Публикация

Кои са причините за ниския обхват с HPV ваксини – анкета с лекари

Кои са причините за ниския обхват с HPV ваксини – анкета с лекари

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. е с изключително нисък обхват в България, докато в други европейски страни покритието често надхвърля 50% и достига дори 70-80%.

 

За да се проучат по-детайлно нагласите на медицинската общност, ангажирана с прилагането на тази имунизационна програма, изпратихме онлайн анкета до общопрактикуващи лекари, педиатри и АГ специалисти, регистрирани в платформата Кредоуеб. Проектът е по инициатива на Министерство на здравеопазването.

Гледайте още веднъж уебинара за HPV с участието на лекари и експерти на линка по-долу >>>

 

В анкетата до момента се включиха 181 медици:

  • 98% от тях смятат, че ваксинопрофилактиката на HPV-инфекциите е важна;
  • 96% са съгласни, че ваксината срещу HPV предпазва от ракови заболявания;
  • 92% са съгласни, че ваксината срещу HPV предпазва от генитални брадавици (кондиломи);
  • 82% не одобряват твърдението, че ваксината срещу HPV предпазва от от инфекции, но не от ракови заболявания, но 18% са съгласни с него;
  • 90% са прилагат HPV ваксината на момичета от 10 до 13 навършени години по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г.; 24% са избрали "На момчета на възраст 9-18 г.", 30% я прилагат и на жени, а 7% на мъже.

Интересни са резултатите при въпроса: Какви според Вас са причините за ниския обхват с ваксини срещу HPV в България? Тук може да се избере повече от един отговор:

  • 79% са избрали Родителите се страхуват от тези ваксини;
  • 56% са избрали Родителите не знаят за раковите заболявания, които HPV причиняват и че могат да предпазят децата си чрез ваксинация;
  • 39% са избрали Родителите не знаят за тези ваксини;
  • 30% са избрали Младите хора не знаят за тези ваксини;
  • 21% са избрали Лекарите считат, че ваксините срещу HPV не са безопасни;
  • 16% са избрали Лекарите считат, че ваксините срещу HPV не са ефективни;
  • 16% са избрали Цената на ваксините и необходимостта от прилагане на 2-3 дози;
  • 6% са избрали Лекарите не знаят за тези ваксини.

Очевидно необходимостта от повече информационни кампании сред медицинската общност е висока, защото 82% от анкетираните са посочили такава потребност. В свободен коментар лекарите са споделили още мнения, публикуваме някои от тях с леки съкращения.

Необходимост от масова информационна кампания

"Да, не е лошо личните лекари да бъдат отново обучени, че ваксините са безопасни и да обясняват на родителите, че те са препоръчителни, но не задължителни, не защото не са проучени достатъчно и, че когато не са осведомен достатъчно, родителите изпускат момента девойките да бъдат ваксинирани, преди да започнат да водят полов живот."

 

"Недостатъчна информация за пациентите, няма адекватна информационна кампания, насочена към родителите. Трябва да се увеличи заплащането на лекарите, за поставяне на ваксините и да имат стимул да насърчават родителите за имунизация на децата. Уместно е да се включат и момчетата в тази програма."

 

"Трябва да се направят кампании за да се повиши информираността на хората за ваксината срещу HPV и това, какво може да причини този вирус."

 

"Може би е необходима здравна просвета в училищата и към родителите."

 

"Да се направи масова рекламна и разяснителна кампания по всички масови медии и сайтове за ваксините срещу HPV, като се изтъкнат основните и допълнителни, но много важни ползи от масовото прилагане както при момичетата, така и при момчетата за профилактиката и намаляване на рисковете от ракови заболявания на различни органи и системи."

 

"Липсва държавна политика изцяло за ваксините относно информацията на пациентите. Няма такава изобщо по обществените и социалните медии. Всичко, което касае информирането на пациентите за всички ваксини, е прехвърлено на ОПЛ. За съжаление обаче те са натоварени напоследък с много остра заболеваемост и административни услуги, вместо с профилактична дейност, което би трябвало да е приоритета му."

 

"Да се провежда активна информационна кампания в училища от компетентни медицински работници."

 

"От всички приложени ваксини за HPV не съм наблюдавала нежелани реакции. Молим родителите, но те се страхуват (не е ясно от какво). Не смятат, че има нужда да се ваксинират момчетата ( нямали матка...), не ги касае. Необходима е по-широка обществена информационна кампания, запознаване на пациентите, включително, как стоят нещата по света."

 

"По-голяма обществена информационна кампания с разяснителен характер за ваксините и конкретните заболявания! Тази кампания да се води от компетентни медицински лица, а не мениджъри!"

Ваксината да стане задължителна

"Да се ваксинират всички деца на 10-15 г., жени, мъже, с оглед на HPV  асоциирани заболявания - рак на гърлото, на бял дроб, вулвата, ануса, пениса."

 

"Успяла съм да убедя повечето родители на деца от целевата група."

"Промотирам ваксините при всеки подходящ случай!"

 

"Да станат задължителни!"

 

"Тези ваксини трябва да са полово неутрални и задължителни. Казвам го за пореден път. Държавата трябва да рекламира тази ваксина по медиите постоянно."

 

"Gardasil 9 да бъде включена в задължителния имунизационен календар както за момичета, така и за момчета и да се даде безплатна възможност за приложението й при жени и мъже."

Страховете на родителите и липсата на достоверна информация

"Мисля, че ниският имунизационен обхват се дължи на много причини. Родителите нямат достатъчно информация и ако търсят в мрежата ,те четат от неправилни сайтове. Лекарите сме изключително претоварени и времето, което отделяме за това, е малко. А и невинаги лекарите даваме еднакви послания."

 

"Има много дезинформация. Голяма част от родителите смятат, че има повече вреда, отколкото полза."

 

"Аз съм неонатолог и в клиничната ми практика не работя пряко с ваксината, но определено препоръчвам ваксинацията сред девойки и млади жени, с които работя. Надявам се нивата на ваксинация да се повишат през следващата година."

Съпротива от страна на самите лекари

"Изключително ниският обхват с ваксините е резултат на негативното отношение (незнайно защо) на колегите ОПЛ и АГ."

 

"Много голяма съпротива срещу ваксините има сред личните лекари, което е нелепо!"

 

"Дали ваксините са ефективни и безопасни,според мен е рано да се отговори, защото живота на първите ваксинирани още не е приключил. А между другото има ли такова проучване?"

Коментари