Публикация

Да атакуваме сенната хрема успешно

С д-р Станка Христова, Клиника по алергология и астма на УМБАЛ „Александровска”, разговаря Саша Маркова


 Д-р Христова, кои са най-тежките месеци за хората с поленови алергии?
 Това са месеците от април до юни, но особено тежък е май. Има и пациенти с лека алергия в по-късните летни периоди. Съществуват специални поленови календари, в които се отразява цъфтежът на съответните растителни видове, отговарящи на най-тежкото протичане на полинозите при пациентите. В този период се отделя най-голямо количество поленови зрънца във въздуха от ветроопрашващите се растения и тези зрънца се разнасят на големи разстояния.

Коя е причината в различни години тежестта на симптомите на сенната хрема при едни и същи хора да е различна?
Има две причини. Първата зависи до голяма степен от климатичните условия през конкретната пролет. Ако тя е по-дъждовна, оплакванията са по-слабо изразени. Ако пролетта е по-суха и топла, концентрацията на полените във въздуха е по-голяма и съответно сенната хрема протича по-тежко. Втората причина е свързана с напредване на заболяването. През всеки един изминал сезон оплакванията се задълбочават. Има много пациенти, които през първия пролетен сезон не знаят, че имат сенна хрема и я мислят за настинка. В следващата пролет състоянието им се влошава и едва тогава откриват повторяемост. Но идват на лекар чак на третата година, когато заболяването е доста задълбочено.

Има ли връзка между изостряне на заболяването и напредването на възрастта?
Сенната хрема е типична за младата възраст. Появява се по време на юношеството при хора, предразположени към алергични заболявания (атопия). С годините заболяването става по-тежко, но след 50-годишна възраст може да отзвучи. На това обаче не бива да се разчита, защото тези случаи са единични, и то за пациенти с лека полиноза.

Защо при някои пациенти симптомите не могат да се овладеят само с приема на антихистаминови таблетки и каква е алтернативата?
Много малко са пациентите, при които симптомите могат да се овладеят само с антихистаминови таблетки. При повечето се налага изписването на локални назални антихистамини, като препарата „Алергодил” например. Само с таблетки е недостатъчно да се овладее заболяването.
Някои от пациентите сами са се снабдили с таблетки, препоръчани от някой съсед или аптекар, но понеже не са се излекували, се обръщат към нас, специалистите. Ние предписваме локален антихистамин за по-висока концентрация в носната лигавица или локален кортикостероид. При впръскването му се постига известно въздействие и върху гърлото. Може да се включи локален антихистамин и в очите под формата на капки.

Какви са ползите от локалната противоалергична терапия, прилагана чрез впръскване на лекарство в носа?
Ползата е много голяма при всички пациенти. Може да се прилага и при бременни жени. При тях не е уместно да се изписват таблетки поради опасност за плода. В този случай се дава локалния антихистамин „Алергодил”, който се явява добро решение и бременните се чувстват чудесно. Лекарството може да се впръсква продължително през месеците май и юни ежедневно.

Какви промени в режима на живот препоръчвате при хората със сенна хрема?
Ако пациентът може да си позволи да отиде на море през сезона на цъфтежа, той ще се почувства много добре, защото морето поглъща полените. Другият вариант е изкачване в планината, когато цъфтежът е ниско в равнината. Но това е трудно осъществимо. По-лесно е в сухите и топли дни, когато се отделят най-големи количества полени, пациентите да седят вкъщи на затворени прозорци. При хората със силно изразени очни симптоми препоръчвам да носят тъмни очила за чисто механично предпазване на очите от полени, тъй като почти винаги възпалението на носа се съчетава с възпаление и на очите.

Може ли това заболяване да се излекува напълно?
Алергенната имунотерапия, известна още като ваксина, е доста стар метод, но много ефективен. Той води до изграждане на толерантност на организма на пациента към околната среда. Тоест организмът му става безразличен към полена, както е при здравия човек. Това лечение продължава около 5 години и след това в продължение на 6 години болните са без симптоми. Ако лечението е започнало в ранна възраст, след изтичане на този период имунотерапията може да се повтори, за да се постигне почти пълно излекуване.

Съзвучна ли е диагностиката и терапията на алергиите у нас с това, което се прави в най-развитите държави?
Разполагаме с всички световни медикаменти, провеждаме тестове и терапия с висококачествени алергени с български и френски произход. Често обменяме опит с другите страни чрез конгреси, симпозиуми. На заседанията на Българското дружество по алергология непрекъснато се информираме за новостите в областта. Алергологията в България е на много добро ниво, отбелязват го и българите, живеещи в чужбина, които се лекуват у нас.

Коментари