Публикация

Как да избегнем зимните травми?

Как да избегнем зимните травми?

Различни са причините за повишения травматизъм през зимния сезон. На първо място, това е подхлъзването върху заледена или заснежена повърхност. И на второ – възрастните хора над 60 години, които често са с неразпозната до момента остеопороза, казва д-р Иван Георгиев, част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия, ръководена от проф. Неделчо Цачев.

Остеопорозата се характеризира с постепенна загуба на костно вещество и промяна в архитектурата на костта

които водят до повишен риск от фрактури. Моят съвет към жените в менопауза, както и към всички пациенти над 60-годишна възраст, е поне веднъж на всеки 2 години да си правят изследване на костната плътност, т.нар. остеодензитометрия. И – при стойност под -2.5, незабавно да започнат лечение. За съжаление, това заболяване протича безсимптомно в продължение на години и много често първият симптом е счупването от нискоенергийна травма, каквато е падането от собствен ръст, допълва ортопедът.

 

По думите му

най-честото счупване след подхлъзване и падане е в областта на китката

На второ място са счупванията в областта на глезена, следват тези на тазобедрената става, рамото, лактите и колената.


За да не станем пациенти на Спешното, е добре да спазваме няколко простички правила.

Основен фактор за зимния травматизъм е подхлъзването върху сняг и лед. Така че бих посъветвал всеки, който възнамерява да излезе навън, да подбере подходящо топло облекло, обувките да с висок грайфер и винаги да носи в джоба си зареден мобилен телефон, в случай на нужда, казва д-р Георгиев.

Първото нещо, което трябва да направите, ако паднете

е да направите оценка на състоянието си, като си отговорите на няколко въпроса:

  • Имате ли болка и ако е така – къде точно ви боли?
  • Имате ли удар в областта на главата и дали сте губили съзнание?
  • Можете ли да движите ръцете и краката си?

Ако установите, че падането не е било тежко, се препоръчва да се обърнете на една страна, да се подпрете на ръце, да свиете коленете и да се опитате да станете.


За съжаление, понякога падането може да ви отведе и в болница.

Кога е нужно да посетим спешния център, без да отлагаме?

Всеки един пациент след падане и травма в областта на главата и шията – със или без загуба на съзнание, падане с удар в областта на гръдния кош и ребрата – със или без затруднено дишане, падане и удар в областта на гръбначния стълб, травма в областта на долните или горните крайници, водеща до функционален дефицит на крайника – невъзможност да се стъпи на крака или невъзможни движения на ръката в областта на рамото, лакътя или китката, трябва незабавно да бъде откаран и прегледан в спешното отделение на най-близката болница, категоричен е специалистът.

Зимата е истински рай за скиори и сноубордисти, но при тях рискът от фрактури е силно завишен

На какво трябва да обърнат внимание – особено преди да направят първото си спускане за сезона.


„На първо място е екипировката, която включва използването на термобельо, грейки с добра топлоизолация и висока водоустойчивост, топли ръкавици, удобни и настроени към ски автоматите обувки (според индивидуалното тегло). Задължително е носенето на каски от скиорите и сноубордистите, както и използване на протектори за колената и лактите. Много важно, преди да се качим на лифта, е да сме сигурни, че имаме зимна застраховка, покриваща, в случай на злополука, специализиран транспорт и болнично лечение по спешност (на почиващите в чужбина това може да спести непредвидени разходи от хиляди евро). Също така да сме проверили метеорологичната прогноза за деня, защото времето във високите части се променя изключително бързо, напомня д-р Георгиев.

Остава и правилото да не сме сами в планината

както и да се спускаме само по добре обработени и отъпкани писти също може да ни спести много неприятности.


Децата или възрастните посещават по-често травматологичния кабинет през зимата?

За радост на родителите, в повечето случаи малчуганите падат, изтупват се от снега и отново са на пързалката. Това се дължи на особеностите на детския организъм – костите им имат голямо хрущялно съдържание и са с висока еластичност. Допълнителни фактори, благоприятстващи по-лекия травматизъм при тях, са по-ниският ръст и телесно тегло, обяснява травматологът.

Въпреки това е добре да помним, че те не са умалено копие на възрастните. Ако след падане имаме болка, която продължава повече от 30 минути, детето трябва да бъде прегледано от лекар, подчертава д-р Иван Георгиев.

Коментари