Пробиотиците засилват имунитета на бебето
Lactacare Baby
Lactacare Baby
Хранителни добавки
Пробиотиците засилват имунитета на бебето

Пробиотиците засилват имунитета на бебето

Проучвания доказват, че пробиотиците стимулират имунната система на бебетата, редуцират патогенните бактерии и облекчават диария и вирусни инфекции при най-малките. Това обяснява проф. Михаел Тведе от експерименталния борд за изучаване на пробиотиците.

Проф. Михаел Тведе е член на международен експериментален борд за изучаване на пробиотиците и ръководител на департамент „Клинична микробиология“ към Университетската болница в Копенхаген

-Проф. Тведе, как с бихте обяснили на широката пациентска публика действието на пробиотиците?

-Обяснението е съвсем простичко - пробиотиците се състезават с останалата микрофлора, подпомагат постигането на добър баланс в чревната среда и така влияят здравословно. Тези живи микроорганизми, приемани в подходящо количество, определено имат способността да влияят благоприятно на организма, при това при много различни състояния. Дори и да не помогнат, няма как да навредят, защото нямат странични ефекти. Досега не сме открили никакъв риск.

-Модерните тенденци предполагат прием на пробиотици и от бебетата, кога и защо?

-Има проучвания и доказателства, че пробиотиците стимулират имунната система на бебетата и редуцират патогенните бактерии. Доказано е категорично, че са в състояние да облекчават диария, вирусни инфекции.

-Как пробиотиците действат конкретно за стимулиране на имунната система?

-Чрез прикрепване към епитела на червата потискат патогенните бактерии, не позволяват тяхното прикрепване, така структурата на лактобацила влияе на имунната система, конкретно в червата. Този повишен имунитет засяга и други системи в организма, влияе и на други зони. Конкретната роля на пробиотиците е да дадат сигнал на собствената имунна система. И ако има бактериална инфекция, отговорът, задействането на защитата на организма, е по-бърз и по-силен. Защото първите етапи на имунната реакция ще са преминати, именно благодарение на пробиотиците. При бебета и малки деца червата в по-малка степен ще абсорбират вредните вещества. Надяваме се на добър резултат и при деца с алергии. Правили сме голямо сравнително проучване за ефект при деца с приложение на пробиотици и съответно плацебо и има обнадеждаващи доказателства.

-Свързано с пробиотиците вече има и тези, че напред във времето те може да изместят дори антибиотици, заради засилващата се резистентност към антибиотиците…

-По-скоро бих казал, че когато се получи благоприятният ефект от пробиотиците, е възможно да не се стига до употреба на антибиотици. Ако в един детски дом има епидемия от диария и пробиотиците я спрат, няма да се налага прием на антибиотици. Има проучвания, че например при най-обикновено възпалено гърло, ако си пръснете пробиотици, много по-трудно ще се заразите със стрептококи, защото се създава бариера за патогените.

Мнения

24 апр 2015 11:29

---

10 фев 2015 13:10

Добра формула с разностранни ефекти.

6 яну 2015 16:16
Калина Захирова
6 яну 2015 16:16

нашата лична ни изписа пробиотици още след раждането и не сме преставали да ги пием