Публикация

Все повече възрастни пациенти се лекуват оперативно поради заболявания на опорно-двигателния апарат. Как протича рехабилитацията след оперативно лечение?

Със специално разработената от нас програма за обезболяване в постоперативния период постигаме по-бързо раздвижване на болните и отлични резултати при лечението


При по-леките операции, които по правило се извършват с локална местна анестезия можем да кажем, че болният не се извежда от своя нормален начин на живот. Болничният престой е 1-2 дни. След това пациентът се връща към нормалната си среда. В по-голямата част от случаите той продължава да провежда рехабилитация и в амбулаторни условия. Обикновено след контролния преглед най-често на 25-30 ден болният започва да си служи нормално с оперирания крайник.

При по-тежки и сложни операции непосредствено следващите 6 до 24 часа болният прекарва в отделение за реанимация. Там чрез апарати и на монитори за наблюдение се следят и контролират жизненоважните показатели - сърдечна дейност и дишане. Извършват се и периодични лабораторни изследвания на хематологичните показатели - пълна кръвна картина, електролити, кръвна захар, ензими. Обикновено тук в реанимация започва и рехабилитацията на болния. Отначало в леглото с упражнения за укрепване на мускулатурата и стимулиране на дишането.

Необходимият период за възстановяване след операцията е 5-6 дни. През този период лекуващият лекар заедно с персонала в отделението се грижи за болния. Прилага се антибиотична и антитромботична профилактика. Следи се оперативната рана и зарастването й, извършват се периодични стерилни превръзки. Наблюдава се локалното състояние на оперирания крайник, както и общото състояние на болния. 

 През този период кинезитерапевтът или физикалният терапевт работят интензивно с болния по утвърдена рехабилитационна програма. Целта й е максимално бързо и пълно възстановяване на болния след операцията. Болният се научава да ходи сам с помощни средства, да сяда и става от леглото, да слиза и качва стълби, да се обслужва сам. В процеса на възстановяване се използват и апарати. Ако оперативната интервенция е голяма не бива да очаквате да възстановите предишното си ниво на активност за седмица-две или дори по-малко. Така например след ставно ендопротезиране болните възстановяват предишното си ниво на активност за период между 3 и 6 месеца.

Сътрудничеството на пациентите е изключително важно

Спешните операции в резултат на травма са най-често при пациенти в напреднала възраст. При тях освен счупването има и редица други придружаващи заболявания. Често пъти те са тежки или декомпенсирани. В това увредено общо състояние е доста трудно да се провежда рехабилитация. Затова при тези болни използваме специални апарати за рехабилитация, които са пригодени за различни части на тялото. 

 Освен това с тях може да се извършва продължително раздвижване, дори и в продължение на часове. Сами разбирате, че при тежко увредени болни не сме така амбициозни. Целта ни е пациентът да може да се придвижва сам и да се обслужва. При останалите болни, особено при планово лечение ние имаме програма за обучение на пациентите. По този начин си осугуряваме активно участие в рехабилитацията и по-добри резултати. Важно значение има и информираността на пациента за хода на операцията и стъпките при лечението.

Болката най-много плаши пациентите

Почти всички болни признават, че най-много се страхуват от болките при операцията. Колко голяма е изненадата им, когато по време на операцията а и след това те нямат болки. Чувстват се комфортно и лечението минава безпроблемно. Това е така благодарение на специално разработената от нас програма за обезболяване в постоперативния период. С нейна помощ постигаме по-бързо раздвижване на болните и отлични резултати при лечението.

След изписването: съвети за вкъщи

Това, което винаги казвам на моите болни е да си създадат подходящи условия вкъщи. Трябва да си осигурите стабилен стол с твърда облегалка, подлакътници и по-висока и твърда седалка, която позволява коленете да остават по-ниско от бедрата. Освен това при сядане на фотьойли, канапета и в кола си осигурете твърда възглавница върху която да сядате за да бъдат колената ви по-ниско от бедрата. При къпане е добре да използвате стабилен стол и евентуално да поставите дръжки в банята. При операции върху тазобедрената става високата седалка на тоалетната чиния е важна.

Всички килимчета, прагове, електрически кабели затрудняват придвижването и съдават условия за спъване и падане. Поставете предметите от първа необходимост на удобни места - най-вече в кухнята и банята. И разбира се използвайте помощни средства, а при нужда разчитайте и на близките си.

Коментари