Публикация

Проф. Хинков напуска поста си на министър след ротацията

Проф. Хинков напуска поста си на министър след ротацията

Рокада в Министерството на здравеопазването след ротацията. Проф. Христо Хинков се отказва от поста си на министър. Той сподели, че чувства липса на политическа подкрепа. Случаят „Пирогов” и финансовият одит, който беше извършен преди няколко седмици, се оказал „капката, която преля чашата”, обясни той.

И добави: "Имам усещането, че нямам политическа подкрепа. Това политическо мнозинство, с неговата реакция по мои управленски решения ми подсказа, че би трябвало да се оттегля след ротацията".

Относно проверките за финансовото състояние на най-голямата спешна болница у нас, министърът посочи, че се очакват резултатите от работата на прокуратурата по случая. Като по думите му проверките потвърждават заключенията от одита на министерството.

 

Хинков коментира и добилия широка публичност

казус около смъртта на 15-годишната Даная

В края на миналата седмица майка ѝ Ани Стоянова реагира остро в социалните мрежи срещу първия одит около случилото се с дъщеря ѝ. На 8 януари ИА "Медицински надзор" започна повторен одит с нов екип от специалисти.

 

Последва обаче отворено писмо от представители на лекарската гилдия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", на което майката също реагира остро и разкритикува отношението на медиците. Министърът на здравеопазването от своя страна увери, че случаят се проверява и във ведомството. Резултати се очакват преди ротацията да стане факт и проф. Хинков да напусне поста си.

„Мен ме изненадва, защото когато му беше поискана, не я даде”, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов.

От опозицията определиха новината за рокадата като добра.

„От наша гледна точка, със сигурност, е правилно. Няма дейност в цялата практика в последните месеци, в която да се е справил с проблем. Спешната помощ, "Пирогов", медицинските сестри”, посочи Андрей Чорбанов от „Има такъв народ”.

„В сглобката всичко е възможно. Който и да си отиде от тези министри, няма да бъде загуба”, каза Георги Гьоков от БСП.

 

Критики за работата на Хинков като министър обаче дойдоха и от управляващото мнозинство

„Методиката за Здравната карта, ограничаване на роенето на болници, визията и стратегията за това, също имах критики и във връзка с психиатрична помощ”, каза Васил Пандов от ПП-ДБ.

Кой ще седне на стола на досегашния министър все още е под въпрос

Костадин Ангелов е категоричен: „Имам житейски принцип - никога не гледам назад, винаги гледам напред, така че нямам амбиции да стана министър на здравеопазването”.

„Трябва министър на здравеопазването с голямо доверие към него, вкючително и от министъра на финансите”, убеден е Гьоков.

 

По думите на Чорбанов такъв кадър трябва да бъде и добър мениджър.

 

"Възраждане" и ДПС отказаха коментар по темата.

Коментари

Да се чудиш за какво беше турен този там! Има един куп Закони и Наредби кито трябва да бъдат синхроницзирани със основните критерии на Закона за Здравето!  И някои други Закони, Кодекси и Конвенции.

Достойна постъпка ! Не му трябваше изобщо да се захваща. Следващият министър го чака същото тричане. Не може да управляваш една сфера, за която липсва визия и политика. А в последните години, освен брътвежи за някаква хипотетична Детска болница, нищо конструктивно не съм чул.


Това е достоен жест на проф. д-р Хинков. Той разбра, че политиката в България не е професия, нито дори занятие, а постоянна и недостойна война. От едната страна е здравната система, а от другата са т.н. „политици“, узурпирали огромни парични потоци за безсмислени политически проекти. Отношенията между медицинските специалисти и политиците са като на воденични камъни, въртящи се в противоположни посоки.

 
Д-р Хинков най-вероятно е бил номиниран поради неговата … хм … консенсусност (т.е. мекушавост). Замисълът най-вероятно е бил да бъде използван като параван за далавери.
 
Грешката с без алтернативното въвеждане на електронните рецепти за анти-диабетичните и антибиотични медикаменти бе НАЛОЖЕНА от фармацевтичното лоби в МЗ (проф. Илко Гетов).
Заяждането му с шефа на Пирогов (честен човек, но подставено лице на мафията) бе достойно, но не далновидно поведение. Злоупотреби в Пирогов най-вероятни има, но тази Институция поне работи и е полезна (по-точно необходима).
Д-р Хинков не само че няма подкрепата на политическата мафията, но той няма полезен ход. Неговият измъчен вид в последните дни показва, че най-после е осъзнал положението си – използван и захвърлен.
Той поне ще се оттегли без обвинения за злоупотреби и корупция, които бяха отправени към предишни здравни министри.

Политиката си е политика! Има Законодателство! Преди всяка политика!

Уважаеми колеги,  зада се промени нещо в системата на здравеопазването са необходими дълбоки структурни промени ,които да бъдат подсигурени финансово и зад които да застанат всички политически партии у нас .Защото здравето е общонационално благо.Министър на здравеопазването е просто изпълнител на политическите решения , които е крайно време да бъдат взети от политиците! Ако искаме България да я има и в бъдеще.

Струва  ми се ,че Проф. Хинков  постъпва  правилно.НО! постоянната смяна  на министри на здравеопазването е престъпен начин да се постигне качествен ефект.Обикновено те са изкупителни жертви на цялата бъркотия в управлението на страната ни.Наистина ли,т.н. господа от  тези ,които се водят управляващи  не проумяват,че те са там,за да се грижат за гражданското население на страната,а не да показват /и то по  най-неподходящ начин/ кой по-по- най. Изглежда,че са стигнали до онова високомерие,което води до усещането за недосегаемост,а това води винаги до падение. Историята  го е потвърждавала многократно!

Който и да седне на министерския пост неможе да се справи без политическа воля и кардинална промяна в здравеопазването!Иначе опашката е дълга но с хора безхаберни и се сменят менистри до безкрайност!Браво на министъра проф.Хинков мъж с достойнство!

Много голям проблем в държавните психиатрични болници и няма психиатри!