Публикация

Д-р Десимира Миронова е отличена за развитието на Дигитален колеж по диабет

Д-р Десимира Миронова е отличена за развитието на Дигитален колеж по диабет

 

Д-р Десимира Миронова е един от специалистите, наградени с грамота за принос в развитието на Дигитален колеж по диабет - най-големият научен хъб в областта на диабета, който всеки месец излъчва новости в областта на ендокринологията.

Нейният материал "Обзор на актуални публикации за лечение и профилактика на усложненията при захарен диабет" е сред най-четените в колежа.

Д-р Миронова работи като ендокринолог в болница „Лозенец“ и отговаря за дейността на Метаболитния център към лечебното заведение. Има дисертация на тема, свързана с нарушенията в секрецията на хормоните на мастната тъкан и връзката им с функцията на щитовидната жлеза. Отскоро, заедно с нейни колеги, основава Българска Асоциация по Репродуктивно и Метаболитно Здраве (БАРМЗ).

 

 

По случай грамотата, тя сподели мнението си за Дигиталния колеж по диабет, виртуалните събития и мястото на изкуствения интелект в съвременната медицина:

 

С какво „Дигитален колеж по диабет” е полезен за ендокринолозите в България?

- Това е една чудесна образователна инициатива с много и разнообразни материали на едно място. Колежът предоставя актуална информация за диагностиката и лечението на диабета, както и научни изследвания в областта на ендокринологията. Не на последно медицинските специалисти имат възможност за обмяна на идеи и опит.

 

Кои теми, според Вас, задължително трябва да бъдат разгледани в колежа?

- Според мен, в зависимост от целите и аудиторията на Дигиталния колеж по диабет, бъдещите теми са тези, които са свързани с иновациите и технологиите за управление на захарния диабет. За мен представлява особен интерес използването на мобилни приложения и устройства за мониторинг на глюкозата. 

 

Други теми, които предстоят да бъдат широко дискутирани, са тези за технологичните постижения в инсулиновата терапия. И тъй като ние и нашите пациенти сме заедно в борбата за контрол на диабета, смятам, че трябва

да има дискусии по темите за изграждане на цифрови платформи за образование и подкрепа на пациентите със захарен диабет.

Материалите за ролята на здравословния начин на живот за предотвратяването и контрола на диабета са поле за още по-широки разисквания. Една интересна и малко разисквана тема са етичните измерения и свързаните с тях предизвикателства в лечението на захарния диабет. Смятам, че тази тема има потенциал за разискване в дигиталната платформа на колежа.

 

Какво е мястото на дигиталните формати в съвременната медицина?
 - Дигиталните формати играят ключова роля в модерната медицина, тъй като са насочени към подобряване на качеството на здравните грижи, ефективността на обслужване на пациентите и научните изследвания.

 

Така например,

изкуственият интелект  може да бъде използван за анализ на голям обем данни,

за диагностика на болести и за прогнозиране отговора към лечение. Друг пресен пример са електронните рецепти. Процесът на изписване и получаване на рецепти става по-бърз и сигурен чрез електронния формат. Вярвам, че с това ще се намали рискът от грешки при обработката на рецептите. Дигиталните формати подпомагат по-ефективното събиране и анализ на данните в сферата на клиничните изпитвания. В бъдеще ще бъдат по-интегрирани и ще подпомагат откриването на нови терапии и методи за лечение.

 

 

Коментари