Публикация

Офталмолозите на УМБАЛ „Александровска“ спасиха единственото виждащо око на възрастна жена

Офталмолозите на УМБАЛ „Александровска“ спасиха единственото виждащо око на възрастна жена

В неделя сутринта екип на Клиниката по очни болести (доц. Яни Здравков – завеждащ Отделението по витреоретинална хирургия, д-р Светослав Славчев – асистент, д-р Деян Събев – анестезиолог, и мед. сестри Стоилова и Славева) са оперирали по спешност единственото виждащо око на 81-годишна жена.

Пациентката загубва зрението на дясното си око след прекаран съдов инцидент

Преди няколко дни забелязала „мътнини” пред лявото си око. След консултация със специалисти в няколко столични лечебни заведения тя е приета по спешност в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“. От проведените изследвания се установява „фуниевидно” отлепване на ретината на единственото виждащо око.

 

Спешният екип, ръководен от доц. Здравков, осъществява

тричасова комбинирана операция

включваща факоемулсификация на помътнената леща, имплантация на изкуствена леща, витректомия, пилинг, ендолазер и инжектиране на силикон във витреалната кухина. По думите на специалистите подобни хирургични интервенции са голямо предизвикателство по отношение на сложността и на спешността, тъй като всеки ден закъснение намалява шансовете на пациента да вижда с окото.

 

След интервенцията пациентката се чувства добре и се възстановява в Клиниката по очни болести на лечебното заведение. Доц. Здравков е оптимист за зрението ѝ и потвърди изписването ѝ в близките дни.

Коментари