Публикация

Азбука на витамините


Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими за нормалната жизнена дейност. Недостигът или липсата им води до болестни състояния. Съдържат се във всички натурални храни.

 

А (ретинол)
Най-добрите източници на витамин А са рибеното масло и черният дроб (особено говежди), следвани от маслото, яйчения жълтък, сметаната и пълномасленото мляко. Изследвания през последните години показаха, че нито един от растителните или животински продукти не може да компенсира дефицита от витамин А, затова трябва да се приема допълнително. Ретинолът участва в окислително-възстановителните процеси, регулира синтеза на белтъчините, способства за нормалния обмен на веществата, играе важна роля във формирането на костите и зъбите, влия благотворно на зрението.

В1 (тиамин)
Най-много витамин В1 има в грахът, булгурът от елда и пшеница, орехите и свинското месо. Тиаминът участва в циркулирането на кръвта и в кръвосъсирването. Оптимизира познавателната активност и функциите на мозъка. Той е антиоксидант, защитаващ организма от разрушителното действие на стареенето, алкохола и никотина.

В12 (цианокобаламин)
Това е единственият водноразтворим витамин, който се акумулира в организма. Съдържа се в мидите, шунката, херингата, сьомгата, морските дарове. Витамин B12 усилва имунитета. Ниското му ниво в организма ускорява два пъти развитието на СПИН. Цианокобаламинът предотвратява депресиите и старческото слабоумие.

Витамин В2 (рибофлавин)
Разрушава се под действието на светлината. Най-добрите източници са месото и млечните продукти. Рибофлавинът е необходим за образуването на червените кръвни телца, за дишането на клетките и ръста и свежда до минимум негативното въздействие на различни токсини върху дихателните пътища.

Витамин В5 (пантотенова киселина)
Съдържа се в граха, зелените листни зеленчуци, карантията, хайвера и в рибата. Най-важното свойство на витамин В5 е способността му да стимулира хормоните от надбъбречната жлеза, което го прави мощно средство за лечение на такива заболявания като артрит, колит, алергии и др.

Витамин В6 (пиридоксин)
Бързо се разрушава под въздействието на светлината. Съдържа се в ориза, морковите, бобовите култури, месото, рибата, карантията и др. Витамин В6 играе важна роля в обмяната на веществата, в нормалното функциониране на централната и периферна нервна система. Полезен е при атеросклероза.

Витамин В9 (фолиева киселина)
Лесно се разрушава при кулинарна обработка и на светло. Най-добрите източници на витамина са бобовите култури, зелените листни зеленчуци, морковите, месото, жълтъкът, млякото, сиренето. Запасите от фолиева киселина в организма бързо се изчерпват при регулярна употреба на алкохол. Оказва антианемично действие, влияе на функциите на стомаха и черния дроб, поддържа имунитета. Много е важен за бременните жени, защото регулира формирането на нервните клетки у ембриона, предотвратява преждевременното раждане.

Витамин С (аскорбинова киселина)
Съдържа се в продуктите от растителен произход – цитрусови плодове, листни зеленчуци, броколите, брюкселското зеле и др. Витамин С е мощен антиоксидант, защитава организма от стреса, повишава устойчивостта към инфекциите и е добро средство при профилактика на раковите заболявания. Подобрява способността на организма да усвоява калция и желязото, в присъствието на витамин С значително се увеличава устойчивостта на витамините В1, В2, В6, В9, А и Е.

Витамин D (калциферол)
Образува се под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Съдържа се в копривата, жълтъка, маслото, рибеното масло, млечните продукти. Ако организмът получава достатъчно ултравиолетово лъчение, потребностите от витамин D се компенсират напълно. Основната му роля е да обезпечи нормалния ръст и развитието на костите. Много добро средство срещу рахит и остеопороза.

Витамин Е (токоферол ацетат)
Съдържа се в растителните масла, семките на ябълките, ядките, зелените листни зеленчуци, в черния дроб и др. Още през 1920 г. е доказана ролята на витамин Е в репродуктивните процеси. Подобрява циркулирането на кръвта, регенерирането на тъканите, понижава кръвното налягане. През 1997 г. беше доказана способността на витамин Е да облекчава симптомите на болестта на Алцхаймер и диабет.

Витамин К (синтетичен фитоменадион)
Най-богати на този витамин са зелените домати, броколите, шипката, зелето, копривата и соята. Влияе много добре върху съсирването на кръвта, във формирането и възстановяването на костите.

Витамин РР (никотинова киселина; никотинамид)
Източници и на двете форми на витамин РР са говеждият черен дроб, броколите, морковите, яйцата, рибата, млякото, свинското месо. Никотиновата киселина е единственият витамин, който традиционната медицина счита за лекарство. Той е най-ефективният препарат, нормализиращ холестерола в кръвта и се бори с главните фактори за развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

Витамин Н (биотин)
Широко е разпространен в природата както в продукти от растителен, така и от животински произход. Най-добрите източници са бирената мая, черният дроб, сардините, шоколадът и някои ядки. Последиците от липсата на витамин Н са себорейния дерматит, анемията, депресията, косопадът, високото ниво на захар в кръвта, безсънието и високо ниво на холестерола. Дефицит се наблюдава рядко поради широкото му разпространение.

Коментари