Публикация

Букет от антиоксиданти в чаша

Китайски император обичал да пие топла вода, но вятърът навял чаени листенца в чашата и се получила вълшебна напитка...


Днес чай сърбат всички, тъй като е ароматен коктейл от витамини, антиоксиданти и биоактивни субстанции.

На Изток напитката е съпроводена с церемония, в Англия е етикет, а при нас май е по-скоро лек за студ и грип...

Някои го предпочитат с мляко, лимон, мед или захар, други прибавят различни подправки, но навремето това се е смятало за варварщина.

Чаят е съперник на кафето заради високото му съдържание на кофеин. Напитката усилва метаболизма, успокоява болки, помага на редица органи.

С чай може да се отслабва и да се разкрасява. Нанесен върху кожата, чаят бори бръчките и намалява торбичките. През зимата дори може да ви дари и със скиорски тен.

Чаят на листенца, а не на пликчета, е по-хубав, но и по-скъп. Познавачите предпочитат да оставят листенцата да разтворят целия си аромат.

Едни чайове могат да ви успокоят, други да ви изпълнят с енергия... С чаша зелен чай с мента ще усетите свежест и тонус, ройбосът (храстовидно и шушулково растение, което вирее единствено в планините на южноафриканска провинция Уестърн Кейп) с канела и джинджифил ще ви позамае.

Стресът ще премахнете с лайка, с гинко билоба ще се концентрирате по-добре, а при някои екзотични чайове енергията ще ви дойде дори в повече...

Има много видове чай, зависи от технологиите за приготвяне - черен, оолонг, жълт, зелен и бял чай. Ароматният черен чай с мляко и захар може да замени сутрешното кафе, защото съдържа кофеин и има енергийно въздействие.

-brr-

Зеленият чай е силен антиоксидант. Регулира температурата, кръвната захар, подобрява функциите на мозъка и храносмилането, преодолява умората. Зеленият чай подмладява кожата и топи килограмите.

Белият е с най-ниско съдържание на кофеин, естествен антиоксидант е и премахва умората. Оолонг напомня за комбинация между зелен и черен чай, а жълтият като вкус е между белия и зеления.

У нас предимно обаче чай се пие в смутно грипозно време. И всякакви листенца и пакетчета в чаша топла вода наричаме чай.

Природата ни предлага изключително разнообразие от билки, които оказват различно влияние върху човешкия организъм. Едни от най-разпространените за чай са лайка, лавандула, невен, мащерка, мента.

Чаят от лавандула помага за добър сън и успокояване, невенът спира болката и лекува рани. Чаят от лайка се пие преди лягане, защото успокоява и прави съня по-лек. Той се препоръчва и за висока температура и настинка, като вдишването на изпаренията му намалява задръстванията в носа и белите дробове.

Чаят от мента засилва апетита, подобрява храносмилането и метаболизма, премахва главоболието. Освен това понижава кръвното, стимулира сърцето, отпуска.

Чаят от шипка подпомага възстановяването на тъканите, действа добре при анемия, изтощение на организма и укрепване на сърцето.

Пиенето на чай, особено за ценителите, е церемония, на която трябва да се отдели нужното време. Поканените никога не си наливат сами – това прави домакинята, дори и да е с кралска корона. Чашата се вдига заедно с чинийката на равнището на брадичката, без сърбане, а и без да стърчи малкият пръст… Лъжичката, естествено, никога не се облизва.

Истинският чай обаче не е пенкилер. Не го пийте на гладен стомах, защото така според китайците пускате „вълка в дома си”. Не трябва да е много горещ, за да не увредите хранопровода и стомаха си. Вечер не посягайте към силен чай, защото ще прогоните съня.

Напитката може и да е лек, но на Изток се смята, че не бива да я пиете заедно с лекарство. Между чая и храненето трябва да е минал поне половин час. Не пийте престоял чай, нито го запарвайте многократно.

Не злоупотребявайте дори и с чашите чай. Смята се, че умерената употреба е 4-5 чаши не много силна настойка през целия ден.

Коментари