Публикация

Ортомолекулярна медицина

Ортомолекулярната медицина използва изключително вещества, които са естествено налични в нашата храна и тяло. Индивидуалните нива и нужди на микронутриентите зависят от много външни и вътрешни фактори – хранителни навици, начин на живот, възраст, цялостно здраве и влияние на заобикалящата среда.


Идеалните условия за ортомолекулярна медицина

Човешкото тяло се нуждае от множество микронутриенти, за да могат всички органи да останат здрави и да функционират правилно. Ортомолекулярната медицина се базира на идеята, че тези вещества при правилно дозиране и концентрация спомагат за поддържане на доброто здраве и предпазват организма от болести.

Преди повече от тридесет години биохимикът Линус Полинг прави малка революция в областта на медицината на храненето. Неговите изследвания установяват, че някои микронутриенти, по-специално витамините, защитават тялото от хронични болести и дори могат да удължат човешкия живот – факт, който оттогава е потвърден от лекари и експерти по храненето по цял свят. Този ефект обаче е възможен само, ако тялото получава оптимални количества от микронутриентите. И точно тук е проблемът. Много хора имат по-голяма нужда от микронутриенти, отколкото осъзнават. Оптималният прием на тези вещества е изключително важен за здравето, особено по време на повишена умствена или физическа дейност, растеж, бременност или остаряване. Често хората не приемат дори минималните, нужни на организма количества от микронутриентите заради лоши хранителни навици или сезонност на някои храни. Тази недостатъчност има отрицателен ефект върху тяхното здраве и способности.

Основателят на терапевтичния принцип на ортомолекулярната медицина, Линус Полинг, американски биохимик и двукратен нобелов лауреат, го описва по следния начин:

„Ортомолекулярната медицина е поддържането на добро здраве и лечението на болести чрез балансиране на веществата, които естествено се намират в човешкото тяло и са нужни на здравия организъм.“

Терминът „ортомолекулярен“ произлиза от гръцката дума „ортос“ (“orthos“ – от гр. – добър, правилен) и латинската дума „молекулярен, молекула“ (“molecular, molecule” – от лат. – структурна единица на веществата). Линус Полинг измисля терминът през 1968, защото много добре описва същността на терапевтичния принцип.

В англо-саксонските региони ортомолекулярната медицина се описва като алтернативна медицина. Затова и се възприема като спомагателна терапия на хранителна основа, провеждаща се паралелно с традиционното лечение.

Ортомолекулярният принцип се базира на медицина и биохимия. Много научни изследвания са потвърдили основната идея. Ортомолекулярната медицина, т.е. въздействието на функциите на организма и болестите чрез балансиране на веществата, налични естествено в тялото, от много време е използван в областта на медицината и едва наскоро започна да навлиза в България. Целта на ортомолекулярната терапия е да предпази тялото от причините за болести. В основата й е приемът на подходящи дози от правилно комбинирани ортомолекулярни вещества, които нормално се намират в човешкото тяло.

Хроничните болести са обикновено в резултат на няколко фактора. Затова и за лечението им са нужни няколко микронутриента. Според ортомолекулярния принцип всяка болест трябва да бъде третирана с подходящата балансирана комбинация от микронутриенти, която предоставя на организма достатъчно количество от тези вещества, за да се възстанови балансът в тялото.

И не забравяйте, че „Здравето е добро цялостно физическо, умствено и социално усещане, а не просто липса на заболявания или слабост". Основата за отлично здраве и физическа устойчивост може да съществува единствено ако всички вещества в тялото бъдат налични в идеалните количества.

Затова специалистите на Orthomol, използвайки всички принципи на ортомолекулярната медицина, разработват продукти с прецизно балансиран състав, които да повлияват запазването на добро здравословно състояние и да осигуряват помощ при справянето с някои болести. Хранителните добавки Ортомол са с изключително високо качество на съставките и са подходащи за продължителен прием за най-добри резултати.

http://finohealth.eu/info/dobavki-orthomol/orthomedicina

Коментари

Много интересна статия