Публикация

БЛС: И след гратисния период системата не е готова за изцяло е-рецепти

БЛС: И след гратисния период системата не е готова за изцяло е-рецепти

Българският лекарски съюз смята, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта и след изтичането на гратисния период за използване паралелно на хартиена и е-рецепта. Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент.


За съжаление,

предоставеният гратисен период от министър-председателя акад. Николай Денков не беше използван по целесъобразност

За тези над 4 месеца разговори между Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха проведени. А сформираната работна група по темата изобщо не е започвала дейност.


Предоставената възможност да се предписват електронни рецепти през мобилното приложение, дори и да няма интернет свързаност, не решава поставените от нас проблеми.

Все още не е решен въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас

Не е ясно и създадена ли е система с информация в реално време за наличните в аптеките лекарствени продукти, която да е свързана с електронното приложение за издаване на електронни предписания? Остава поставеният от нас въпрос по какъв начин ще се извършва електронно предписание на продукти от лекари, които нямат регистрирано ЛЗ и/ или електронен подпис, както и членовете на БЛС, които не практикуват (напр. пенсионерите) и не могат да се регистрират в системата и да издават електронни предписания?


В рамките на гратисния период не бяха реализирани и пилотните практики, в които изцяло изписването на медикаменти да бъде на електронни рецепти, за да може да бъде тествана системата и проблемите да бъдат изчистени. Всички тези въпроси Българският лекарски съюз постави и на вниманието на МЗ.


Заявяваме, че Българският лекарски съюз винаги е бил за дигитализацията в сектора, без обаче това да превръща когото и да е в нейни заложници.


В тази връзка БЛС изразява принципната си подкрепа на декларацията на фармацевтите, присъствали на пролетна маркетингова конференция, и смята, че алтернативата за хартиена рецепта трябва да бъде запазена.

Коментари

Решението на Министерството на Здравеопазването беше прибързано и наложено с повече административни, отколкото професионални аргументи. Подкрепям убедено становището на БЛС и мисля, че понякога МЗ самонадеяно прима, че е безпогрешно.

Голямо мрънкане, голямо чудо! Напълно подкрепям електронните рецепти! Така трябва да бъде! Аптеката не е "Плод и Зеленчук"! Вие виждали ли сте как хората пазаруват в Аптека? Май не! Пазаруват все едно са на пазара Красно село! Не е вярно и твърдението, че фарма мафията има полза! Точно обратното! Ние имаме полза, защото аптекарите много обичат да ни сменят терапията с нещо на което на тях им е кеф или от което печелят повече! Просто голяма част от колегите ги мързи да седнат на компютъра за 2-3 минути, а някои даже и не могат без медицинска сестра или техническо лице да напишат 2 изречения на компютъра! Приятен ден на всички колеги!

Здравейте, работата ни става двойна. Все пак пишем и хартиени рецепти, пациента трябва да бъде ориентиран за схемата на лечение.

И кой Ви кара да пишете и електронна и хартиена рецепта?  Никой!

Първо  в цял свят има хартиени и електронни рецепти, нека и тук да бъде така да има възможност  и за двете форми на изписване в края на края на ли искаме демокрация ,възможност за избор.Това нагло налагане само на е-рецептите  много намирисва за  мафия  при лекарствената политика.

 д-р Гайтанджиев  педиатър 

След 40 години стаж,мога да кажа, че това е поредната гавра с лекарите! 

Горещо подкрепям доц. Карагьозова!

Системата просто не е пипната.Идея-фикс на един Министър,без нормална реализация.Има е-рецепта,но антибиотикът и генериците му липсват в аптеките.Пада едно обикаляне,разправии,нерви-пълен хаос и ужас за пациентите,и за нас.Мобилното приложение е много тромаво и губещо време.Лошо.

И да споделя още нещо: в предишния период, когато за антибиотиците вървяха само е-рецепти, забелязах сериозно увеличаване на случаите с пневмония (явно заради непредписване на антибиотици). Някой от колегите да има подобни наблюдения?

И никой не казва: КАК  ДА ИЗПИША АНТИБИОТИК НА ЧУЖДЕНЕЦ-ТУРИСТ В БЪЛГАРИЯ ??? Той няма ЕГН, което да бъде прието от системата.
И още: е-рецептата ми отваря двойна работа - да я издам електронно не е толкова трудно. Но след това отново трябва да пиша хартиена - за симптоматичните лекарства.

