Публикация

Инсулиновата резистентност не е болест, а няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност не е болест, а няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на Пловдивски зимни ендокринни дни, която събра водещи ендокринолози, андролози, физиолози, патофизиолози и специалисти по обмяната на веществата за споделяне на най-новите научни данни и клиничен практически опит.

 

Форумът се проведе на 24 февруари 2024 г. (събота) в Аудиторията на Учебен корпус – 1 на МУ – Пловдив. Събитието бе в хибриден формат (присъствено и он-лайн) с над 100 участника.

 

Организирани под егидата на МУ – Пловдив, петите ендокринни дни бяха под ръководството и модерацията на ръководителя на Катедрата и Клиниката по ендокринология проф. д-р Мария Орбецова, дм и се превърнаха в

интересно академично обучително събитие с надграждаща образователна цел

От името на ректора – проф. д-р Ангел Учиков, и на академичното ръководство на МУ – Пловдив откриващо приветствие към участниците поднесе заместник-ректорът по проектна дейност проф. д-р Николета Трайкова, дм. Тя поздрави участниците за научното им вдъхновение и енергия, както и за избора на особено актуалната тема „Инсулинова резистентност“ и представянето на последните научни и клинични резултати за съвременното разбиране на това социалнозначимо метаболитно нарушение.

 

В своята откриваща лекция водещият ендокринолог професор Орбецова – въведе аудиторията в мултидисциплинарната проблематика на инсулиновата резистентност. Тя се спря върху многото аспекти за разбирането и овладяването на това метаболитно нарушение като представи най-новите данни за същността, патофизиологичните и биохимични механизми на секреция и действие на инсулина за усвояването на глюкозата в трите таргетни органа (черен дроб, скелетна мускулатура и мастна тъкан), както и редица индекси за измерване степента на резистентност. Специалистът детайлно проследи причините за инсулиновата резистентност

вследствие на затлъстяване и прекомерно хранене или т. нар. хранителен стрес, както и при диабет тип 2

В основата на повлияването и регулирането на инсулиновата резистентност са храненето и двигателната активност.

 

В лекционната част на събитието участваха академични преподаватели и клиницисти от Катедрата по ендокринология на МФ, които представиха оригинални и актуални данни по темата за инсулиновата резистентност и асоциираните с нея последващи патофизиологични процеси и метаболитни аномалии, свързани с редица от най-честите здравословни проблеми. Инсулиновата резистентност е в основата на социалнозначимите заболявания на нашето съвремие - болести на сърцето и сърдечносъдовата система, затлъстяване, диабет тип 2, неврологични и психични инциденти, депресии, нефрологични и хепатологични нарушения, гинекологични аномалии, фертилитет, дори рак и Алцхаймер.

Репродуктивните проблеми при мъже и жени са следствие на инсулинова резистентност

Особено място бе отделено на лекциите за репродуктивните проблеми при мъже и жени, вследствие на инсулинова резистентност, представени обзорно от доц. М. Митков, д-р Д. Колева Тютюнджиева и д-р М. Илиева. Д-р Н. Ботушанов представи в детайли липидните нарушения при системна инсулинова резистентност, а д-р П. Няголова дефинира вродените и придобитите синдроми на тежката инсулинова резистентност.

 

Доц. д-р Катя Тодорова – гост-лектор от катедра “Кардиология, пулмология, ендокринология” на МУ-Плевен засегна ендокринните нарушения при бременност и развитието на физиологична и патофизиологична инсулинова резистентност. Бяха разгледани причините за метаболитната дисфункция, адипоцитната дисфункция, генерализираната инсулинова резистентност, както и концепцията за метаболитно програмиране. Специалистът акцентира на ролята на прецизното проследяване за овладяването на влошена патологична инсулинова резистентност в този период.

Специален гост-лектор на събитието бе изтъкнатият специалист проф. Маурицио Нордио

от Университет „Ла Сапиенца“ и Швейцарско-италиански университет – Рим, който е един от първите изследователи на мелатонина. Той представи ключовото значение на метаболитния баланс като лабиринт и сложен метаболитен комплекс. Международно признатият учен запозна аудиторията със съвсем наскоро публикувани световни проучвания за затлъстяването, зависимостта от захар, преддиабета. Професор Нордио разгледа инсулиновата резистентост не като болест, а като променящо се състояние в светлината на последните изследвания върху микробиома и микробиом-зависимите механизми и ефекта на терапията с някои натурални съставки. „Инсулиновата резистентност не е болест и няма магическо хапче.“- каза в отговор на многобройните въпроси италианският специалист и допълни, че трябва и пациентът и лекарят да свършат всеки своята работа – за правилна диета, полезна храна и повече движение.

„Отговорността, как избира да живее е на пациента, лекарят трябва да го насочи към правилния избор, но не може да го направи вместо него“,

обобщи професор Нордио.

 

След активната дискусия по зададените въпроси от залата и от он-лайн включилите се, равносметката и през тази година е, че Пловдивските зимни ендокринни дни се налагат като особено ценен и с много добавена научна и познавателна стойност конферентен форум в МУ–Пловдив. Организатори и участници изразиха увереността и очакването си за следващото шесто издание, в което ще продължат темата за инсулиновата резистентност, но от ракурса на имунната система и канцерогенния риск.

 

_________________________

 

Следвайки академичния принцип за споделено научно знание (open science), цялото лекционно представено съдържание на конференцията бе записано и ще бъде достъпно он-лайн в здравната платформа „CREDO WEB“. Така организаторите вярват, че ще е достижимо и полезно за по-широк кръг медицински специалисти.

Коментари