Публикация

Изграден е уникален диагностичен и научноизследователски център в областта на инфекциите и имунния отговор

Изграден е уникален диагностичен и научноизследователски център в областта на инфекциите и имунния отговор

Със заключителна конференция днес беше отбелязано успешното приключване на проекта за изграждане на Център за компетентност „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“, финансиран от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020“ и Европейския фонд за регионално развитие.

Уникалният комплекс

от пет високотехнологични лаборатории с биологична банка и учебен център ще обезпечава цялостен подход в борбата с инфекциозните заболявания: прогнозиране и навременно диагностициране на нововъзникващите и завръщащи се инфекции, разработване на адекватна антибиотична и ваксинационна политика, изчерпателно характеризиране и възстановяване на индивидуалния и групов протективен имунитет, информира Министерството на здравеопазването.


Още в процес на изграждане, Центърът за компетентност защити блестящо своя смисъл и предназначение: тук бяха диагностицирани първите случаи на COVID-19, започна единственото в страната секвениране на циркулиращите SARS-CoV-2, въведени бяха тестове за Т-клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2, проследяват се молекулярната еволюция на вируса и дългосрочната имунна памет срещу него; тук бяха диагностицирани първите случаите на маймунска вариола у нас, изтъкват от ведомството.

65-месечният проект на обща стойност 23 638 258 лв. е осъществен от Националния център по заразни и паразитни болести

в партньорство с Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „Проф. д-р Г. Павлов“, Институт по микробиология „Стефан Ангелов“, БАН и Медицинския институт на МВР. Центърът за компетентност изгради единствените за страната две лаборатории с 3-то ниво на биологична защита; две лаборатории за молекулярно-генетичен анализ с целогеномно секвениране на вируси, бактерии и причинители на паразитози; лаборатория за електронно микроскопски и морфологични анализи; лаборатория за комплексни фенотипни и функционални имунологични анализи и клетъчно сортиране; биологична банка за уникални микробни щамове и материали от човешки и животински произход.

Към Центъра за компетентност работят над 70 утвърдени и млади изследователи и технически персонал

които осъществяват проекти, свързани с: идентификация и анализи на циркулиращите в страната патогени (HIV-1, HBV, HCV, нови бактериални патогени от родове Corynebacterium и Proteus, предавани с кърлежи и комари патогени, причинители на зоонози и зооантропонози, микроорганизми с клинично значение в околната среда); изследване на нарастващата микробна резистентност; преждевременното остаряване на имунната система и подходи за нейното възстановяване. Научните резултати са представени на десетки международни и национални научни форума и публикувани в реферирани и индексирани научни издания.


Центърът за компетентност „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“ ще продължи своето развитие като естествен партньор на Министерството на здравеопазването и европейските мрежи за контрол на инфекциозните заболявания и ваксинопрофилактика. Уникалните услуги и методологии, които вече се предлагат, сключените договори за ефективно сътрудничество и заявеният интерес от страна на потенциални бизнес партньори в областта на лабораторната диагностика и биотехнологиите, клиничните проучвания, животновъдството и опазването на околната среда са най-добрата атестация за бъдещо устойчиво развитие, допълват от министерството.

 

Източник: Министерство на здравеопазването

Коментари