Публикация

ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ Доц.В.Манев –клиничен имунолог

ДО

До Министъра на труда и социалната политика                                     
  Д-р Иванка Шалапатова 
 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

 

ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА РЕШАВАНЕ  НА ДЕМОГРАФСКАТА  КРИЗА

В БЪЛГАРИЯ 

 

Доц.В.Манев –клиничен имунолог

 

Уважаема Г-жо Министър,

 

По повод и във  връзка с Ваша публична декларация :   

 

”Решени сме да рестартираме демографското развитие на България „/от 16.01.2024г

 

На Вашето внимание предлагаме:                                                        

 

 „ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА РЕШАВАНЕ  НА ДЕМОГРАФСКАТА  КРИЗА „

 

От факторите влияещи върху демографската криза има два фактора, които са решаващи:                                                                           

 

1. Раждаемост и   2.Смъртност.

 

За  раждаемостта , водещите фактори са два :            

 

1.Материалните възможности на едно образовано/минимум със средно образование / семейство да отглежда  и да образова децата си.

2. Държавна политика за гарантиране  в необходимата достатъчност на детски градини и ясли.

 

От десетилетия държавата се опитва да ограничи демографската криза, вместо да приложи отдавна доказан подход, с какъвто  е разрешена демографската криза  през 60-те години на ХХ век във Франция,чрез законодателни промени :                                                                                                    

 

     ”Всяко трето дете в образовано и  работещо семейство  е ежемесечна  трета заплата в семейството .” Третата заплата се осигурява от държавата безвъзмездно ” .Законът е внесен   от Президента тогава на Франция  Генерал ДеГол . 

Така само за 5 години , Република  Франция   ликвидира  демографската си  криза .

 

ПРЕДЛАГАМЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА СЛЕДНИТЕ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ:

 

1.ВЪВЕЖДАНЕ НА държавна помощ с МИНИМАЛНА РАБОТНА ВТОРА И ТРЕТА ЗАПЛАТА  в образовано семейството/минимум със средно образование /, съответно при второ и трето дете .Така недостига на детски ясли и градини  няма да са пречка за родителите да отглеждат децата си в дома си, а ще е въпрос на личен  избор .

 

2.МЕСЕЧНА ПОМОЩ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА до16 г.възраст да  СЕ ОТПУСКА  САМО ПРИ :

                               

2.1. ОБРАЗОВАНИ РОДИТЕЛИ МИНИМУМ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ , КОГАТО И ДВАМАТА СА РАБОТЕЩИ И  ПРИ МИНИМУМ ИМУЩЕСТВЕН ЦЕНЗ ЗА СОБСТВЕНОСТ ОТ ДВУСТАЙНО ЖИЛИЩЕ.                                                                                                                                                   

2.2.ПРИ ЛИПСАТА НА СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ  ДЪРЖАВАТА ОСИГУРЯВА БЕЗЛИХВЕН ЗАЕМ   ПРИ НАЙ-ИЗГОДНИ УСЛОВИЯ за придобиване на собствено жилище .

 

2.3. ЗА ВСЯКО ВТОРО ДЕТЕ В СЕМЕЙСТВО СЪГЛ. УСЛОВИЯТА В Т.1 ДЪРЖАВАТА ОСИГУРЯВА МЕСЕЧНО ВТОРА МИНИМАЛНА РАБОТНА  ЗАПЛАТА В СЕМЕЙСТВОТО ,А ПРИ ВСЯКО ТРЕТО ДЕТЕ СЪОТВЕТНО  ЕЖЕМЕСЕЧНО  ТРЕТА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В СЕМЕЙСТВОТО.

 

 За смъртността:                                                                                                        

 

1.Колкото  и да се увеличава раждаемостта, смъртноста винаги ще я изпреварва при  преобладаващо  застаряващо население . За това двата тежки национални проблема следва да се анализират и решават успоредно и едновременно!

 

2.България е с най-висока обща смъртност в Европа и първа по смъртност от РАК и други злокачествени заболявания! Ако се анализират причините за тази висока смъртност ще се види,че тя не се дължи само поради  застаряващо  население , а е заложена  в непълноценното и нездравословно хранене още от детската възраст !

