Публикация

Подводните камъни на лятната почивка

Как да останем здрави по време на отпуската и как да реагираме при появата на хранително разстройство


Слънчевите и горещи летни дни ни изпълват с оптимизъм, добро настроение, свързани са с годишната почивка или с подготовката за нея - дали на планина, или на море, дали на пътешествие, емоциите са винаги положителни. Така чаканият сезон обаче може да ни поднесе и неприятни изненади, като храносмилателни разстройства например. Рискът за появата им е обусловен от няколко фактора, един от които е храната. Често в крайпътни ресторанти и заведения на плажа може да бъде предлагана негодна за консумация храна. През лятото високите температури бързо развалят най-вече хранителните продукти, съдържащи яйца и месо, което крие риск от появата на гадене, повръщане, болки в стомаха и диария. При някои възрастови групи /като децата и хората в напреднала възраст/ може да настъпи бързо развитие на симптоми на дехидратация, което да наложи дори лечение в болница.

Не бива да забравяме, че през летните месеци зачестяват чревните инфекции, които са много характерни за този сезон. Те могат да бъдат както вирусни, така и бактериални. Този факт е обусловен от струпването на много хора на определени места за почивка, което позволява лесното предаване на заразата. Личната и обществената хигиена са от особено важно значение за ограничаване на разпространението на тези инфекции. За да се предпазим, задължително е редовното и внимателно миене на ръцете със сапун, избягването на контакти с болни хора, правилното съхранение на храната, както и да не се допуска консумирането на бързо развалящи се и непакетирани храни и храненето на плажа или на крак. Оттук и въпросът - как трябва да реагираме, за да бъдат преодолени хранителните разстройства

На първо място е спазването на хигиенни мерки. Самолекуването е неправилно. Желателно е при поява на стомашно-чревни проблеми хората да се обръщат за съвет към личния си лекар или към специалист. След преглед ще им бъде препоръчан подходящ хранително диетичен режим и симптоматична терапия. Рехидратацията на организма е от първостепенно значение. Също така за подобряване на състоянието на стомашно-чревния тракт и балансиране на нормалната чревна флора се препоръчва приемът на пробиотици, чиято полза за чревното здраве е доказана. Пробиотиците от групата на лактобацилите действат в тънките и най-вече в дебелото черво като естествена екологична бариера, която противодейства на патогенните бактерии. Освен при чревни инфекции пробиотиците са препоръчителни и след проведено антибиотично лечение. Пробиотиците като полезни живи микроорганизми имат профилактично и терапевтично действие, подобрявайки вътрешния микробен баланс и подпомагайки храносмилането. Неслучайно натуралното българско кисело мляко е популярно като пробиотик, поради съдържанието в него на лактобацили в естествен вид.

Само лекар може да препоръча качествен, отговарящ на изискванията за ефективност пробиотик, в който микроорганизмите са добре подбрани, от точно дефинирани щамове, жизнеспособни, достатъчно на брой и не загиват по пътя си към червата поради устойчивостта им на действието на стомашния сок. Такъв препарат е „Лакто 4 VIP”, който съдържа живи лактобацили, получени чрез използването на най-съвременни високи технологии. Той поддържа нормалния баланс на чревната микрофлора и перисталтиката на червата, което го прави подходящ освен при чревни инфекции и по време и след употреба на антибиотици, които могат да нарушат равновесието на чревната микрофлора. „Лакто 4 VIP” е пробиотик с доказан клиничен ефект, подходящ за деца и възрастни, може да се използва по време на бременност и кърмене. 

Коментари