Публикация

Грипът - агресивен и опасен, ако се подцени

Интервю с д-р Анелия Гоцева, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина, МУ – София.


Д-р Гоцева, има ли ръст на респираторните инфекции в края на ноември и началото на декември?
Отчитаме повече болни с респираторни вируси, но все още грипът не е дошъл в България. От изпратените проби в националната референтна лаборатория само две се оказаха положителни за грип тип „В”.

А кога да очакваме мощната грипна вълна?
Периодът варира, но за нашата страна обикновено епидемията се разгръща в края на декември, януари и началото на февруари. В рамките на България областите отчитат пик на заболяемостта по различно време, но става въпрос за интервал от една-две седмици.

Има ли смисъл да се прави разграничение дали даден пациент е болен от грип или от други вируси, обобщавани най-често като настинка?
Категорично, защото много от другите респираторни вируси са неприятни, но не са такава заплаха за здравето, каквато може да бъде грипът. Той е едно сериозно заболяване и неслучайно всяка година взима жертви, дори и сред по-младите хора. По принцип грипът при повечето хора се самоограничава и преминава за около 7 дни, ако не даде усложнения. Но има особено застрашени групи – пациентите с определени хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, белодробни и сърдечно-съдови проблеми, както и малките деца.

Грипът се характеризира с епидемично разпространение, контагиозният индекс е почти 100 процента, което означава, че огромното мнозинство от хората, в чийто организъм вирусът е попаднал, се разболяват. Заради това лесно разпространение за болестта и опасността от тежко протичане и усложнения се налага пациентите да останат на легло, да търсят лекарска помощ и да започнат навреме адекватно лечение.

-brr-

Нека да припомним най-характерните грипни симптоми.
Грипът има точно определено остро и внезапно начало, дори много от хората могат да посочат точния час, в който са почувствали, че са болни. Започва с рязко повишаване на температурата до 39 – 40 градуса, придружено от втрисане, болки по мускулите и ставите на цялото тяло, тежка отпадналост и общо неразположение. Често се явяват и болки в гърлото, суха, дразнеща, мъчителна кашлица.

Все още има хора, които бързат да прилагат самолечение с противотемпературни таблетки и антибиотици...

При температура над 38 градуса е оправдано веднага да се вземе антипиретик, но е грешка при грип да се започва с антибиотик, защото това е вирусно заболяване, срещу което антибиотиците не работят. Ако възникнат съпътстващи бактериални усложнения, тогава лекарят ще назначи антибиотик. Важно е всеки пациент да бъде прегледан от личния си лекар или от инфекционист.

От много време срещу грипа се прилагат специфични лекарства, които атакуват самия вирус. Какво е тяхното място в лечението?
Неслучайно Световната здравна организация препоръчва при грип да се започва лечение с антивирусни препарати. В България още от 1971 г. успешно се прилага ремантадин. Той е срещу грипен вирус тип „А”, който е реалният причинител на епидемии, а предизвиканите от него заболявания се характеризират с по-тежко протичане. Достъпни са и други препарати. Целта на специфичната терапия е да се прекъсне вирусната репликация, което се постига най-успешно до 48 часа от началото на симптомите. Затова противовирусните лекарства трябва да се започнат максимално рано и в препоръчаните от производителя дози.

Може ли например ремантадин да се приема профилактично против грип?
Да, това се препоръчва при рискови пациенти, които са изложени на опасност от заразяване, при хора, които не са имунизирани, и, разбира се, в период на епидемия. Ако в семейството има болен от грип, тези, които са в контакт с него, могат да приемат профилактично препарата. Максималният профилактичен прием е до 30 дни по една таблетка от 50 милиграма веднъж дневно.

Едно от най-големите притеснения по време на грип е високата температура. Как да се борим с нея?
Повишаването на температурата в случая е средство на организма за борба с вирусите. До 38 градуса не следва да се предприемат мерки. Над тази температура се приемат антипиретици, но в допустимите еднократни и максимални дневни дози. Често хората не осъзнават, че препарати с различни търговски имена всъщност съдържат едно и също активно вещество и така могат да предозират противотемпературните лекарства. Не трябва да се изоставят и физикалните методи за сваляне на температурата – обвиване с хладни кърпи, поставяне на мокри чорапи, прием на хладни (но не ледени) течности.

Коментари