Публикация

Негативите на обездвижването

Интервю с проф. д-р Златимир Коларов, специалист в Клиниката по ревматология на Медицинския университет, София.


Проф. Коларов, какво може да ни причини обездвижването?
Един от най-големите дарове за човека е възможността да се движи, да опознава света, да контактува с хора и това определя неговата социална функция. За съжаление често човек не може да контактува нормално със света, със свои близки и приятели поради различни фактори, ограничаващи неговите движения. Представете си един човек, който има шипове в краката или някаква ревматична болест и е прикован на петия етаж на сграда, в която няма асансьор, и гледа света през малко прозорче, вижда част от небето и част от короната на едно дърво. Това е целият му поглед към света, другото е екранът на телевизора. Този човек живее в социална изолация. Така че обездвижването е един комплексен феномен, дължащ се на физическа невъзможност.

Хора с какви професии и от коя възрастова група най-често страдат от недостиг на физическа активност?
Огромна част от професиите с изключение на тези с интензивен физически труд са застрашени от обездвижване. Повечето от нас са приковани всекидневно към бюрата и компютрите си. Това е неизбежно и е тенденция в целия свят, от която не можем да избягаме, но можем да коригираме. Нека да отделяме повече време за разходки в парка и за физически упражнения. Всеки, който започва сериозно физическо натоварване, трябва да се консултира с домашен лекар или физиотерапевт за натоварванията и степента им.

Обездвижването сега се наблюдава не само при възрастните хора, но и при младите. Препоръчвам разходки в парка с удобни дрехи и обувки, за да не се получават травми, движения с по-активно темпо или леко тичане за по-младата възраст. Плуването е прекрасен спорт. Всеки човек би могъл да отдели половин-един час за физическо натоварване, което би компенсирало негативите на обездвижването. Натоварването да е дозирано и да не се минава прагът на болката. Тя винаги предупреждава човек, че нещо не е наред, и ако той има разума да се вслуша, при нужда ще намери правилния отговор при специалист ревматолог.

С какви оплаквания са хората, които страдат от обездвижване?
Обездвижването води до наднормено тегло, а оттам попадаме в патологичен кръг. Появяват се болки в ставите, които още повече ограничават движението. От друга страна, наднорменото тегло е условие за артериална хипертония, затруднена работа на сърцето, захарен диабет, атеросклероза. Остеопорозата е заболяване, по-често изявено при жените.

-brr-

Нормалното движение е условие за съхраняване на скелета, в този смисъл профилактиката започва още в юношеството с нормален прием на калций, с умерена активност и спорт. При децата се наблюдава обездвижване в голяма степен. Първо са на училище, после на пиано... и т.н., като им остава много малко време за физическо натоварване и спорт.

Довежда ли обездвижването до по-сериозни заболявания?
Най-често обездвижването се дължи на ревматична болест, шипова болест, възрастови промени, остеопороза и нейните усложнения – счупване на бедрена шийка, на прешлен от гръбначния стълб. Такива пациенти са инвалидизирани, докато всички останали заболявания обездвижват болния за кратко. Дори един сърдечен инфаркт преминава и след това болният отново се връща към нормалната си физическа активност, а и при леко протичащите инсулти хората също се връщат към нормалното физическо движение.

Какъв режим на живот трябва да спазваме?
Пропорциите са 8 часа работа, 8 часа почивка и 8 часа сън. Разбира се, нормата не е абсолютна, особено сега, когато се работи много повече от 8 часа по целия свят. Но това е здравословната пропорция, която трябва да се опитаме да спазим, за да живеем хармонично. Важно е да използваме личното си време пълноценно - културни мероприятия, разходка на чист въздух в планината. Плуването е най-физиологичният сред спортовете, защото тялото е в хоризонтално положение, скелетът се изтегля и няма опасност от пренатоварване. Тичането е полезно само до определена възраст, след това не е желателно такова натоварване на опорно-двигателния апарат.

Кога трябва да потърсим лекарска помощ?
Във всеки момент, когато почувстваме болка или някакъв дискомфорт, който ни извежда от равновесие. Болката и тревожността отвежда хората към кабинета на специалиста. Нека да не се поддаваме на изкушението да търсим народна медицина, екстрасенси и хора без медицинско образование. Овладяването на болката невинаги е овладяване на причината за болката. Не приемайте обезболяващи, без да сте изяснили причината за болката. Според оплакванията специалистът ще ви назначи комплексно лечение. Дори и при едни и същи оплаквания на хората лечението е индивидуално.Коментари