Публикация

Д-р Валентин Ирмов: Патология на бременността и състояния, които налагат спешна хоспитализация.

​Приема се, че бременността при жените е физиологично състояние. Факт е обаче, че дори при нормално протичащата бременност, през целия период в организма на бъдещата майка настъпват различни промени.


Приема се, че бременността при жените е физиологично състояние. Факт е обаче, че дори при нормално протичащата бременност, през целия период в организма на бъдещата майка настъпват различни промени. Когато тези промени създадат дискомфорт на жената, застрашават нейното състояние или състоянието на плода и изискват намесата на лекар, можем да говорим за патология.

Някои от патологичните състояния се овладяват и в амбулаторни условия, но други налагат постъпване на жената в болница.

При ранна бременност през първо тримесечие има основно 3 причини, които могат да наложат лекарска намеса и хоспитализация. Първата е гаденето и повръщането. Когато те не могат да се овладеят в домашни условия с диета и покой, е необходимо да се постъпи в болница, за да се направят съответните изследвания и проведе необходимото лечение. Втората и третата причина са болки в корема, кръста и кървене. Понякога тези симптоми се появяват заедно, а понякога поотделно. Това състояние наричаме ''заплашващ аборт''. Кървенето винаги е симптом, който дава знак на жената да постъпи в болница, за да не се стига до усложнения и загуба на бременността. Разбира се, в съвременното акушерство тези симптоми в повечето случаи бързо и лесно се тушират и не се стига до усложнения.

Във второто и третото тримесечие освен болките и кървенето се включват и някои други симптоми, които могат да притеснят жената.

Ще започнем с отпадналост, лесна уморяемост и главоболие - това може да са симптоми на една анемия. Необходимо е да се уточни каква е причината чрез съответните изследвания. Често анемичния синдром се поддава лесно на лечение и без хоспитализация.

Поради нарастването на матката и увеличаването на обема в коремната кухина, се притискат съседни органи. Обикновено това е причина за възпалителни болести на бъбреците. Уретерите се притискат, получава се застой на урината и предиспозиция за развитие на микроорганизми. Жената съобщава за болки в кръста, често уриниране и парене при уриниране, фебрилитет. Високата температура не трябва никак да се подценява, независимо по кое време на бременността се появява. Това е симптом , който налага хоспитализация за уточняване причината за фебрилитета и предприемане на адекватно лечение.

Обикновено бременната започва да усеща детски движения през 5тия месец. От тук нататък обезпокоително може да бъде, ако тя спре да ги усеща или забележи , че плода има прекалено бурни движения. И двете крайности на активността на бебчето са знак жената да посети лекар, който да прецени ситуацията изисква ли постъпване в болница.

Следващ признак за търсене на лекарска помощ е преждевременно пукнатият околоплоден мехур. В зависимост от срока на бременността това може да е знак за започващ спонтанен аборт или започващо преждевременно раждане. И в двата случая трябва да се постъпи в болница за преценка на състоянието и предприемане на акушерско поведение. Често пъти причината е влагалищна инфекция. Затова изследването на влагалищния секрет за наличие на микрорганизми и гъбички е изключително важно, както и последващото лечение.

И накрая, но съвсем не на последно място по важност, във втората половина на бременността има още две състояния, които изискват повишено внимание. Първото е безболково кървене на ясна кръв от гениталиите. В тези срокове от бременността се появяват контракциите на Бракстън Хикс, те не са болезнени, но могат да предизвикат частично отлепване на плацентата и съответно кървене. Ниско разположената или предлежащата плацента са предразположение към по- лесно прокървяване, поради същата причина. Второто състояние е високото кръвно налягане, което през бременността наричаме прееклампсия. Когато установените високи стойности на кръвното налягане в женската консултация не се повлияят от домашното лечение, ако жената започне да страда от главоболие, зрителни смущения и болки в горната част на корема, то тя трябва да постъпи възможно най-бързо в болница. Прееклампсията застрашава живота на майката и плода , ако не се вземат своевременни мерки.

Разбира се, има още много състояния, които спадат към рубриката ''патологични''. Това са изоимунизация на майката ,поради несъответствие на резус фактора на кръвните групи между майката и плода, диабет по време на бременност (т.нар. гестационен диабет), малформации на плода и други заболявания на органите и системите на майката. Тях обаче ще оставим като обект на индивидуално разглеждане в женската консултация, поради по-малката им честота, за всеобща радост.

За да заключим позитивно, трябва да се знае, че редовното посещение на женската консултация и спазването на препоръките на вашият лекар ще отдалечи проблемите и необходимостта от постъпване в болница.

Коментари