Публикация

Грипът - вчера, днес и утре

Интервю с акад. Ангел Гълъбов от БАН, за грипа и специфичните препарати, които спасиха живота на много хора.


Акад. Гълъбов, каква е природата на грипния вирус?

Грипните вируси винаги са тръгвали от един природен резервоар, в случая дивите водоплаващи птици. Основна характеристика на тези вируси е тяхната много силна изменчивост, която може да настъпи по няколко различни механизма и за доста кратко време. Именно това е причината след боледуване от грип да не се създава траен имунитет. Затова и ваксините срещу грип трябва да се правят всяка година. Огромната част (над 90%) от грипните инфекции се причиняват от вируса тип „А”. 

Кога възникват пандемиите?

Генетичният апарат на грипните вируси се състои от осем сегмента. Когато различни вируси попаднат едновременно в организма на свинете, а вероятността за това е огромна, се получава размяна на сегментите между различни вируси. Процесът се нарича реасортиране. Все едно имате две тестета карти, между които разменяте по няколко карти. Точно такива вируси с напълно заменени генетични сегменти причиняват пандемиите, защото цялото човечество се оказва неимунно. Никой не се е срещал с нововъзникналия вирус и той спокойно поразява стотици милиони хора по целия свят. 

Това се е случвало три пъти през ХХ в. и един път през ХХІ в. Грипни пандемии е имало през 1918 г. – „Испанска болест” (но тук механизмът не е бил реасортиране, а точкови мутации); през 1957 г. – т.нар. Азиатски грип, и през 1968 г. – Хонконгският грип, който и до момента се среща. И при трите посочени пандемии още не бяха открити специфичните противогрипни препарати, които се появиха по-късно. Първо беше създаден ремантадинът, а след това оселтамивирът и занамивирът. Тези лекарства спасиха много човешки животи. Последната пандемия се получи през 2009 г. от т.нар. Свински грип. В България той се прояви не през типичния сезон – зимата, а през пролетта и лятото. При него беше характерно, че не поразяваше старите, а деца и млади хора, пациенти със затлъстяване и бременни жени.

Защо грипът протича по-тежко от другите респираторни инфекции?

Грипът е характерен с внезапното остро начало, което го отличава от другите респираторни инфекции, които се причиняват от над 200 – 250 вируса. Причината за това е, че всички тъкани при грип са подложени на интоксикация. Втрисането, високата температура, главоболието и болките в мускулите и ставите се дължат на един специфичен феномен. Когато вирусът нахлуе в клетките на дихателните органи, при взаимодействието с локалната имунна система се освобождават свободни радикали, които се разпространяват и натрупват по цялото тяло. Това е така нареченият оксидативен стрес. 

В резултат на това се нарушава проницаемостта на най-малките кръвоносни съдове – капиляри и артериоли. Това са най-ранните прояви на грипа. Затова страдат сърцето, централната нервна система, средното ухо, някои жлези с вътрешна секреция, бъбреците. Иначе вирусът пряко не ги поразява, защото се размножава само в носните ходове и белите дробове. Но типичната белодробна симптоматика – кашлица и хрема, настъпва на втория-третия ден.

Какво трябва да е поведението при грип?

- Терапията трябва да е комплексна! Възможно най-рано се включва специфичен противогрипен препарат – химиотерапевтик. Срещу оксидативния стрес трябва да се дават антиоксиданти – витамин Е по 100 мг на ден и витамин С във високи дози, например 500 мг дневно. Третият елемент на лечението е приемът на имуномодулатор. Има много добри препарати с основна съставка ехинацея и други растителни извлеци. Те стимулират локалния имунитет. И последният компонент на терапията са симптоматичните средства – срещу високата температура, болките, хремата и кашлицата. Храненето трябва да е леко и на малки порции и да се пият много течности. Ако грипът се лекува навреме и по правилния начин, рязко се снижава опасността от усложнения, както и самият период на боледуване.

Имаше спор дали поставянето на маска на носа и устата пази от заразяване.

До голяма степен предпазва, ако се сменя през няколко часа. Но много е важно да се мият ръцете често и стриктно. Освен това при епидемия трябва да се избягват местата с големи струпвания на хора.

Коментари