Публикация

Успешна високорискова интервенция на „сънна артерия“ дава шанс за пълноценен живот на 75 годишен мъж

На трето място като причина за смъртността при хората след инфаркта и раковите заболявания е мозъчния инсулт. В 20 % случаите той е в резултат от стеснение на сънните артерии.


На трето място като причина за смъртността при хората след инфаркта и раковите заболявания е мозъчния инсулт. В 20 % случаите той е в резултат от стеснение на сънните артерии. Много малък процент от хората преживели инсулт стигат до животоспасяващото стентиране на каротидната артерия най-вече поради голямата сложност на интервенцията и липсата на добра оценка и колаборация между специалистите в тази област.

В добрата статистика попада случаят на 75 годишният Тодор Жеков от Каблешково. В рамките на два месеца той получава два инсулта, които приковават иначе жизнения мъж на легло. Неговото състояние е тежко и предвид краткият период между двата мозъчни инцидента рискът от последващ трети е голям, а изходът от него би бил фатален.

Той постъпва за лечение в бургаската МБАЛ „Дева Мария“, където екип от невролози и инвазивни кардиолози решават да изследват причините за тези последващи инсулти. При извършено инвазивно изследване на пациента се открива стеснения на двете каротидни (сънни) аретрии, които са и причината за повтарящи се неврологични инциденти.

Взема се решение за извършването на стентиране първоначално на една сънна артерия. Екипът, който извършва високорисковата интервениция се състои от доайенът на инвазивната кардиология в България доц. Д-р Васил Велчев и д-р Пламен Пенчев. Успешно е поставен стент, който отпушва артерията и нормалният кръвоток към мозъка на пациента е възстановен.

„Тодор има късмета да попадне в многопрофилна болница, тъй като наличието на специалисти от различни области в едно лечебно заведение дава шанс за правилна оценка и адекватно проведена комплексна терапия. След извършената интервенция той подлежи на интензивно наблюдение от нас, инвазивните кардиолози и от невролозите.“ – каза д-р Пламен Пенчев, който е лекуващия лекар на 75 годишния мъж. Уточни, че сега мъжът е с подобрена двигателна активност и намален риск от последващ инфаркт на мозъка. Според специалистът по инвазивна кардиология е добре ендоваскуларното лечение да се извърши рано след преживян инсулт или след преходно нарушение на мозъчното кръвообращение.

Инсултите са социално значими заболявания, тъй като те водят до трайна инвалидизация на хората, като обричат не само живота на болния, а и на техните близки, които полагат грижи за тях.

Тодор Жеков е изписан на петия ден и ще може да се грижи и обслужва самостоятелно, дори след прекараните два тежки мозъчни инсулта. Той споделя, че неговата най-голямата радост в живота са внуците, двете му дъщери и неговата съпруга. Благодарен е за шанса, който му дават лекарите достойно да изживее старините си, радвайки се на своето семейство. 

Коментари