 

2.1.За децата  е от изключителна важност  консумацията на качествени млечни и белтъчни продукти. Само за 2023г у нас са произведени  и продадени респ.изядени  около 20 тона фалшиво мляко и млечни продукти по данни от медиите,които цитират Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) .Това е  орган за контрол на безопасността и качеството на храните в Република България ! Къде е и какъв е  контрола на държавата? Защо няма закрити и запечатани фирми, които произвеждат фалшиви продукти от фалшиво мляко ? Има ли и какви са материални санкции вкл.със закриване на такива  фирми ? Вероятно няма и няма да има ,след като продължава да има фалшиви млечни продукти!

 

2.3.Преди около 30 години в Националния институт по педиатрия в София е имало отдел  „Здраво дете „с високотехнологични биохимични лаборатории и високо квалифицирани кадри. Предметът е бил за профилактично хранене и ранна профилактика в детската възраст. Имало е отдел за”Рационално хранене в детската възраст „ Вече вероятно ги няма. Следва да се направи необходимото да се  възстановят възможно  в най-кратки срокове .

 

2.4. Какъв е контрола, кой го осъществява дали храната на децата е здравословна, питателна, вкусна и достатъчна в училищните столове и училищните лавки ?

Направено ли е допитване до децата и родителите им? Има основание да се мисли ,че никой не пита , нито децата ,нито  родителите , а  всичко НЕ е ли в ръцете на търговския интерес на директора на училището и фирмата доставчик на храните? Очакваме с надежда да бъдем опровергани  с факти.

 

3.По някои исторически данни и статистики, децата растнали през 30-те години на  ХХ век и захранвани с прясно биволско мляко  са били дъголетници. Сведенията са от архивни документи и от  д-р Влади Манев/старши/,завършил медицина в гр.Лиеж ,Белгия в края на 19 век  .През 30 –те години е  Главен лекар на гр.Разград  до 1926г и е изнасял лекции в гимназиалните класове на здравни теми:                                        

1.Вредата от тютюнопушенето и алкохола,                                                                  

2.Здравословно хранене                                                                                                   

3.Психология и хигиена на половете и др.                                                                    

Би могло да се направи сравнение и  изводи за настоящата ни образователна система и дали образова в необходимата достатъчност децата ни за здравословно хранене и здравословен начин на живот!? 

 

4. Профилактиката и превенцията са в почти  патово състояние. Това пролича в тежката  криза по време на пандемията от Ковид.-19 .Резултатът бе около 37000  смъртни случаи. Жестоката  реалност  е показателна и доказателна,че държавата нямаше и вероятно няма и сега готовност да реагира адекватно в кризисни ситуации на бедствия, аварии,катастрофи ,епидемии , пандемии  и др.,че профилактиката и борбата с високата смъртност е крайно недостатъчна                                                                              

За периода на пандемията 2021/2022г при наше допитване какви са нормативните правомощия на  МЗ /Министерство на здравепазването /за проучване , внедряване при заявяване  идеен проект за намаляване смъртността от Ковид-19, получихме официален отговор от МЗ, в което се казва /по памет /:                                                                                                                                                                       1. За МЗ няма гласуван целеви бюджет за разработване на иновативни проекти.          

 

    2.  МЗ няма правни основания  и няма гласуван правилник,по който да има право да възлага и финансира иновативни разработки на подчинените му поделения /НИСМП „Пирогов и др. / 

 

 Каква е готовността на държавата за борба с висока смъртност при възникване на нова пандемия?                                                                                                       

 

1.В България няма разкрит нито един Национален Център за правене на иновативна медицина ,за  научно-изследователска и развойна дейност и внедряване на патенти за изобретения в областта на Т-клетъчната имунотерапия на рака ,необходим също  и в  други стратегически важни направления на медицината и за решаване на здравни проблеми възникнали в динамично променящата се околна среда/ при пандемии, бедствия , аварии и катастрофи и др./.

 

Без коментар !

