Публикация

Изненадайте грипа с правилните лекарства

Тази година грипът няма да ни изненада и ще започне масово да разболява малки и големи точно според предвижданията на епидемиолозите.


Те отдавна обявиха, че първата вълна на епидемията в България ще бъде между средата на януари и средата на февруари.

Съвременните средства за комуникация позволяват на всяка национална здравна администрация да следи разпространението на вирусите по света и най-вече в съседните държави. Така пикът на заболеваемостта може да се предвиди с точност до дни.

Тъй като е въздушно-капкова инфекция с много лесно предаване от човек на човек, грипът не може да бъде спрян с хигиенни мерки, каквато например е профилактиката при хепатит А.

Предпазването е подобно на кръговата отбрана, само че всяка стъпка се осъществява в специфичен период. Още през есента, преди да циркулират каквито и да е грипни вируси, могат да се направят ваксини, които съдържат най-вероятните бъдещи епидемични щамове. Точността при изработването на ваксините е висока. Изненади се получават само, когато възникне нов вирусен щам, както стана преди време със свинския грип.

В периода, когато до очакваната епидемия има по-малко от месец, за ваксини е късно. Просто организмът има нужда от време, за да изработи съответната имунна защита.

Затова в момента могат да се прилагат мерки за общо укрепване на организма чрез спорт, здравословно хранене, адекватно облекло, прием на някои природни имуномодулатори.

По време на самата епидемия, дори и да не сте се разболели, можете да приемате профилактична доза от утвърдените специфични противогрипни препарати като ремантадин. Те действат на напълно различен принцип от антибиотиците и лекарствата срещу болки и висока температура.

-brr-

Особено полезно е човек да започне специфична профилактика, когато има болен в дома си или на работното място. Тогава една таблетка ремантадин дневно за максимум един месец (при лица над 12 години) има много добър предпазващ ефект.

При вече започнало заболяване е много важно още от самото начало да се прецени дали става въпрос за грип или за друг вид респираторна инфекция. Типичният грип не може да остане незабелязан или да мине „между другото”. Обикновено вирусът ни сваля на легло за броени часове, защото температурата достига над 39 градуса и е придружена от силна треска.

Болки в ставите и мускулите на цялото тяло, силно главоболие с акцент върху очните ябълки и безсилие са другите белези на грипа. Едва в следващите дни може да се появи хрема, суха кашлица, болки в гърлото и гърдите. Някои грипни щамове предизвикват и стомашно-чревни прояви с бързо обезводняване, особено на фона на високата температура.

При малки деца и хора с хронични заболявания трябва да се направи бърза лекарска консултация. Другите болни също е добре да отидат на лекар, но често по време на епидемия това се оказва трудна задача заради огромните опашки пред кабинетите и претрупаните с работа екипи на спешната помощ. Затова противогрипното лечение с антивирусните препарати трябва да започне максимално рано, за да бъде най-ефективно.

Препоръчително е преди епидемия да имате противогрипен препарат в домашната аптечка. Някои от тях като ремантадин са на напълно достъпна цена. Към него се добавят средства против температурата и голямо количество охладени течности.

Ако в следващите дни се появят признаци за поява на усложнение, непременно отидете в поликлиниката или повикайте лекар у дома. Може да се наложи рентгенова снимка на белия дроб, кръвни изследвания и прием на допълнителни лекарства. Малка част от грипно болните се налага да постъпят и в болница. Това обикновено са най-малките пациенти или най-възрастните, при които се влошават сърдечно-съдовата, дихателната или отделителната система.

Много е важно при грип да не се изпада в паника, а да има предварителен план за действие, съобразен със съвременните постижения на медицината. 
 

Коментари