Публикация

Момче с двойно разкъсана аорта втори месец в реанимацията на Детската кардиологична болница

Операцията е уникална, момчето спасено. Здравната каса обаче поела само 1900 лв. за пътеката при нужни 40 000 лв.


15-годишен с двойно разкъсване на аортата се възстановява вече втори месец в реанимацията на Детската кардиологична болница. Случаят е уникален в световен мащаб, в битката за живота на младия русенец се включват мнозина светила в  кардиологията. За това обаче здравната каса плаща 1900 лв., колкото е пътеката за съдови болести, при положение че целият престой, лечение и спасителни процедури възлиза на над 40 000 лв. Родителите нямат възможност да платят, всичко остава за сметка на болницата. Това не е изключение, това е система в работата на болницата в последните години, разказаха вчера от ръководството на болницата.

Момчето е всъщност младо и здраво на пръв поглед момче, направо мъж, висок  1,90 м, разказа доц. Анна Калчева (на снимката в дясно), шеф на детското отделение в Националната кардиологична болница (НКБ) . На 9 септември й се обадили колеги от Русе с молба да го приеме. Оказал се необичаен случай на двойна дисекация на аортата, невиждан досега. През нощта се събрал екип от най-добрите специалисти, дошъл и доц. Иво Петров от Сити клиник. Сложили му 2 стента и кръвоснабдяването било стабилизирано. Оттогава насам се води системна битка за живота му и е на път да се възстанови. За съжаление обаче няма кой да плати. Стентовете били поети от Фонда за лечение на деца. Цялото друго лечение, трудът на лекарите и престоя остават за сметка на болницата. Сумата възлиза на близо 40 000 лв., каза проф. д-р Марио Станкев, директор на НКБ (на снимката в средата). 

Причината за редкия инцидент е физическо натоварнане - вдигане на тежести, което провокирало съдова слабост, резултат  вероятно на тежко генетично заболяване. Това обаче не може да се докаже, тъй като за генетичен тест са нужни 3500 лв., а няма кой да ги плати, обясни доц. Кънева.

Сега момчето е стабилизирано, но нито една болница в България не го иска, тъй като е непълнолетен и няма да получи нито лев от касата. Затова вече втори месец е в реанимацията. Случаят е драстичен, но не е единствен - системно сме в параграф 22, каза доц. Кънева. 

"Отдавна настояваме да бъдат преразгледани кардиологичните пътеки за деца, но НЗОК не реагира. Сега уникалната болница получавала достатъчно пари само по 1 от четирите клинични пътеки. По останалите 3 недофинансирането е 30-70%", каза д-р Стоян Лазаров (на снимката в ляво). Същевременно се давали пари за лечение на възрастни над 90 г. при неясни резултати. 

НКБ не връща никого, не притиска пациентите да плащат, но ситуацията непрекъснато влошава качеството на здравното обслужване, каза Лазаров. Преди 6-7 години болницата имала претенциите за работа на високо европейско ниво. Сега нещата нещата се влошавали. 

Драматична е нуждата ни от персонал - излизаме извън стандарта за анестезиране, нямаме специалисти сърце-бял дроб, не стигат реанимационни сестри, реаниматори кардиолози, оплакаха се от болницата. 

Коментари