 

2.За профилактика и превецията на РАКА, следва да има контрол за концентрацията на консерванти , пестициди  и други вредни вещества в храните .Те може и да не са пряко токсични в използваните  концентрации , но при натрупване с години  и десетилетия е доказано ,че предизвикват мутагенеза и канцерогенеза т.е. РАК. Необходима е съвременна  ефективна  профилактика и превенция на злокачествените заболявания ,чрез генетичен контрол за мутагенеза и канцерогенеза на влаганите в храните консерванти и налични пестициди .Такива съвременни генетични  лаборатории има отдавна  в цивилизованите страни на Европа. До кога ще сме  първенци по смъртност в света?  

 

2.1 След като сме първенци в Европа и света по смъртност и от ракови заболявания какво се прави да се намали риска от РАК, внасян  чрез храната ?! Има масово използване у нас на добавки /т.н. Е-та в храните /особено в дъвки, близалки,сладки, торти и други за деца и възрастни  като  ТИТАНИЕВ ДИОКСИД . (E 171Същият е забранен  със закон във Франция от  2020г  като високо рисков и потенциален канцероген ! Защо  продължава у нас масово  се влага  за глазури и помощни вещества и  не се забрани използването му и в някои  лекарства за лечение на високо  кръвно налягане ,а  се влага  и в хранителни добавки ?! Проблемът е,че сам по себе си ,същият не е токсичен .При натрупване за месеци  и години е доказано ,че води до мутагенеза и канцерогенеза респ. е  канцерогенен!  За това Франция първа го забрани, като високо рисков за здравето на народа си , а  защо България ,която е първа по смъртност от рак  още  не го е забранила?!

Док.1 /Приети текстове на титанов диоксид (E 171  ,Четвъртък, 8 октомври 2020 г. - Брюксел
Противопоставяне на акт за изпълнение: Спецификации на титанов диоксид (E 171)
 

3.Откъде да започне превенцията? За всеки е ясно ,че съвременната диагностика е  продължителен, бавен и  скъп процес, свързан с предваритени прегледи, консултации, изследвания,образна,генетична и друга диагностика.Многократно по-евтино и ефективно би било ако се инвестира в превенция с разработването и внедряването на съвременни методи за ранна диагностика на ниво болестен процес  преди клинично да се прояви каквото и да е заболяване. Защо и къде е пречката?

 

Пречката според нас е  в традиционно клинично мислене и съответно нормативна база. Съвременната медицина у нас е клинична.Това предполага предимно клинично мислене  ,а  то се интересува от вече  клинично болния човек  или   почти не се интересува ако е установен  само болестен процес без клинична изява. За това за  болният човек  има клинични пътеки, а почти няма финансиране за промоция, профилактика и  лечение на болестен процес ако вече не е изявен клинично. Такъв ранен процес би могъл да се  установява  на клетъчно , молекулярно и генетично ниво. Болестният процес  може  никога клинично  да не се изяви и  човекът да не се разболее. За това вероятно  не се инвестира и  не се проявяваше необходимия интерес. В тази иновативна и актуална насока има регистрирани от преди няколко десетилетия открития и патентовани методи за изобретения .Те са останали невнедрени поради липсата на необходимите нормативи и проявен интерес от държавата и бизнеса .Няма закон, който да задължава държавата да изкупува интелектуална собственост при регистриран световен приоритет с признат патент за изобретение, когато е в стратегически важно за държавата направление и да я задължава веднага да инвестира в проучване и внедряване. За това не е използван и регистриран от няколко десетилетия световен приоритет с патенти/ и авторски свидетелства /за изобретения, когато са установени  и научно доказани  възможности за развитие на ранната профилактика  на клетъчно и молекулярно ниво, възможно най-ранната диагностика на болестен процес за превенция на клетъчно и молекулярно ниво  преди клинична изява на болестта .

Очакваме отдавна държавата със законодателни инициативи по цитираните проблеми..Такива сме предлагали няколкократно в парламента и в МЗ през последните 5-10  години .

 

Няма отговор .

 

 

Вносител:

 

Доц.Влади Манев-клиничен имунолог

 

/Носител на приза „Изобретател на 2016 „ www.immuno-bg.org

 

11.02.2024г

 

София  

 

Коментари