Публикация

ДКЦ „Софиямед“ с тест за хранителна непоносимост

ДКЦ „Софиямед“ с тест за хранителна непоносимост

ДКЦ „Софиямед“ въвежда нов диагностичен тест за откриване на непоносимост към 90 различни вида храни. Тестът е разработен на принципа на определяне на специфични антитела IgG в човешки серум/плазма, които се образуват към определени храни (хранителни антигени) и предизвикват неблагоприятен имунен отговор. Осъществява се чрез ELISA метод.


„Хранителната непоносимост (нетолерантност) е често срещано състояние, което засяга много хора. Според проучване до 20% от населението на света може да има хранителна непоносимост. Това състояние често се пропуска, защото се диагностицира трудно, няма специфична клинична картина или възрастова група“, коментира Евгения Вучева, началник Клинична лаборатория в ДКЦ „Софиямед“.

Хранителна алергия или хранителна непоносимост?

При хранителната алергия се образуват антитела IgE, освобождава се хистамин и други химични медиатори и се наблюдават симптоми до няколко секунди или минути след консумация на определен хранителен антиген. Симптомите включват: обриви, кихане, трудно дишане и анафилактичен шок.


При хранителната непоносимост реакцията към приетата храна може да е след доста време. Тя се дължи на образуването на антитела IgG, последващо образуване на комплекси антиген/антитяло, отлагащи се в тъканите, и причинява хронично възпаление. Тези комплекси на антителата с хранителни белтъци, определени като чужди антигени, са отговорни за забавеното начало на симптомите, които могат да се появят няколко дни след консумацията на храна. Симптомите включват: тревожност, депресия, главоболие/мигрена, умора, екзема, астма, болки в ставите, хроничен ринит, артрит, проблеми с теглото, подуване на корема, диария и фибромиалгия. Често тежестта на симптомите се определя от количеството на приетата храна, т.е. реакцията е дозозависима. За разлика от хранителните алергии, хранителните непоносимости не са животозастрашаващи, но могат да влошат качеството на живота.

Храните, които най-често предизвикват хранителна непоносимост

са: млякото и млечните продукти, зърнените храни (пшеница, овес, ръж, ечемик), ядки (фъстъци, орехи, бадеми, които съдържат салицилати), храни, които съдържат добавката мононатриев глутамат, и др.


Много заболявания и симптоми се свързват с хранителна IgG-реакция: автоимунни заболявания, ставни болки, отоци, схващания, хронични респираторни заболявания, хронични заболявания на храносмилателната система, кожни заболявания, вкл. екзема, псориазис, хронични главоболия, умора, депресия, метаболитен синдром,

затлъстяване, синдром на раздразнените черва, възпалителни заболявания на червата и жлъчката, предменструални проблеми, хиперактивност, дефицит на вниманието, повтарящи се инфекции.

Ако подозирате, че имате хранителна непоносимост, e важно да говорите с лекар

При наличие на оплаквания от храносмилателната или друга система, потърсете специалист, за да бъдат отхвърлени други сериозни заболявания.


Екипът на ДКЦ „Софиямед “ препоръчва при интерес към теста и налични симптоми, след консултация със специалист и оценка на състоянието, да се проведе

тест за хранителна непоносимост

Това е един от най-надеждните методи за идентифициране и определяне на степента на нетолерантност към дадена храна.


„За провеждането на теста не е нужна предварителна подготовка. Необходими са само няколко милилитра венозна кръв. Резултатът е готов в рамките на 1-2 работни дни. Това е и едно от предимствата на теста, заедно с надеждните резултати и богатия списък от изследвани хранителни групи. Реакцията на организма спрямо всеки вид храна се оценява като: „силно позитивна“, „позитивна”, „слабо позитивна” или „негативна реакция”. При положителен серологичен резултат за антитела за преодоляването на хранителната нетолерантност се препоръчват комплекс от мерки – изключване на дадените храни за определен период от време от менюто, намаляването на приема на някой от тях или като цяло изключването им от ежедневното меню“, допълва д-р Вучева.


*Препоръчва се тест за хранителна непоносимост да се назначи от лекар, който да изключи медицинска причина за наличието на симптоматика.
**Резултатите от този тест не са диагноза и следва да се интерпретират от лекар, който да назначи съответните мерки.

Коментари