Публикация

Метаболитният синдром и диабетът

Метаболитният синдром и диабетът

Какво е метаболитен синдром?

 

Това е група от рискови фактори, включваща: централен тип затлъстяване, определящ се от обиколката на талията (≥ 80 см за жени и ≥ 94 см за мъже); повишена кръвна захар над 5,6 ммол/л, или захарен диабет; нарушен мастен профил; повишено артериално налягане.

 

Приема се, че най-важни фактори за развитието на метаболитния синдром са централният тип затлъстяване и инсулиновата резистентност, която възниква, когато клетките в тялото станат по-малко чувствителни или нечувствителни към инсулин (хормона, който се отделя от панкреаса и е отговорен за навлизането на глюкозата от кръвта в клетките).

 

Като допълнителни фактори за възникване на метаболитен синдром се посочват недостатъчна физическа активност, генетично предразположение, възраст, хормонални промени и др.

 

Метаболитният синдром засяга все повече хора и една от причините е, че затлъстяването се превръща в световна епидемия. Според здравната статистика наднормените килограми вече създават сериозни проблеми и при децата. Днес всяко трето дете или тийнейджър е с наднормено тегло или затлъстяване. Това показва, че през последните десетилетия процентът на затлъстелите деца се е утроил.

Защо е важно да се открие навреме?


Около 35-40% от възрастното население в САЩ е с метаболитен синдром. Данните за европейската популация сочат, че от заболяването са засегнати 38% от мъжете и 36% от жените. Тези хора имат два пъти по-висока сърдечно-съдова смъртност и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите.

Метаболитният синдром увеличава пет пъти риска от развитието на захарен диабет тип 2. Всяка година над 3,2 милиона души в света умират от усложненията на диабета. Прогнозира се, че до 2025 г. броят на пациентите с диабет ще се удвои. Диабет тип 2, който е около 90% от всички случаи на диабет, е една от главните причини за преждевременна заболеваемост и смъртност основно поради повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Ранното откриване и правилното лечение на метаболитния синдром може да предотврати развитието на диабет и/или сърдечно-съдово заболяване.

 

Как се лекува?
Веднъж диагностициран, метаболитният синдром трябва агресивно и безкомпромисно да се лекува, за да се намали рискът от сърдечно-съдово заболяване и диабет тип 2.
На първо място Международната диабетна федерация препоръчва промяна в начина на живот.

 

Това включва:

  • умерено намаляване на калориите при хранене, за да се постигне 5-10% редукция на теглото през първата година;
  • редовна физическа активност;
  • промяна в диетата и хранителните навици.

Има доказателства, че сваляне на теглото с 5% води до подобряване на инсулиновата резистентност, намаляване на стойностите на кръвната захар и на артериалното налягане, подобряване на мастния профил.

Финландско проучване за профилактика на диабета анализира ефекта от промяната в начина на живот. Лицата, намалили теглото си, спазващи диета и повишили физическата активност, са намалили риска от диабет с 58% и този ефект се е запазил 4 години след приключване на проучването.

Друго изследване, проведено в САЩ с 3234 души, страдащи от затлъстяване и нарушен глюкозен толеранс, отново доказва намаление на риска от диабет тип 2 с 58% при промяна в начина на живот (интензивна диета и физическа активност 150 мин/седмица за постигане 7% редукция на теглото).

 

Намаляването на риска от диабет е в пряка зависимост от успеха на редукцията на теглото - отслабването с 1 кг намалява риска с 16%. Отчетено е и подобрение на инсулиновата резистентност и на функцията на панкреаса. На второ място, при пациентите, при които не е достатъчна промяната в начина на живот, се изисква лечение на метаболитния синдром с медикаменти.

Коментари