирусът прави усложнение? 

Най-честите усложнения при есенно-зимните вируси са бронхитът и пневмонията. Обикновено се мисли за такъв ход на заболяването, когато симптомите продължават и не се повлияват от симптоматичното лечение. Това не винаги е съпроводено с поддържане на висока температура. Пациентите трябва да обръщат внимание на общото си състояние. Понякога кашлицата и една обща отпадналост може да са сигнал, че трябва да се мисли за по-сериозна терапия, може би антибиотик. По принцип антибиотик се изписва няколко дни след първите симптоми, обикновено 3-4 дни от началото, когато подозираме, че вирусът е разчистил пътя за бактериална инфекция. 

 

Има и други възможни усложнения, които са по-редки. При една свръхреактивна имунна система може да се получи автоимунна реакция, особено при ковид. В медицината са наблюдавани такива случаи на автоимунен диабет, засягане на съдовете на бъбреците или други.

В последните дни се коментира атипичната пневмония, която се разпространява в Китай. Какво знаем за нея?

В случаите от Китай става въпрос за т.нар. атипична пневмония, тя се причинява от един микроорганизъм - микоплазма. Боледуват главно децата, защото те още нямат изграден имунитет към този микроорганизъм. При тях симптомите са по-изразени и драматични. Възрастните се разболяват по-рядко, понеже с годините те са изградили известен имунитет. Симптомите са нетипични - това е ясно от самото й име, наричат я още "пневмония на крак". Не протича толкова тежко, колкото класическите пневмонии, причинени от вируси или бактериални причинители".

 

При тази пневмония наблюдаваме ниска температура, възможно е да няма кашлица. Това затруднява диагностицирането й.  

 

Именно затова всеки, който минава през някаква инфекция, дори тя да е само с отпадналост, главоболие и някакви първоначални симптоми, е препоръчително да отиде и да се консултира с лекар. Първите симптоми, които вече говорят за напредване на инфекциозния процес са задух, продължителна умора, безсилие.

Коментари