Публикация

Диабетът и ти

Над 50% от диабетиците не подозират за заболяването си. В същото време експертите са категорични - ранната диагностика и доброто лечение на коварната болест удължават живота и подобряват качеството му, при това на много по-ниска цена.


Инсулинозависимият или захарен диабет тип 1 е характерен за детската и младата възраст, а захарен диабет тип 2 е типичен за хора над 40 години. Затлъстяването, нездравословното хранене доведоха до бум на диабета тип 2 сред децата.

Първият тип е автоимунно заболяване. При него превенция не може да се прави. Свързано е с образуване на антитела, които унищожават клетките, произвеждащи инсулин и се стига до абсолютен инсулинов дефицит, т.е. лечението задължително трябва да е с инсулин.

Докато при втория тип диабет, който е по-чест, причината е основно в затлъстяването, инсулиновата резистентност. При него няма инсулинова недостатъчност особено в началото, даже има повишено производство на инсулин, който обаче не може да работи нормално.

Ранното диагностициране на захарния диабет при децата е много важно. Особено на І тип, който понякога протича с грипоподобна картина и много често се бърка с други заболявания.

Основни симптоми са силната жажда, честото уриниране, загубата на тегло, повишеният апетит, липсата на желание у децата да участват в игри, лесната умора, може да има и коремни болки. Диабетната полиневропатия е едно от най-честите усложнения на захарния диабет. То започва с изтръпване, мравучкане, парене или пък усещане за студенина в долните крайници, загуба на чувствителност.

Това е една от причините, които може да предизвикат появата на рани по краката, развитие на диабетна гангрена, в най-тежките случаи се стига до ампутация.

Голяма част от пациентите не се вслушват в съветите на специалистите, а прибягват до самолечение. На пазара има много хранителни добавки, които са със силно съмнително качество и ефект.

За щастие, захарният диабет тип 2 може да бъде предотвратен.
Установено е, че намаляването на теглото между 7 и 10 % води до отлагане и дори до спиране на развитието на един бъдещ захарен диабет.

Съветът на специалистите - здравословно хранене, редовна физическа активност, избягване на рискови фактори особено при хора с наследствена обремененост и поне веднъж в годината профилактични изследвания.

Коментари