Публикация

5 изненадващи симптома на диабета

Обърнете внимание на следващите признаци, които понякога са свързани с нивото на кръвната захар.


5 изненадващи симптома на диабета

Диабетът невинаги се проявява с традиционните симптоми – неутолима жажда, често уриниране и скованост на крайниците.

1. Неприятни кожни промени

Тъмни петна по гънките на кожата, обикновено на задната част на врата, на коленете или кокалчетата на крайниците често показват повишена кръвна захар. Високите стойности на инсулин предизвикват разрастване на кожните клетки и меланина – пигмента в клетките, и тогава се появяват тези петна. В такива случаи се прави кръвен тест, който може да установи дали пациентът вече е развил диабет, или е на път да го развие. Тези петна могат да се третират с лазерна терапия.

2. Необяснимо подобрение на зрението

Диабетът обикновено се свързва със замъглено зрение, но всъщност от това заболяване зрението може както да се влоши, така и да се подобри. От захарния диабет нивата на течностите в организма, включително и в очите, варират и това прави зрението непостоянно. Има пациенти, които твърдят, че когато кръвната им захар е скочила, зрението им се е подобрило, а след като са започнали лечение, отново са сложили очилата си.

3. Неудържим сърбеж

Диабетът нарушава циркулацията на кръвта, което води до сухота и сърбеж на кожата. Диабетиците обикновено се оплакват от сърбежи по крайниците - ръцете, краката и стъпалата. Посъветвайте се с лекар, ако редовната употреба на овлажняващи кремове не успокои сърбежите.

4. Влошаване на слуха

Изследванията показват, че загубата на слуха може да е предупредителен знак за диабет. Хората с по-високи стойности на кръвна захар са с 30% по-застрашени от увреждане на слуха от тези с нормална кръвна захар. Според учените диабетът уврежда кръвоносните съдове и нервите във вътрешното ухо, от което слухът намалява.

5. Силно хъркане

Около половината от болните от диабет тип 2 имат проблеми с дишането по време на сън. Ако хъркате силно през нощта, а през деня ви се спи, непременно си направете кръвен тест. Канадско изследване показва, че 23% от пациентите с диагноза лека или средна обструктивна сънна апнея развиват диабет в рамките на 5 години и половина. Причината е, че хората, които хъркат по време на сън, отделят стресови хормони, от които кръвната захар се повишава.

" }-->

Коментари

Пенка Благоева
25 мар 2015 20:09

Какви показатели включва кръвният тест за установяване на кръвната захар? Често диагнозата закъснява, защото не са наблюдавани редовно. Пациентът, който често не е специалист в областта, не ги е искал.