Публикация

Специализациите за джипита пред провал заради задължителна заплата от 880 лв.

Наредбата за специализации подтиква младите медици да емигрират в чужбина, смята доц. Любомир Киров


Специализациите по обща медицина може да бъдат блокирани, ако не се промени сегашната наредба, която предвижда обучителят да осигури заплата от 880 лв. на специализанта. Това каза в Плевен доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. В града за 9-а поредна година се проведе Научно практическа конференция на личните лекари. „Наредба №1, която замени Наредба 34, е наследство от предишния екип на МЗ, но за съжаление новият екип не я коригира, за да стане ползваема. Факт е, че през 2014 г. е имало 1300 места за специализации, сега има едва 170, а са зачислени още по-малко лекари”, каза доц. д-р Киров. Проблемът е, че специализантите трябва да получават нормално възнаграждение и по новата наредба е предвидена 880 лв. брутна заплата. Тези средства трябва да бъдат осигурени от лечебното заведение, в което те специализират. „Щом болниците, като големи лечебни заведения се оплакаха, че ще им е трудно, представете си, какво се случва с една практика на личен лекар, която е обучителна. Например едно джипи има практика с около 1330-1500 пациенти и трябва да осигури заплата на колегата си, който ще работи при него и ще се обучава в рамките на 3 г. Няма откъде да се осигурят тези средства”, заяви доц. д-р Киров.

Обучителят, който ще учи специализанта, трябва да заделя от времето си, да има желания и знания, за да предаде опита си. По скоро трябва да му се плаща на него. Такова плащане е предвидено, но то е в размер едва на 30-40 лв. на месец, а заплатата, която трябва да осигури обучителят, е в рамките на 880 лв. „Тези средства няма откъде да се извадят специално в общата медицина. Това означава кръст и край на специализацията по обща медицина, ако не се промени наредбата. Без това остаряваме и то много. Въпреки, че се говори, че печелим много пари и работата ни е лесна, наплив няма, но все пак има и хора, които искат да специализират, а ние ги лишаваме от тази възможност. Става дума за 15 души в цялата страна. Мисля, че да се осигури субсидия за това не е никакъв проблем, а също и за другите специалности. Нужно е да се определи някаква бройка според нуждите на системата и това да е, но да се финансира”, коментира председателя на джипитата в България. И продължи, че след това се оплакваме, че лекарите бягат в чужбина и ходят да специализират там, а младите остават, и не се връщат. „За мен наредбата, не е наредба за специализации, а е наредба за емиграция. Уреждане на младите колеги да емигрират в чужбина, защото държавата ни за тях е мащеха”, каза доц. д-р Любомир Киров.

Той припомни и един друг наболял проблем - професионалната група на личните лекари в страната застарява, а средната им възраст е около 58 години. Доц. д-р Киров, коментира, че колегите му, които имат разкрити практики, според Наредба 15, която е създадена преди време, до 1-2 г. ще приключат със специализациите. „Минимална част от джипитата ще останат без специалност, но тук има и друг фактор, а той е възрастта. Професионалната група е на средна възраст над 58 години. Имаме и колеги, които са на 60-65 години, които мислят за пенсия. Трудно е да специализират,” коментира доц. д-р Киров. Законът позволява на лекарите, които са със специалност вътрешни болести, педиатрия или спешна медицина, да практикуват обща медицина и няма как да бъдат принудени да специализират. ” До преди година около 600 лични лекари от всички 4500 джипита в България, нямаха специалност по Обща медицина и не бяха зачислени, а това е малък процент. С последната промяна в закона и наредбата, която договорихме се даде шанс на тези колеги, и значителна част от тях се зачислиха. Сега отново предстоят изпитни сесии, а доколкото ми е известно на майската сесия ще се явят около 180 човека”, поясни председателят на НСОПЛБ. 

Коментари