Публикация

Идиопатично безплодие и начини за подобряване на честотата на забременяване

Идиопатично безплодие и начини за подобряване на честотата на забременяване

Диагностиката и в лечението на репродуктивните нарушения отбелязват значителен напредък през последното десетилетие. Възможностите за терапия и успеваемостта все пак варират в зависимост от причината за безплодието.

 

При 15% до 30% от двойките се установява идиопатично безплодие, т. е. причината за репродуктивните проблеми не може да бъде установена чрез конвенционални диагностични методи. 1

Установено е, че оксидативният стрес е свързан с идиопатично безплодие, като води до намалено качество на яйцеклетките. Редица проучвания показват, че микроелементите играят ключова роля в намаляването на оксидативния стрес и етапите на фертилитет”- посочва д-р Сашо Райков, АГ и специалист по репродуктивна медицина от Аджибадем Сити Клиник, болница Токуда.

Специалистът по репродуктивно здраве подчертава още, че има взаимовръзка между женското безплодие и ниските нива на Cu, Zn, Se. Във видеопрезентацията той разглежда проучвания, които показват, че приемът на допълнителни минерали, витамини и фолиева киселина:

  • възстановява нивата на микроелементите до оптимални нива;
  • подобрява антиоксидантната защитна система;
  • намалява времето до зачеване;
  • общо подобрява честотата на забременяване.

Гледайте цялото видео с д-р Райков!

 

Източници:

 (1). Практическият комитет на Американското общество за репродуктивна медицина, автори. Ефективност и лечение на необяснимо безплодие. Fertil Steril. 2006 г.; 86 (5 добавки): S111–S114. [ PubMed ] [ Google Scholar ]

Коментари