Публикация

Не се отнасяйте към грипа като към настинка

Интервю с д-р Любена Андонова, специалист по инфекциозни и детски болести, зам.-директор по лечебната част на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” (Инфекциозна болница) – София.


Д-р Андонова, студът или напротив - по-меката зима са предпоставка за активно разпространение на грипните вируси, какво показва личният ви опит?
Грипът е инфекциозно заболяване с изразена есенно-зимна сезонност за Северното полукълбо. По принцип грипните вируси са много издръжливи на студа, при минус 20 градуса могат да останат жизнеспособни няколко месеца. Но личното ми мнение е, че по-меките зими протичат с повече грипни заболявания. Това не е свързано с качествата на самия вирус, а с поведението на хората. При по-добро време те осъществяват много повече контакти и така си обменят вируси.

По какво се различава грипът от обикновените настинки?
Грипът има много определена клинична картина. Той в повечето случаи е тежко заболяване, въпреки че както при всяка инфекциозна болест може да протече в най-различни клинични форми. Характерно за грипа е, че началото винаги е много внезапно и остро. Болните често казват деня, дори и часа на първите си оплаквания. На фона на добро здраве, засегнатите за часове започват да се чувстват зле, имат болки по мускулите и ставите на цялото тяло, температурата достига до 38 – 39 градуса, появява се силно главоболие, често с акцент зад очните ябълки, силна отпадналост.

Така наречените настинки всъщност са вирусни заболявания, но с други причинители. Там нещата са много по-леки, развиват се по-бавно, основното е хрема, кашлица, болки в гърлото, лека температура. Но те не довеждат до значимо влошаване на общото състояние.

Защо грипът трябва да се прекара у дома на легло?
По две причини. На първо място е общественият интерес. През първите дни заболяването е изключително контагиозно, т.е. заразно. Ако човек посещава работното си място и други обществени места, лесно предава вируса на другите. По отношение на самия пациент – заболяването преминава много по-леко, ако болният спазва постелен режим и се грижи активно за себе си.

Какво е правилното първоначално лечение?
На първо място болният трябва да си остане у дома, когато почувства посочените по-горе симптоми. Приемат се голямо количество течности и препарати против температура, както и витамини. Когато се установи, че заболяването е действително грип, в рамките на първите 48 часа трябва да се започне специфичен противогрипен препарат по предписанието на лекар.

А кога се препоръчва профилактичен прием на противогрипни препарати?
При тесен явен контакт с болни от грип – в семейството или на работното място. Разполагаме с няколко противогрипни препарата. Един от първите е римантадин хидрохлорид, който не е изгубил своето значение и до днес. Има изключително добър ефект при заболяване, причинено от грипен вирус тип А. Хубавото е, че профилактиката с него може да продължи до един месец, ако човек по някаква причина има периодични контакти с болни от грип. Профилактичната схема е различна от лечебната.

Обикновено кога се развиват усложнения и как болният да ги разпознае?
Най-често те започват след третия – четвъртия ден на заболяването, но винаги може да има изключения. Основните усложнения са няколко типа, според засегнатите органи. Най-често грипът засяга белите дробове, ушите (особено при малките деца), сърцето, мозъка. Първичната грипна пневмония обикновено е много тежка и се развива рано в хода на заболяването. Бактериалните пневмонии се развиват по-бавно, но са сравнително чести.

При децата редовно се среща отит на средното ухо, който протича със силни болки, неспокойствие и нов пик на температурата. От страна на сърдечната патология не са изключени миокардитите при грип – възпаление на сърдечния мускул. По отношение на нервната система грипът може да причини енцефалопатия или вирусен енцефало-менингит. Всички усложнения са сериозни и често налагат лечение в болница. Затова при развитие на допълнителни оплаквания при грип трябва отново да се търси лекар.

Може ли срещу усложненията да се приемат профилактично антибиотици?
Не! Те се назначават, ако възникне бактериално усложнение, което трябва да бъде установено от лекар, който ще прецени след съответните изследвания кой е подходящият антибиотик. Много по-важно е да се започне навременно лечение с противогрипни препарати.

Коментари