Публикация

Пробиотиците засилват имунитета на бебето

Проучвания доказват, че пробиотиците стимулират имунната система на бебетата, редуцират патогенните бактерии и облекчават диария и вирусни инфекции при най-малките. Това обяснява проф. Михаел Тведе от експерименталния борд за изучаване на пробиотиците.


Проф. Михаел Тведе е член на международен експериментален борд за изучаване на пробиотиците и ръководител на департамент „Клинична микробиология“ към Университетската болница в Копенхаген

-Проф. Тведе, как с бихте обяснили на широката пациентска публика действието на пробиотиците?

-Обяснението е съвсем простичко - пробиотиците се състезават с останалата микрофлора, подпомагат постигането на добър баланс в чревната среда и така влияят здравословно. Тези живи микроорганизми, приемани в подходящо количество, определено имат способността да влияят благоприятно на организма, при това при много различни състояния. Дори и да не помогнат, няма как да навредят, защото нямат странични ефекти. Досега не сме открили никакъв риск.

-Модерните тенденци предполагат прием на пробиотици и от бебетата, кога и защо?

-Има проучвания и доказателства, че пробиотиците стимулират имунната система на бебетата и редуцират патогенните бактерии. Доказано е категорично, че са в състояние да облекчават диария, вирусни инфекции.

-Как пробиотиците действат конкретно за стимулиране на имунната система?

-Чрез прикрепване към епитела на червата потискат патогенните бактерии, не позволяват тяхното прикрепване, така структурата на лактобацила влияе на имунната система, конкретно в червата. Този повишен имунитет засяга и други системи в организма, влияе и на други зони. Конкретната роля на пробиотиците е да дадат сигнал на собствената имунна система. И ако има бактериална инфекция, отговорът, задействането на защитата на организма, е по-бърз и по-силен. Защото първите етапи на имунната реакция ще са преминати, именно благодарение на пробиотиците. При бебета и малки деца червата в по-малка степен ще абсорбират вредните вещества. Надяваме се на добър резултат и при деца с алергии. Правили сме голямо сравнително проучване за ефект при деца с приложение на пробиотици и съответно плацебо и има обнадеждаващи доказателства.

-Свързано с пробиотиците вече има и тези, че напред във времето те може да изместят дори антибиотици, заради засилващата се резистентност към антибиотиците…

-По-скоро бих казал, че когато се получи благоприятният ефект от пробиотиците, е възможно да не се стига до употреба на антибиотици. Ако в един детски дом има епидемия от диария и пробиотиците я спрат, няма да се налага прием на антибиотици. Има проучвания, че например при най-обикновено възпалено гърло, ако си пръснете пробиотици, много по-трудно ще се заразите със стрептококи, защото се създава бариера за патогените.

Коментари

---

Добра формула с разностранни ефекти.

нашата лична ни изписа пробиотици още след раждането и не сме преставали да ги пием