Публикация

Ставно-мускулните болки се подмладяват

Интервю с д-р Женя Русева, физиотерапевт в ДКЦ „Св. Марина” – Варна.


Д-р Русева, каква е тенденцията във вашата специалност, пренебрегвана ли е все още физиотерапията в целия лечебен комплекс?

За съжаление и в наши дни физиотерапията, общо взето, остава най-често като последна крачка в лечението на някои заболявания. Но част от колегите ортопеди, ревматолози, както и невролози все повече разчитат на нас, на нашите средства и методи, тъй като в много случаи става въпрос за пациенти с хронични заболявания, които имат нужда от продължително лечение.

При голяма част от тях освен това са налице и други хронични заболявания - сърдечносъдови, диабет и т.н., които впоследствие изискват също адекватно лечение, а са и с противопоказания за използване на част от медикаментозното лечение. В този случай е важна нашата роля и силната ни страна – физиотерапията, се явява алтернатива на всякакъв друг вид лечение.

Достатъчно ли са предвидените от здравната каса процедури, за да се постигне осезаемо подобрение при пациентите ви?

В повечето случаи бих казала, че са абсолютно незадоволителни, тъй като в доболничната помощ касата поема 20 броя процедури. Тоест ако използваме два вида процедури, това са десет дни лечение. Твърде недостатъчно е, особено за хронични неврологични и ревматологични заболявания. Обикновено са необходими поне три вида процедури, и то за десет дни. Когато става дума за клинична пътека, там пък процедурите са ограничени в седем дни. Така че обикновено пациентите с един курс физиотерапия много трудно успяват да получат облекчение на своите оплаквания.

В такъв случай колко често пациентите са в състояние да си доплатят необходимия курс процедури?

Сравнително малка част от тях могат да си позволят доплащането, за да си довършат курса процедури в рамките на 15 дни. И затова по-скоро се избира вариантът да се изчака и когато има възможност за ново направление, тогава да се направи друг курс терапия. Обикновено поради лимита от направления на личните лекари това става чак след няколко месеца. И не е много сполучливо решение, защото най-често има нужда да се продължат процедурите или да се направят интензивни курсове физиотерапия - два курса в рамките на един месец или месец и половина.

Кои страдания водят най-много пациенти при вас?

Най-често това са различни проблеми с опорно-двигателния апарат, но и неврологични заболявания, свързани с увреждане на междупрешленните дискове в различните отдели на гръбначния стълб, с радикулопатии. Много чести са тези заболявания и засягат хора във все по-млада възраст.

Какво е обяснението за това подмладяване?

Доста заседналият ни начин на живот, като в един момент решаваме с големи натоварвания да компенсираме липсата на редовно спортуване или някаква друга физическа активност. И тогава неподготвените мускули, ставни връзки, капсули веднага реагират с някакъв подобен проблем. В такива случаи обикновено първият преглед е при невролог, който насочва пациентите към физиотерапия. В началото ние започваме с обезболяващи медикаменти, впоследствие хранеща терапия - говоря за тъканите - и профилактика на рецидивите, най-важното в случая.

Все повече хората обаче си дават сметка, че обезболяващите са нож с две остриета.

Да, нож с две остриета са, тоест при абсолютно здрави пациенти може да доведат до странични ефекти и ние нерядко ги наблюдаваме, особено като негативно въздействие върху храносмилателната система. Но при голям брой пациенти, които идват при мен, има вече съществуващ проблем - хроничен гастрит, язва на стомаха и т.н. Да не забравяме хипертониците, които в наше време са твърде много, а всички нестероидни противовъзпалителни препарати допринасят за повишаване на артериалното налягане.

Така че много внимателно трябва да се подхожда в тези случаи и точно тук е мястото на алтернативни средства с добър противовъзпалителен ефект като „Неокс“ например. В моята практика си позволявам да започна с обезболяваща терапия за много кратък срок паралелно с физиотерапията, за да може най-бързо да се овладее болката. След десетдневен курс физиотерапия с „Неокс“ олио и крем моите пациенти продължават още два месеца с капсулите, продължават вкъщи да се мажат с олиото. Тази схема на лечение е просто задължителна при проблеми с гръбначния стълб, ставни болки, артрози. И смятам, че е с много добър ефект, защото пациентите чувстват подобрението, а няма нищо по-хубаво от това те да са доволни.


Коментари