Публикация

Ваксинопрофилактика - казуси и споделен опит от ОПЛ

Ваксинопрофилактика - казуси и споделен опит от ОПЛ

Приложението на ваксините от задължителния и препоръчителния имунизационен календар може да бъде истинско предизвикателство понякога. В практиката си лекарите се сблъскват с недоверието или незнанието на родителите, теории на конспирацията и други препятствия в изпълнение на задачите си по ваксинопрофилактика.

  • Кои са добрите примери от реалния живот?
  • Как успявате да прилагате своевременно всички имунизации?
  • Какви правила и знания използвате при изпълнение на Имунизационния календар на Република България, при едновременно прилагане на задължителни и препоръчителни имунизации?

Тези въпроси отправяме към лекарите, ангажирани с поставянето на ваксини, в новия панел от инициативата на Министерство на здравеопазването “На разговор за ваксините”. Проектът се реализира в платформата Кредоуеб.

 

Първият панел в дискусията бе посветен на човешките папилома вируси (HPV).  Във втория панел „Добра имунизационна практика - споделен опит“ общопрактикуващи лекари споделят правила за имунизации и въведени умения.

 

Във виртуалния разговор медиците търсят отговор от своите колеги

дали е рисково едновременното поставяне на 2 или повече ваксини в един и същи ден

Коментират въпроса, каква е вероятността да възникне неблагоприятен ефект, особено при малките деца.

 

В отговор специалистът по Обществено здраве Велина Тонева препоръчва на ОПЛ да се обръщат към специалистите от РЗИ за изготвяне на индивидуални имунизационни схеми за своевременно наваксване при пропуски в имунизациите. Тя изтъква, че ежедневната си работа вижда, че на ОПЛ им е по-лесно да получат методична помощ и за да бъдат по-уверени  пред родителите.

 

Д-р Невин Садъкова от Момчилград твърди, че

пропуск в документацията е  липсата на отметка, когато детето е в чужбина

„То е в моя списък и заради това, че не живее в Момчилград и не е ваксинирано, на мен ми се води пропуск, обясни тя. - Ако в документите се постави такава отметка, имунизационният обхват ще е значително по-висок. Много пъти с колеги общопрактикуващи лекари сме предлагали, но в МЗ не се интересуват от нашите препоръки“.

 

В отговор епидемиологът д-р Кремена Пармакова,  заявява, че удостоверяването на отсъствието на дете от страната следва да е на база определени критерии. Такива предложения в МЗ обаче не са постъпвали. Съгласна съм, че това е проблем, който трябва да се реши и затова всяко обосновано предложение в тази посока ще бъде разгледано и обсъдено, смята тя.

Ето още интересни и полезни практики, споделени от ОПЛ:

Д-р Христина Божинова-Димитрова от Варна:

Трудностите при изпълнение на плановете са основно свързани с воденето на децата за имунизации, както и някои антиваксинационни нагласи.

Д-р Костадин Сотиров от Пловдив:

Прилагам едновременно поставяне на ваксината срещу грип и срещу Ковид. Всяка на различна ръка. Не съм забелязал повече странични действия в сравнение с разделното прилагане.

 

Майка на дете, с което бяха заминали преди години да живеят в САЩ, днес ми разказа, че независимо от ваксините редовно поставяни тук на детето, като отишли в САЩ, там му направили едновременно пет имунизации на двете крачета, поставяйки ги на различни места по бедрата. Два дни куцало от болката в бедрата. Никакво друго усложнение.

Д-р Деница Даскалова от София:

Поставянето в едно посещение улеснява пациента и натоварва много по малко лекаря. В моята практика основната причина за отказ е неинформираността на хората Една голяма част от тях дори не са чували че има такъв вирус. Отделям време за да им разясня и ми прави впечатление колко са изненадани, когато разберат колко отдавна има ваксина срещу това заболяване. След  това нагласата се променя Те се информират и с моята подкрепа вземат решение.

Д-р Веселина Никифорова от Перник:

Това, което правя от години е, че информирам родителите за заболяванията, срещу които предпазват децата си с поставянето на ваксини в специално направено от мен в извънработното време на практиката ми "Училище за родители". Имаме достатъчни време да говорим, те да задават въпроси на спокойствие. Има много добър ефект.

Д-р Ирена Дакова от София:

Трябва да проявяваме повече търпение и да отделяме повече внимание на информирането на пациентите. Не забравяйте че има различни статии и изказани мнение в Интернет , което може да подведе пациентите и да ги направи отричащи. Трябва да отдаваме по - голям дял на здравна просвета и информация.

Д-р Калина Гочкова от Русе:

След кратък разговор и разяснения за ползата от ваксините и рисковете от заболяванията моите пациенти веднага приемат. Явно голяма част от тях са интелигентни хора и не ми създават затруднения. Проблеми имам единствено с представителите на малцинствата. Каня ги по няколко пъти, но те не идват и обясняват, че са болни. Единственият начин, който досега е дал резултат, е като ги помоля да подпишат формуляр за отказ. Тогава веднага се съгласяват и се имунизират.

По текста работи Ирена Чернишева

Снимка: https://www.istockphoto.com/

Коментари