Публикация

5 правила, за да не боледуваме тежко от грип

5 правила, за да не боледуваме тежко от грип

В сезона на грипа и други вирусни инфекции е особено важно да сме подготвени и да знаем, какво да правим, ако се случи да се разболеем. Д-р Кирил Свиленов е общопрактикуващ лекар в София с две големи практики. Отчита, че заболяемостта осезаемо се е повишила през януари и дава основни насоки:

  • Какво да правим, когато усутим, че се разболяваме по-сериозно
  • Кога е добре да се направи антигенен тест от аптеката;
  • Кои са типичните и някои необичайни симптоми на грипа;
  • Как да избегнем усложненията при вирусна инфекция.

В момента по-тежкото боледуване от вирусни инфекции се свързва с 4 вируса - това са двата типа грип А и В (грип А е в 95% от случаите), RSV (респираторно-сцинтиален вирус) и Ковид. 

Правило №1 Направете тест от аптеката, но не по-рано от 48 часа

Само по симптомите е трудно да се определи, какъв е вирусът, който ви разболява. Оплакванията се припокриват до голяма степен, особено в началото. В случаите, когато наистина се чувствате много зле или пък имате хронично заболяване, отслабена имунна система, е добре да си направите комбинират антигенен тест от аптеката. Така ще се види, кой е вирусът и лечението ще бъде съобразено с него.

 

Препоръката е тестът да се направи не по-рано от 48 часа след началото на симптомите. Прибързването може да не отчете правилно резултата. Тестът търси частици от вируса в лигавицата, а в първите часове те не са достатъчно много и може да бъдат пропуснати.

Правило №2 Не чакайте прекалено дълго преди да потърсите лекар!

Често срещана грешка, която д-р Свиленов среща в практиката си, е, че хората чакат прекалено дълго преди да потърсят лекарска помощ. Надяват се да им мине от само себе си за няколко дни. 

 

Затова лекарят обръща внимание да следите състоянието си. Правилото е: Ако до 24 часа не започне подобрение и дори настъпи известно влошаване като висока температурата, кашлица, болки в ставите и силна отпадналост, веднага идете на лекар. 

Необходимо е да се започне подходяща терапия, която ще помогне заболяването на протече по-леко. 

Правило №3 Първо потърсете център за Бърза помощ или спешен кабинет

Повечето лични лекари имат сключени договори с център за Бърза помощ или спешен кабинет, които приемат извън работното им време. Така няма да се губи ценно време в изчакване. Има и друга причина за тази препоръка, изтъква д-р Свиленов. 

 

Много лични лекари работят със записан час и такива внезапни посещения биха объркали графика. Освен това пред кабинета често чакат хронично болни, за които рискът от зараза би бил голям риск. 

Правило №4 Какво да вземаме, когато сме с вирус 

Ако човек не може да иде на лекар веднага, няма и достъпен център за Бърза помощ, може да се започне с витамин С във високи дози. Вземат се по 1000 мг дневно. В допълнение се приемат купени от аптеката противовирусни препарати без рецепта и/или имуностимулиращи средства. Повечето са на растителна основа и оказват благоприятен ефект. 

Правило №5 Рентген и подробни изследвания, ако въпреки антибиотика има кашлица и температура

При сегашната вълна от вируси не са редки случаите, когато симптомите продължават доста по-дълго от обичайното. Кашлицата не отзвучава така бързо, както бихме искали. 

Ако пациентът е приел антибиотик по схема и не е настъпило подобрение, може да се опита с втори, различен антибиотик. Преди това е правилно да се назначат допълнителни изследвания - рентгенова снимка, кръвна картина, микробиология. Преценката е на лекуващия лекар. 

 

Само продължителна кашлица не е показание за втори антибиотик. Преценява се общото състояние, гледа се дали има изменения в рентгеновата снимка.  Ако освен кашлица, пациентът поддържа температура, има други знаци за продължаваща инфекция, трябва да се продължи антибиотик. 

 

Продължителната кашлица на фона на подобрение в общото състояние може да е просто симптом на алергична реакция или свръхчувствителност на лигавицата, бронхите след  прекараната инфекция. Състоянието може да се овладее с противоалергични препарати, инхалации, сиропи за потискане на кашлицата.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари