Публикация

Хъркането - болест или вреден навик?

Старохивите звуци по време на сън може да са признак за опасната апнея


 Всеки от нас поне веднъж в живота си не е могъл да заспи или се е събудил от нечие мощно хъркане. Ако в купето на влака подобно съседство би могло да се изтърпи, то нещата се усложняват, когато човекът до вас издава звуци като йерихонска тръба.


По време на сън мускулите на човека се отпускат, в това число и на въздухоносните пътища. Те се стесняват и понякога напълно прекратяват притока на въздух. Накрая, когато той си пробие път, шумът може да бъде толкова силен, че да събуди и съседите. Фактически се чуват турбулентните потоци и вибрации на стените на трахеята.

Причини, водещи на свиването на дихателните пътища

Анатомически:
- изкривена по рождение или от травма носна преграда
- вродено стеснение на въздухоносните пътища
- полипи по носа или гърлото
- удължен мъжец
- наднормено тегло
- хроничен синузит
- трета сливица при децата и др.

Функционални:
- снижаване на мускулния тонус
- дефицит на сън
- преумора
- употреба на алкохол
- прием на сънотворни лекарства
- тютюнопушене
- понижаване функциите на щитовидната жлеза
- менопауза при жените
- напреднала възраст

Не е нужно да се провеждат статистически изследвания, за да се установи колко души на планетата хъркат. Сигурно всеки втори. Но хъркането понякога може да е признак на сънна апнея. В превод от гръцки думата означава „без дишане”. Естествено, става въпрос не за дълго отсъствие на дишане, а за неговото временно задържане. За медиците този период е минимум 10 секунди. Известни са случаи обаче, когато дишане при спящ човек не се фиксира в продължение на цяла минута. Причините за сънната апнея са като при хъркането. Разликата е в степента на тяхната изразеност. Ако при хъркането стените на дихателните пътища само вибрират, то при апнеята периодично напълно се прекратява достъпът на въздух до белите дробове.

Защо са опасни хъркането и сънната апнея?

Хъркането представлява в по-голяма степен социален проблем за околните, отколкото за самия човек. Опасното при него е, че може да бъде предвестник на сънна апнея. Често свидетели на това заболяване са бодърстващите близки, които с тревога наблюдават как хъркането внезапно спира и настъпва плашещо прекратяване на дишането. След което спящият отново и адски шумно си поема въздух. Понякога може да се регистрират до 500 прекъсвания на дишането за една нощ с обща продължителност четири часа. Това води както до остра, така и до хронична недостатъчност на кислород. Съществено се увеличава и рискът от развитие на сериозни сърдечно-съдови усложнения: артериална хипертония, нарушения на сърдечния ритъм, инсулт, инфаркт на миокарда и внезапна смърт по време на сън.

Как да облекчим състоянието си?

Най-важното е, че сънната апнея е заболяване, което трябва да се лекува при специалист. Съветите, които ще ви дадем, ще ви помогнат да намалите хъркането и да се почувствате по-добре.

1. Отслабнете! При наличие на проблеми с дишането по време на сън, ако увеличите теглото си с 10%, параметрите на дишането може да се влошат с 50%. Обикновено това е съпроводено с преминаване в следваща по-тежка фаза на сънната апнея. Затова същественото понижаване на теглото може значително да подобри състоянието ви.

2. Откажете цигарите! Пушенето често предизвиква възпаление на глътката и трахеята, което води да тяхното набъбване. Това стеснява отвора на дихателните пътища. Внимавайте, когато отказвате цигарите, да не покачите килограмите, защото това ще доведе до прогресиране на апнеята. Най-добре е първо да постигнете значително отслабване, а след това да решите проблема с цигарите.

3. Намалете приема на алкохол! Той също отпуска гълтачната мускулатура, провокирайки хъркане и сънна апнея. Черният дроб на човека преработва 10-15 мл чист спирт за един час, затова сами можете достатъчно точно да определите каква доза и колко време преди лягане можете да пиете без последици за дишането ви докато спите.

4. Не спете по гръб! Леките форми на хъркане и апнея възникват именно от това положение на тялото при спане.

5. Повдигнете главата си! Тя трябва да бъде максимално паралелно с тялото.

6. Вечеряйте най-малко 3 часа преди лягане!

7. Избягвайте да приемате транквиланти и сънотворни! Тези препарати снижават мускулния тонус, което може да увеличи хъркането или да утежни апнеята.

Коментари