Изписвам без проблем с номер на паспорт. 

Най-напред: Налагането на изискването за е-рецепти (безалтернативно) е победа на фармацевтичната мафия над клиничната медицина. Тя е пряка последица от комерсиализацията в медицината, въобще.

Обяснението, че това се налага като средство за справяне с недостига на лекарства и с безразборната и непроследяема продажба на антибиотици или пък за анти-диабетичните медикаменти - да се елиминира злоупотребата с тях тъй като някои префърцунени мадами ги използвали като средство за отслабване, са меко казано смехотворни. А по-точно казано – манипулативни.

Най-доброто средство за борба с недостига е повишеното производство и разпространение (предлагане). А това значи и по-висока печалба за фарма-индустрията. Но тя предпочита експорт или дори ре-експорт. Понеже печалбата е по-голяма. За сметка на "родното здравеопазване". Що се отнася за „безразборната“ и необоснована употреба на медикаменти, не виждам как е-рецептата ще възпрепятства тяхната употреба; та нали както е-рецептата, така и хартиената рецепта се изписват от правоспособни лекари.

Но проблемите са други и те са и много и разнообразни:

1. При този недостиг на медицински специалисти се ограничава правото на част от тях - над 1000 лекари от посочените в статията 17 500 лекари все още не изписват рецепти по електронен път.

2. От тези които са решили (а вероятно в бъдеще всички лекари ще БЪДАТ ПРИНУДЕНИ да изписват лекарствата по електронен път) ще се наложи да си изваждат КЕП (Квалифициран Електронен подпис). Професионалният такъв струва пари (между 50-66 лева) и по-важното – той е на абонаментен принцип, т.е всяка година ще трябва да се плаща отново.

3. Издаването на е-рецепти в „OFF-режим“ не е предимство, а само корекция на съществен недостатък. Остава си неудобството, че никой не знае колко дълго ще продължи „OFF-времетраенето“, а това за спешните случаи е критично важно.

4. Мобилното приложение НЕ Е УДОБНО. За човек, който работи предимно на настолен компютър то е много бавно и на практика неприемливо. Освен това липсват съществени опции като запаметяване на вече издадени индивидуални рецепти. При контролните прегледи, процедурата започва от начало.

5. Не малка част от лекарите в страната ни са възрастни хора – в пенсионна възраст. За тях Работа с мобилни устройства е трудна. Но най-неприятното е за тези лекари, които вече са се пенсионирали – те не разполагат вече с болничния софтуер и са принудени да изписват рецепти за себе си и за своите близки роднини единствено посредством мобилното приложение със всичките му неудобства, които вече изброих (включително абонаментното плащане на КЕП). Независимо, че си имат УИН. Лекарят си остава лекар за цял живот. Независимо от възрастта.

Не виждам и логика в безалтернативното въвеждане на е-рецептите. Какво пречи да има алтернатива. Вж по-горе обосновката ми. Страхувам се, че зад привидно приемливите мотиви за въвеждане на е-рецептите (не съм против тях) прозират чисто корупционни (или по-точно комерчески) мотиви.

Тези промени без никакъв съществен ефект,допринесоха само трудности за пациентите и лекарите.Но всъщност кого интересува това? Най-малко тези които го въведоха,с някакви абсолютно бутафорни мотиви.

Много по-бързо написвам рецепта на хартия, отколкото да се нервирам пред бавното отаряне на прозорци и смяна на клавиатурата. А и защо трябва да има възможност лекарят да изписва от мобилния си телефон лечение? Може би това трябва да е опция за личните лекари, те все пак познават пациентите си и съществува някаква хипотеза за спешно изписване на нещо по телефона без преглед. За специалисти тези случаи са по-редки. И когато започнем да отказваме такова свръхлесно изписване на рецепти на пациентите, кой ще ни защити от големия вой срещу нас?А и ще имаме ли право да отказваме рецепта по телефона без преглед?

Категорично, пълно с недомислици! В системата , която е предоставена на лекарите  продължават да съществуват антибиотици и разфасовки, които ги няма в аптеките. И пациентите се въртят в омагьосан кръг. 

Браво доц.Карагьозова