Публикация

"Онези" дни в живота на жената могат да бъдат избегнати

Между 20 и 40% от българките страдат от предменструален синдром, а средно всяка жена губи по 8 години от живота си в световъртеж, главоболие, отпадналост и болки в гърдите.


Това съобщиха акушер-гинеколозите от доболничната помощ по време на Четвъртата национална конференция, която се проведе в Пловдив през уикенда.

Акцент в дискусиите бе фитотерапията и хомеопатията в гинекологията. „С  природните средства все по-често (и дори по-успешно) се лекуват неприятните усещания на жените преди цикъл и преди менопаузата”, обясни председателят на дружеството д-р Петър Петров.

По думите му средно 8 години или 2800 са „онези” дни в живота на всяка жена преди цикъл, в които тя чувста дискомфорт и пие различни медикаменти без особен ефект. „Главоболие, болки в корема, кръстта и гърдите, гадане – това са само част от неприятните симптоми на предменструалния синдром, които могат да бъдат избегнати с помощта на препарати на растителна основа, кетегорични са гинеколозите.
 
Повечето от участниците в конференцията се обединиха около становището, че хомеопатията и  фитотерапията не отстъпват на традиционната медицина и дори могат да й бъдат в полза.  Според д-р Петров лечението е не само значително по-евтино от традиционните лекарства, но и най-важното - спестява  хормоналните рискове.

„За всяка жена ще е по-добре първо да опита лечение с природните медикаменти и след това, ако няма ефект, да се премине към „тежката артилерия””, коментира акушер-гинекологът. Той препоръчва използването на препрати на растителна основа и при жените, които влизат в критическата възраст.

„Всяка дама влиза в нов житейски период и е много важно да се подходи правилно. По време на  менопаузата  женският организъм спира да произвежда два важни за жената хормони – естроген и прогестерон, заради което се случват редица промени, съпътствани с множество неприятни усещания. Те могат да бъдат сведени до минум и дори избегнати с подходящи лекарства, обяснява д-р Петров.

Целта е да бъде запазен както физическия, така и психическия комфорт на жената. Не на последно място съвременните фитолекарства имат и търсения козметичен ефект, допълва лекарят. По време на форума бе дискутирано и приложението на хомеопатията в гинекологията. Според лекарите с  хомеопатични средства все по-често се лекува интерменструален синдром.

Най-важното обаче според специалистите в доболничната помощ са редовните профилактични прегледи, които всяка жена трябва да извършва поне веднъж в годината.

Медиците отново настояха за въвеждане на задължителни безплатни, ежегодни профилактични прегледи за всички жени в България, а скринингът за социално значимите женски заболявания да се извършва в доболничната помощ.


Коментари