Публикация

7 съвета за контрол на холестерола

Статините, които понижават холестерола са сред най-продаваните лекарства в САЩ. Най-новият клас статини – CETP инхибитори - бе широко рекламиран на конференция в Чикаго от Американската кардиологична асоциация...


Обявено бе, че това лекарство намалява с 39.8 % LDL (лошия холестерол) и повишава със 138 % добрия холестерол (HDL).

Действието на медикамента е очевидно, но в изследването не се отговаря на най-важния въпрос – дали неговото приемане води до по-малко инфаркти и смъртни случаи.

Преди 3 години също като чудотворно е обявено лекарство с подобни механизми. Само че смъртните случаи от инфаркт сред пациентите, които са го приемали, се увеличили и лекарството е спряно от производство.

Как е възможно лекарство, което действа толкова ефикасно, да увеличи заболяванията? Отговорът е прост. Тези медикаменти не лекуват причините за хроничните заболявания. Тези заболявания зависят от това как се храним, колко се движим, как се справяме със стреса, какъв е социалният ни живот и от токсичните химикали и метали в околната среда.

Погрешно е да се съди само по стойностите на холестерола. Много по-важен е размерът на фракциите на HDL или LDL. Малките, плътни фракции са по-атерогенни, те причиняват плаките и запушването на артериите, които водят до инфаркт.

Големите, пухкави фракции са безопасни. Малките фракции се свързват с преддиабетното състояние, или с метаболитния синдром и с диабета.

Въпреки че измерването на размера на холестеролните фракции се прави с обикновен кръвен тест, повечето лекари не го назначават. А това е единственият смислен начин за отчитане на стойностите на холестерола.

Нивото на LDL може да изглежда нормално, но ако LDL фракциите са над 1000, е много опасно. От метаболитен синдром страдат повече от половината американци. Той се установява лесно, но рядко се диагностицира. Този синдром е главната причина за сърдечните заболявания, диабета и състаряването, и една от главните причини за деменцията и раковите заболявания, да не говорим за безплодието и нарушенията на половите функции.

Въпреки това, метаболитният синдром в повечето случаи се пренебрегва от лекарите. Защо? Отговорът е прост и трагичен: Не са открити лекарства за резултатно лечение и лекарите се съсредоточават върху нещата, които могат да се лекуват с медикаменти.

-brr-

Симптомите на метаболитния синдром са: малки и плътни холестеролни фракции, високи триглицериди и нисък HDL, високи стойности на инсулин и кръвна захар, хормонален дисбаланс.

За щастие хората с метаболитен синдром и сърдечни заболявания не са обречени. Високият холестерол и предиабетното състояние или метаболитният синдром могат да бъдат установени.

Следващите пет стъпки ще ви помогнат да се избавите от метаболитния синдром и да поддържате холестеролните фракции по-големи и пухкави, без да гълтате лекарства.

1. Направете си пълни изследвания на холестерола.
Специално изследване – NMR, установява размера на фракциите холестерол: леките, по-обемните и пухкави са безопасни, но малките плътни частици запушват артериите.

2. Изследвайте се за метаболитен синдром.
Ако обиколката на ханша ви /на нивото на пъпа/ е по-голяма от 80 см (за жените) и 90 см (за мъжете), имате проблем.

Ако имате малки, плътни LDL и HDL фракции, страдате от метаболитен синдром.

Ако триглицеридите ви са над 100, а HDL под 50, или ако съотношението на триглицеридите към HDL е повече от 4, имате
метаболитен синдром.

Направете си общ тест на глюкозата и инсулина. Повечето
лекари не го правят, а той е много важен.
Проверете си хемоглобина, който показва нивото на кръвната захар през последните 6 седмици. Ако стойността е над  5,5, вероятно имате метаболитен синдром.

3. Хранете се здравословно. Яжте слабо гликемични храни, с много фибри, богати на фитовещества и омега-3 киселини. Приемайте доброкачествени протеини, като ядки, фасул, семена, обезмаслено кисело мляко и нетлъсто месо.

4. Правете физически упражнения.

5. Осигурете си качествен сън. Сънят лекува и поддържа захарта в нормални граници.

6. Приемайте добавки, за да поддържате здравословен размер на фракциите на холестерола.

7. След консултация с лекар опитайте да приемате по-големи количества ниацин или витамин В3. Той помага за повишаването на  HDL холестерола и понижаването на LDL холестерола и триглицеридите, и също така увеличава размера на фракциите холестерол.

Приемайте ниски дози статини САМО, ако сте имали сърдечно заболяване или сте мъж с много рискови фактори, но в такъв случай следете за евентуални увреждания на черния дроб и мускулите.

---------------------------------------
Health.bg предупреждава, че статията има ИНФОРМАЦИОНЕН характер и не замества консултацията със специалист. Единствено лекар може да ви посъветва какви медикаменти да приемате и какви други алтернативи има за справяне с високия холестерол.



Коментари