Публикация

„Бременните жени с наднормено тегло не съзнават, че обричат нероденото си дете на затлъстяване“ - Атанаска Илиева – Kонсултант по хранене в МЦ ЛОРА

„Бременните жени с наднормено тегло не съзнават, че обричат нероденото си дете на затлъстяване“ - Атанаска Илиева – Kонсултант по хранене в МЦ ЛОРА

През бременността начинът на хранене е жизнено важен, защото в този момент Вашето тяло се грижи не само за себе си, а и за развитието на още един нов живот. Това ни задължава коренно да променим досегашните си навици с едно по-здравословно и хармонично хранене, съобразено със състоянието ни.

 

Г-жо Илиева, какво показват най-новите изследвания на учените за начините на хранене по време на бременност?
Новите проучвания в световен мащаб доказват, че диетата на жената докато е бременна, скоростта на наддаване на тегло и хранителните ѝ навици могат да повлияят на когнитивното развитие на ембриона, на склонността към затлъстяване през целия му живот, на сърдечно-съдовите заболявания на плода и на здравето на всичките му органи и системи. Някои от храните могат сериозно да засегнат вътреутробното развитие на бебето и всяка бъдеща майка трябва да е информирана за това.

Какъв е моделът на хранене, към който да се придържаме?

Смята се, че така наречената Средиземноморска диета е най-удачният модел за хранене на бременната жена. Това означава да включите в менюто си различни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, както и много протеинови храни. Избирайте храни и напитки с по-малко добавена захар, наситени мазнини и сол. Ограничете бисквитите, белия хляб и тестените изделия за сметка на морските дарове, белите меса и пълнозърнестите продукти.

 

А количеството, с количеството как да се справим?

Голяма част от бременните жени наддават доста по време на бременност. Според проучвания, нарастването на числото на бременните с наднормено тегло е с близо 37% спрямо 1993 год. Жените не съзнават, че така увеличават многократно риска от наднормено тегло на своето дете. Да не говорим, че след раждането колкото повече килограми сте качила, толкова по-трудно ще ги свалите, а има риск въобще да не си върнете предишното тегло.

 

Следете редовно Индекса на телесната си маса и я регулирайте спрямо собствената ви височина и теглото си преди бременността.

 

Какъв е Вашият Индекс, може да проследите ТУК:

https://www.calculator.bg/1/index_telesna_masa.html

 

Количеството на изпитата през деня вода променя ли се по време на бременност?

Лесно е да се обезводните докато сте бременна. Добрата хидратация предотвратява главоболие, камъни в бъбреците, световъртеж и често срещани оплаквания по време на бременност като запек и хемороиди. Пийте достатъчно вода или течности, като можете да се придържате към златното правило – поне 12 чаши течности на ден.

 

А кафе, чай, газирани напитки и чаша вино вредни ли са за бременните жени?

Ако пиете кафе или чай, винаги избирайте безкофеиново кафе, билкови чайове като добавяте към тях мед, а не захар. Избягвайте сода, плодови и енергийни напитки, както и алкохол.

 

Какво месо и кои риби да избираме по време на бременност?

Рибата и мидите са много полезни за вас и за бебето. Стремете се да приемате между 200 и 340 грама морски храни на седмица. Проблемът е, че част от тях имат твърде високо съдържание на живак, който трябва да бъде избягвате по време на бременност.

 

Избирайте риби с ниски нива на живак като сом, херинга, треска, пъстърва и сьомга.

Месото, което приемате, е важно да бъде с гарантиран произход и качество. Богатите на хранителни вещества храни като пилешко, говеждо, яйца и млечни продукти съдържат повече протеини, калций и желязо – всички хранителни вещества, от които вашето бебе се нуждае, за да расте и да се развива правилно.

 

Като стана дума за качество, как да подбираме плодовете и зеленчуците?

Задължително се стремете да подбирате органични продукти. Развиващата се имунна система на бебето е много по-чувствителна от тази на възрастните. Различни изследвания свързват пестицидите във плодовете и зеленчуците с преждевременното раждане. Нитратите имат свойството дори в малки дози да взаимодействат с хормоналната среда на бременните. Поне през периода на бременността заложете на органични плодове и зеленчуци, за предпочитане местно производство.

 

Колко пъти на ден е добре да се хранят бременните жени?

Аз препоръчвам да се храните често. Честите хранения носят постоянен поток от хранителни вещества към бебето, поддържат стабилни нивата на кръвната захар и така не Ви си вие свят. По-малкото количество храна, но приета по-начесто, тушира киселините – често срещан и неприятен проблем, когато бременността напредва, а стомахът ви се притиска от нарастващото бебе.

 

Какви добавки е задължително да вземаме?

Приемайте пренатални витамини с фолиева киселина и йод всеки ден. Фолиевата киселина помага за предотвратяване на вродени дефекти на мозъка и на гръбначния стълб. Желязото и йодът помагат допълнително да се заздрави бебешкият организъм. Омега-3 мастните киселини допринасят за нормалното развитие на мозъка и очите на плода. Вашият акушер-гинеколог ще Ви препоръча точните видове, количества и начин на прием.

 

Ако обаче имате нужда от съвет, консултация или по-подробни препоръки за храненето си, може да се обърнете към Атанаска Илиева, като си запишете час на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.

 

 

 

Коментари