Публикация

Болки във врата

Болката е " неприятно сетивно и емоционално преживяване свързано с действително или потенциално увреждане на тъканите, или описанието на такова(IASP). Съществуват многобройни класификации на болките, базирани на анатомични, физиологични или психологически познания.


Болката във врата се среща с еднаква честота както при жените, така и при мъжете, като за съжаление, броят на хората с това оплакване нараства постоянно.

Тази болка не подминава и детската възраст. Това е свързано с неблагоприятната обстановка на обкръжаващата среда, увеличаването на заседналия начин на живот, влиянието на наследствеността.

Болката във врата е чест симптом, който се дължи на най-различни заболявания и състояния.
По сила болката може да варира от съвсем лека и тъпа болка до много силна и стрелкаща болка. При движение на врата болката може да се засилва. Освен от болки във врата пациентите могат да се оплакват още от главоболие, световъртеж, болки в рамото и ръката, изтръпване на горните крайници.

Силната болка във врата и ръката може да бъде предизвикана от шийна остеохондроза - последствие от травма на шийния гръбначен отдел, злокачествени образувания на шийния отдел на гърба, мозъка и гръбнака (в някои случаи метастази на рака на гръбнака) и гръбначни аномалии.

Болката във врата или ограничаването на подвижността в тази зона могат да възникнат и в резултат на прекомерно мускулно напрежение, преохлаждане (най-често при пребиваване на течение), сън в неудобно положение или голямо физическо натоварване. Болката може да премине самостоятелно след един ден, но ако не намалее, а се засилва, трябва да се обърнете към лекар.

Болката в шията се появява и при продължително държане на главата в неудобно положение. Независимо от начина на живот, можете да се избавите от тази болка, като се откажете от лошите навици. Започнете всеки ден да правите упражнения за шията и организирайте правилно работното си място.

При промени в шийният отдел са характерни силни болки в тилната част на врата, които слизат надолу и нерядко преминават и в болки в гърба. Те имат постоянен характер и често се засилват при определено положение особено при продължително физическо натоварване. Често са характерни и виене на свят, гадене, шум в ушите, изтръпване на пръстите на ръцете, болки в ръцете. Понякога дори могат да се появят болки в областта на сърцето, които са провокирани от неудобната поза, а също така болки в горната част на корема, разстройства на дейността на органите на целия стомашно-чревен тракт.

За лечението на болките във врата, освен медикаментите използвани в класическата медицина, много добри резултати дава съчетаването на хомеопатично лечение с методите на мануалната терапия.

Съществуват малко на брой хомеопатични лекарства, които действат избирателно на една става или върху определена групи стави.

Изборът на хомеопатичен медикамент, обикновено се основава на вида на засегнатата тъкан (ставни серози, сухожилия и др.) и на модалностите.

Най-често използваните лекарства за болка в шийния отдел на гръбначния стълб са:

1.Actaea racemosa 9-15 CH - силни, пробождащи болки, съпроводени с ригидност, дължаща се на контрактура на шийната мускулатура. Влошават се от студ, по време на мензис и се подобряват от топлина;

2.Lachnantes 5CH – показано за лечение на тортиколис с контрактура на вратната мускулатура, която принуждава болния да навежда глава към съответната страна.

3.Rhux toxicodendron 9CH – болният се оплаква от болезнено вдървяване в началото на движението и изчезва постепенно при раздвижване.Болката се засилва от влага, студ, при покой; намалява при смяна на положението и при топло и сухо време.

4.Ruta graveolens 5-9CH –действието му е насочено изцяло към периоста и сухожилията. Ставните болки се появат при покой и се облекчават още при първите движвния, без фазата на раздвижване характерна за Rhux toxicodendro. Подходящ за навяхвания и посттравматични болки.

5.Aconitum napelus -15CH –невралгия след настиване.

6.Magnesia phosphoric – 15 CH –остри , нетърпими болки, с внезапно начало и край,; придружават се от изтръпване.Засилват се от студено и при движение, подобряват се от топло и от натиск.

7. Magnesia carbonica-15CH- внезапни, остри, мълниеносни болки, придружени от паралитична слабост. Влошават се нощем.

8.Kalmia latifolia – 15CH- много силна, вървяща по хода на нерва болка. Влошава се от движение и през първата половина на нощта.

9. Arsenicum album- 15 CH- болките са като от опарване и видимо се подобряват от топлина.Влошават се нощем.

10. Chamomila -15CH- изключително силни болки, придружени от чувство на изтръпване на крайника. Подобряват се от топло.

11. Аranea diadema – 15CH – Невралгията се появява след излагане на влажен студ. Състоянието се влошава от чувство за изтръпване и увеличаване на обема на горния крайник.

Искам да добавя, че тук става дума само за симптоматични лекарства, които могат да се използват самостоятелно само при остра патология, но предписването им трябва да се допълни с основни лекарства при хронична патология, което може да направи само вашият лекар-хомеопат.

Коментари