Публикация

Кафето предпазва от диабет и предотвратява Алцхаймер

Изследвания сочат, че кафето играе благотворна роля срещу рак на черния дроб, предотвратява затлъстяването и снижава риска от меланом.


Кафето емощен антиоксидант и предпазва от Алцхаймер и диабет

Много хора смятат всекидневната употреба на кафе за неособено добър навик. Привържениците на здравословния начин на живот първо се отказват от ободрителната напитка, смятайки я за психостимулатор, и я приравняват с наркотиците, цигарите и алкохола. В същото време само през последните месеци учените доказаха, че кафето предотвратява болестта на Алцхаймер, затлъстяването и диабета. А съвсем наскоро се оказа, че любимата на милиони жители на планетата напитка предпазва и от рак.

Срещу малигнен меланом

Учени от Националния институт за изучаване на рака в САЩ изследвали данните на повече от 447 000 души на възраст от 50 до 71 години, които нямали рак в началото на проучването, продължило 10 години. През това време при 3000 участници в експеримента бил диагностициран малигнен меланом – най-опасната разновидност на кожния рак. Анализирайки събраната информация, учените направили извода, че употребата на кафе снижава риска от малигнен меланом. При това наличието на кофеин в него няма значение. Явно здравословният ефект се дължи на някакви други съставки в кафеените зърна, които тепърва ще се уточняват. Въпреки че това е най-мащабното проучване на тази тема, специалистите не отричат предишните твърдения, че най-важно за предотвратяване на страшното заболяване остава намаляване на времето, прекарано на слънце.

В защита на черния дроб

Ракът на черния дроб е на трето място в списъка на злокачествените заболявания с летален изход. Затова и учените не спират да търсят начини за предотвратяване на тежката диагноза. Италиански експерти също се ориентирали към кафето с намерение да установят има ли противоракови свойства. Преди време те доказаха, че кафето определено има положителен ефект за предпазване от хепатоцелуларен карцином - най-разпространения рак на черния дроб. Според резултатите от изследването при ежедневна доза, не по-малка от три чаши кафе, рискът от развитие на хепатоцелуларен карцином намалява с над 50%. Според авторите на изследването благоприятният ефект на кафето отчасти се дължи и на факта, че то предпазва от диабет, който е рисков фактор за развитие на рака на черния дроб.

В близките години учените се надяват да идентифицират веществата, съдържащи се в кафето, които притежават полезните свойства. А ценните компоненти в ободряващата напитка не са малко – незаменими мастни киселини (линолова, линоленова, палмитинова и др.), както и антиоксидантите полифеноли. Вече е доказано, че съдържащата се в кафето хлорогенова киселина е мощен антиоксидант, който потиска възпалителните процеси, с което предотвратяват развитието на рак.

Съдейки по резултатите от тези изследвания, учените обявиха кафето за важен елемент от 

Кафето повишава кръвното налягане, затова невсеки трябва да го пие

профилактиката на някои видове рак. Въпреки това те не съветват всеки да пие кафе, независимо дали някога го е правил или не. Все пак влиянието на напитката си остава разностранно и индивидуално. Кофеинът повишава артериалното налягане, действа възбуждащо на централната нервна система, пречи на усвояването на калция от млечните продукти.

Така че учените в един момент се изправиха пред въпроса – 

кое има превес – плюсовете или минусите? 

Отговорът дойде от две мащабни американски изследвания, проведени през 2008 и 2012 година. Резултатите показаха, че любителите на кафе живеят по-дълго от хората, които не посягат към ободрителната напитка. Естествено, кафето не бива да е съчетано с цигара, защото тогава ефектът е противоположен. 

Коментари