Публикация

Експерти: Здравното министерство да се разграничи от обвиненията, че ваксина е причинила смъртта на момиче

Заради огромния обществен интерес Националната комисия за надзор на нежеланите реакции след ваксинации към МЗ в момента също се занимава със случая на Лилия


Здравното министерство да се разграничи от твърденията, че ваксината срещу папилома вируси е причина за смъртта на 15-годишната Лилия Христова. Това е едно от решенията на експертната среща в МЗ по думите на участници, приключила вчера. Участие в нея взеха представители на МЗ, Национален център по заразни и паразитни болести, Българска педиатрична асоциация, национални консултанти и водещи медицински специалисти в областта на ваксинопрофилактиката, представители на пациентски организации.

Момичето почина преди дни в детска болница във Ватикана, където търсеше изцеление от рядкото автоимунно заболяване Грануломатоза на Вегенер. Според родителите болестта се е появила след поставяне на втората доза от ваксина за папилома вируси, която предпазва от рака на маточната шийка.

Случаят е докладван още преди около 2 г. в Изпълнителната агенция по лекарствата, уведомена е и Европейската агенция по лекарствата. Тази процедура, както и съдебната петорна експертиза, направена след като прокуратурата е била сезирана от родителите, излиза със заключение, че няма връзка между двете събития – поставянето на ваксина и заболяването.

Грануломатозата на Вегенер е едно от най-загадъчните автоимунни заболявания, за които медицината не знае много. Описано е още преди десетилетия, когато тази ваксина не е съществувала. Не е ясно кое провокира болестта, предполага се, че е инфекция, но не е напълно ясно как се случва това, става ясно от информация, публикувана на сайта на престижната американска университетска клиника „Майо“. Ваксината за папилома вируси обаче не може да причини инфекция, тъй като е рекомбинантна адювантна ваксина. Преведено на обикновен език означава, че не съдържа живи или цели убити вируси, а преработени с помощта на генните технологии фрагменти от обвивката на вируса. Фактът, че Европейската лекарствена агенция не е реагирала на подадения сигнал, означава, че е преценила, че няма повод за свързване на болестта и ваксината, коментираха експерти.

Заради огромния обществен интерес Националната комисия за надзор на нежеланите реакции след ваксинации към МЗ в момента също се занимава със случая на Лилия. Очаква се тя да излезе със заключение. На срещата експертите поднесоха задочно своите съболезнования на семейството на Лилия. 

От Българската педиатрична асоциация подчертаха, че са внесли конкретни предложения до МЗ за създаване на условия за по-добра информираност по въпросите на ваксинопрофилактиката. Първото предвижда да се проведе социологическо проучване на нагласите на българите по отношение на ваксините. Според неговите резултати ще бъде подготвена информационна кампания, която трябва да е постоянно действаща, не само по конкретни случаи. Резултатите от кампанията да се отчитат всяка година, да се види къде са пропуските и успехите. Съвременните хора са забравили какво представляват тежките заболявания, от които ни предпазват ваксините, допълват педиатри. Затова информационната кампания трябва да предлага и такава информация. До момента от МЗ обаче не дават детайли дали и как ще бъде осъществена такава информационна кампания. 

От агенцията по лекарствата ще дадат допълнително пояснения за досегашните проверки по казуса. 

Коментари

Впрочем не е е точно така. На експертната среща е станало ясно, че нито родителите са влезнали във връзка с производителя, както беше разгласено, нито пък експертите, изготвили съдебната експертиза. Не са ги потърсил и от МЗ. Когато ИАЛ е била уведомена, от фирмата са направили каквото трябва, но Европейската агенция по лекарствата не е предприела повече мерки. Просто понякога адвокатите говорят каквото им изнася - точно адвокатът разгласи версията, че фирмата е отказала да финансира лечението на Лили.