Публикация

Проф. Кантарджиев: Грипът „сваля“ за 2 часа, пикът ще е в края на януари, началото на февруари

Проф. Кантарджиев: Грипът „сваля“ за 2 часа, пикът ще е в края на януари, началото на февруари

Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари, прогнозира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. население, т.е. на 100 души в момента боледува 1, посочи той.

И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10 - 12. Проф.
Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите.

Тази година доминиращият е грип тип А

който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, изтъкна проф. Кантарджиев.


В предаването „Преди всички“ специалистът посочи

кое е характерно за тазгодишния грип:

„От пълно здраве те сваля за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите“.

Той предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.


По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото.

В момента COVID много рядко протича тежко

- коментира още проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март - април отново ще има повишаване на случаите.


Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини.

В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.


„Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията“, каза още специалистът.

Коментари

Здравейте професор Кантарджиев! Имам въпрос относно Ремантадин. Давах на синът ми профилактична доза 1табл около 20 дни. Мога ли да го включа за около 10 дни сега в пика на грипа или веднъж е достатъчно? 

Здравейте професоре,имам не стандартен въпрос към вас.Ако можете да отговорите ,искам да чуая и вашето мнение. "Ремантадинът"  използвам от мого години.В дома си имам винаги по 1 опаковка, в готовност.Това което искам да Ви  споделя,че преди сме дозирали препарата по схема,която започваше с 3х2т /6т./ първи ден. В кратката характеристика  пишеше,че може първият ден да се вземе също 2х3 т/ дори 6т. наведнаж/ до 3х3т . Сега дозата в листовките  е 2х2т. първият ден,което промена следващата схема в останалите дни. Имате ли представа, каква  е  причината?Благодаря.